StoryEditorOCM
Crna kronika‘sjeo sam i razmišljao‘

Bivši šef splitskog HDZ-a svjedočio na suđenju za napad čistačice s Firula: Škorić potvrdio da je vidio kamen, ali se nakon toga vratio u sudnicu - i povukao iskaz

Piše Vladimir Urukalo
24. lipnja 2022. - 10:13

Zanimljiva su u utorak na splitskome Županijskom sudu, u nastavku suđenja Aleksandru Niševiću iz Gline za pokušaj ubojstva dviju nedužnih Splićanki, bila svjedočenja 55-godišnje čistačice s Firula, kojoj se Nišević "upucavao" prije negoli je brutalno napao njezinu kolegicu koja je čistila obližnji kafić na istoj plaži, te Petra Škorića, bivšeg saborskog zastupnika i nekadašnjeg čelnog čovjeka splitskog HDZ-a koji je, pak, bio u blizini ulaza u zgradu gdje je napadnuta druga žrtva.

Brutalni napadi na nedužne žene bocom i kamenom te šakama i nogama odigrali su se sredinom srpnja 2021. godine na Firulama i u Ulici A. B. Šimića.

Petar Škorić potvrdio je svoj iskaz dan ŽDO-u u istrazi, kada je rekao da se tog jutra spremao na selo te je u automobil unosio stvari. U jednom trenutku je čuo vrisku i povike "Ubit će je" te zapomaganje neke žene. Kad je krenuo prema zgradi, vidio je crnu žensku osobu koja je zapomagala u šoku i koja mu je, na njegovo pitanje, rekla da ju je napao nepoznati muškarac i da ju je udario kamenom u glavu i bacio na pod. Pokazala mu je ozljede nogu i glave i rekla da je to na glavi od udarca kamenom.

– Vidio sam da je razbijeno armirano staklo na ulaznim vratima zgrade i zaključio sam da je razbijeno baš u napadu na tu ženu. Ostao sam šokiran rupom na armiranom staklu i snagom udarca i pomislio sam da žena sigurno ne bi ostala živa da ju je tom snagom pogodio u glavu. Očito ju je on dok je bila u padu "strišao" kamenom po glavi. Rekao sam joj da ću zvati policiju i Hitnu pomoć, a ona je odbila – kazao je Škorić, dodajući da napadača nije vidio, ali da je poslije vidio snimku napada s nadzorne kamere ulaza u kojem živi. Na pitanje Niševićeva odvjetnika Darka Krčuma je li vidio taj kamen, kazao je da ga je vidio ispred vrata.

Nije više bilo pitanja pa je aktualni kandidat na HDZ-ovoj listi Zorana Đogaša za predstojeće izbore za splitsko Gradsko vijeće izišao te su ušli drugi svjedoci. No 20-ak minuta poslije na vrata sudnice sutkinje Višnje Strinić netko je zakucao i pojavio se opet Škorić, iznenadivši sve prisutne.

image

Petar Škorić

Vladimir Dugandzic/Cropix

– Ma znate šta, sjeo sam u auto i razmišljao. Stavio sam sebi u glavu, zbog cijele te situacije i snimke i rupe u staklu, da sam vidio kamen, a nisam. Ne mogu sad potvrditi da sam vidio ispred vrata bilo kakav kamen i htio sam to reći da moj iskaz ne bi možda doprinio krivom zaključivanju – kazao je Škorić iskreno sutkinji, nakon čega mu je Nišević zahvalio.

Osim njega, svjedočila je i 55-godišnja žena koja je Niševića u sudnici prepoznala kao mladića koji joj je prišao na plaži dok je čistila i rekao da se zove Aleksa i da je cijelu noć plesao i pio. Ponudio se da će joj pomoći te je rekao da voli starije jer s njima zna na čemu je i da mu mlade stvaraju probleme i pitao ju je ima li muža.

– Godinama radim i gotovo svakodnevno doživljavam takve situacije, a ta mi je osoba djelovala pijano i drogirano. S njima morate ili okrenuti na šalu ili se maknuti, a ja sam okrenula na šalu. Nastavila sam raditi svoj posao, a on je sjeo na mul. Nisam vidjela kad je otišao u kafić, ali sam čula povike "bum, bam bad boy...". Okrenula sam se i vidjela ženu kako jauče i vidjela sam tog momka s kojim sam komunicirala kako izlazi iz kafića. Izašao je mrtav-hladan i na pola se puta okrenuo i nastavio prema POŠK-u. Sam taj čin vidjela je ta strankinja koja je tamo trčala i koja je i vikala – kazala je 55-godišnjakinja, a nakon što se okrenula i pogledala u Niševića kazavši da je baš on taj muškarac koji je razgovarao s njom, on je uzvratio: "Ali gospođo, pa ja vas prvi put vidim!"

Obrana je prigovorila na postupak prepoznavanja u sudnici, a nakon što su pregledane snimke nadzora s oba mjesta napada, na kojima se zorno vide bestijalni napadi i od kojih se na snimci s Firula jasno vidi Niševićevo lice, on je zatražio da se snimke izuzmu kao nezakonite citirajući članke ZKP-a, s čim se, pomalo nevoljko, složio i njegov odvjetnik po službenoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 22:31