StoryEditor
Crna kronikasve u dobroj vjeri

Bivšeg tajnika zagrebačkog HDZ-a obitelj iz Splita prijavila za prevaru: ‘Od 2014. nam duguje 197.000 eura, živimo zbog toga skromnije, imamo i zdravstvenih problema‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
10. rujna 2021. - 09:34

Splićanin Ivan Galešić i njegova majka Luca, u dobroj su vjeri 2014. godine, kako kažu, posudili 197.000 eura obiteljskom prijatelju Pavi Gaguliću, inače poduzetniku te bivšem tajniku zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, kojeg je Visoki časni sud stranke 2002. isključio iz članstva zbog nanošenja štete ugledu stranke.

No, umjesto da u dogovorenom roku Galešićima vrati novac, povrat milijunskog iznosa pretvorio se u povlačenje po sudovima, a posljednji potez je nedavno podnesena kaznena prijava za prevaru protiv Gagulića tužiteljstvu, jer novac unatoč obećanjima, ali i sudskoj nagodbi iniciranoj na vlastiti prijedlog, Galešićima vratio nije.

Obiteljski prijatelji

- Gagulići su naši obiteljski prijatelji od 2005. Tako smo jednom zgodom 2014. bili kod njih u posjetu u Zagrebu. Rekli su nam da imaju projekt za realizaciju, ali i financijske probleme oko toga projekta, a kako su znali da od ranije imamo oročenu dječju štednju zamolili su nas za posudbu 200.000 eura. Suprug i punica su im na Pavin račun prebacili 197.000 eura. Dogovor je bio da će ga vratiti što prije, i govorili su s kamatom. Povrat novca su odugovlačili. Smatrali smo ih poštenom obitelji. Osjećamo se prevareno i izigrano. Moja svekrva ima zdravstvenih problema zbog svega, živimo skromnije kao obitelj i odričemo se nekih stvari - ispričala je u sudnici supruga Ivana Galešića.

Da duguje, Gagulić ne spori. Napisao je to i napismeno Galešićevu odvjetniku Milku Križanoviću. "Dug prema gospodinu Ivanu Galešiću, tj. njegovoj majci Luci, nikada nisam osporavao. Posudio sam ga 2014., kada je tvrtka čiji sam vlasnik, dospjela u probleme, i to ne lošom poslovnom politikom, već činom prijevare. Nedvojbeno je da mi je 2014., kada sam bez ikakve krivnje došao u probleme, Galešić u četiri navrata posudio novac.

On također zna i da je puno ranije od te posudbe, bio korisnik mojih usluga prilikom projekta gradnje triju stambenih zgrada na splitskim Mejama. Od 2010. do 2016. permanentno sam davao usluge organizacije i consultinga za izgradnju tih objekata, počevši od idejnog rješenja, projektnog zadatka, savjetovanja prilikom parcelizacije, ishođenja građevinske dozvole, do prikupljanja ponuda za izgradnju objekta i izrade ugovora o građenju u dvojezičnom obliku. Za ilustraciju opsega posla, Galešić mi je poslao 1500 mailova, a trećim osobama koje su radile za moj račun dodatnih 1000.

Sklopili nagodbu

Prijateljska usluga bila je i njegova posudba novca meni na puno kraće razdoblje, ali uz sve moje napore, nisam uspio izaći iz financijski izvanredne situacije" - napisao je u prosincu 2018. godine Gagulić odvjetniku Milku Križanoviću, kojem se Galešić obratio za pravnu pomoć.

Tom je prilikom još naznačio da se realizacija jednog projekta u Berlinu sporije razvija, ali kako će u roku od četiri mjeseca isplatiti cjelokupni dug s kamatama. Na kraju dopisa Gagulić je zaprijetio kako se lažno "insinuira da je prevario Galešića, kako će u slučaju daljnjih obraćanja potražiti pomoć kod državnog odvjetništva u Münchenu i od RH institucija, kao i da će u slučaju građanske tužbe za povrat duga podnijeti zahtjev za utvrđivanjem visine financijskog iznosa njegovih usluga prilikom gradnje na Mejama".

Nakon toga, u veljači 2020. godine, na sudskom ročištu koje je ipak pokrenuto na Općinskom sudu u Zagrebu, na prijedlog Gagulića, došlo je do sklapanja nagodbe, prema kojoj se obvezao u tri rate isplatiti 220.000 eura, od kojih prvih 70.000 dospijeva 30. svibnja 2020., a treća od 80.000 eura 30. prosinca. Ujedno su se Galešići morali obvezati da Gaguliće neće više kontaktirati telefonom, osobno, e-mailom ili na neki drugi način, radi plaćanja iznosa duga iz nagodbe.

Prošlo je devet mjeseci, a kako Galešići još nisu vidjeli novac, odvjetnik Križanović u njihovo je ime podnio kaznenu prijavu protiv Gagulića za prevaru. No unatoč sudskoj nagodbi, ovršiti ga se, kaže Križanović, ne može jer sredstava nema.

Nagodba postoji i apsurd je da sam nekoga prevario

- Riječ je o privatnom odnosu, i ne vidim zašto je on zanimljiv. Tvrdnja da je netko nekoga prevario jest apsurd. Nagodba postoji, ima izvršne funkcije i dostavljen je popis moje imovine. Prijavu na odvjetništvo može podnijeti svatko, ali mora se argumentirano dokazati namjera.

Nagodba postoji, i nema tu prevarnih namjera. Moji poslovni problemi još se rješavaju, a prijavom da sam prevarant kleveta me se i nanosi mi se šteta - odgovorio je kratko za Jutarnji Pavo Gagulić.

item - id = 1126182
related id = 0 -> 1137389
related id = 1 -> 1137387
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 18:28