stdClass Object ( [id] => 215474 [title] => BiH će Antu Madunića izručiti Hrvatskoj [alias] => bih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i novopridošli član bosanskohercegovačke zajednice Ante Madunić uskoro će izgubiti državljanstvo BiH! Naime, Madunić je državljanstvo susjedne nam zemlje dobio po povoljnim okolnostima, odlukom Vijeća ministara, 17. srpnja ove godine, 20 dana nakon što je za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica. Kada je prvorazredni skandal procurio u javnost, klupko spletki počelo se odmotavati.

Bivši hrvatski konzul i građevinski poduzetnik, koji je prevario desetke Splićana prodajući im stanove, neposredno prije nego što je morao na odsluženje zatvorske kazne u Lijepoj našoj, postao je žurno neophodan potreban kadar u susjednoj nam zemlji. Bosna i Hercegovina bi bez njegovih savjetničkih usluga u Klubu dizača utega u Kreševu teško mogla funkcionirati pa mu je Vijeće ministara dodijelilo državljanstvo 15 dana nakon što je podnio zamolbu.

Osim toga, Madunić se svima požalio da je žrtva progona “komunističkog režima” u Hrvatskoj, pa su se nad njim sažalila i desetorica “veličanstvenih” koja su mu jednoglasno dodijelila državljanstvo iako su iz komunističkog režima izišli zajedno prije više od 20 godina.

No, prijeko potreban kadar za sportsku zajednicu BiH morao je, među ostalim, priložiti i potvrdu o nekažnjavanju da bi ispunio zakonom propisane uvjete stjecanja državljanstva po povoljnim uvjetima. Međutim, Madunić takvu potvrdu nije zatražio u Ministarstvu pravosuđa, jedinoj za to nadležnoj instituciji u Hrvatskoj, nego je na Općinskom sudu u Imotskom podnio zamolbu da mu se izda potvrda da se protiv njega trenutno ne vodi kazneni postupak.

Međunarodna pravna pomoć

I takvu potvrdu je dobio 7. lipnja, inače dva mjeseca od krajnjeg roka kada je morao otići na odsluženje kazne zatvora po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu. A tu potvrdu Suda u Imotskom, da protiv njega u Hrvatskoj nema postupka u tijeku, Ministarstvo civilnih poslova BiH je prihvatilo kao potvrdu o nekažnjavanju, što je zapravo dokument potpuno drugog značenja i težine.

– Iz potvrde Suda u Imotskom proizlazi da se nigdje u RH protiv Madunića ne vodi sudski postupak. Ta je potvrda prihvaćena kao potvrda o nekažnjavanju. Mi ne poznajemo hrvatske zakone, no, ako nam Ministarstvo pravosuđa RH posredstvom međunarodne pravne pomoći odgovori da to po hrvatskim zakonima nije potvrda o nekažnjavanju, bit će mu oduzeto državljanstvo.

Uz to, on je prešutio da ima pravomoćnu presudu, a prema zakonu o državljanstvu BiH, tko prešuti neku bitnu činjenicu, bit će mu oduzeto državljanstvo. Dakle, Vijeće ministara će mu uskoro oduzeti državljanstvo – kaže za “Slobodnu” Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

No, je li riječ o nerazumijevanju distinkcije između tih dviju potvrda zbog eventualno različitih zakona u dvjema državama po tom pitanju, a koje su mogle dovesti u zabludu pravnika Ministarstva civilnih poslova koji je radio na predmetu, pitali smo pravnog stručnjaka iz BiH s kojim godinama surađujemo kad je riječ o pitanjima prekograničnih bjegunaca.

– Distinkcija između tih dviju potvrda kristalno je jasna svakom pravniku u BiH, odnosno ista je kao i u Hrvatskoj. Pravnik koji je radio predmet tom potvrdom nije mogao biti doveden u zabludu jer je iz nje jasno da to nije potvrda o nekažnjavanju. A zašto su potvrdu da nema postupka u tijeku prihvatili kao potvrdu o nekažnjavanju, na to moraju odgovoriti u resornome ministarstvu – ističe naš sugovornik.

Doznajemo da je riječ o sustavu koji su i Hrvatska i BiH naslijedile iz pravosuđa bivše SFRJ.

Podrška moćnika

Uz to, u Madunićevoj potvrdi iz imotskog suda navedeno je da mu se izdaje radi prijave prebivališta u BiH, a on je s njom ostvario državljanstvo po hitnom postupku.

Dakle, kristalno je jasno da se u nadležnome ministarstvu zažmirilo na oba oka kako bi Bjegunac od hrvatskog pravosuđa dobio državljanstvo BiH po posebnim propisima. Pravosudni veleslalom koji je izveo mogao je postići samo uz podršku moćnih čimbenika u susjednoj državi. Sama činjenica da se njegova molba za prijam u državljanstvo našla na sjednici Vijeća ministara BiH 15 dana od podnošenja zahtjeva, govori sama za sebe.

No, nakon što je skandal isplivao u javnost i postao uteg Madunićevim sponzorima, Vijeće ministara će mu oduzeti državljanstvo i izručiti ga Hrvatskoj. Dakle, bivšem konzulu preostaje samo bijeg iz BiH u treću zemlju, gdje će ga se također goniti na temelju hrvatske tjeralice ili povratak u domovinu gdje ga očekuje odlazak u Remetinec na odsluženje jednogodišnje kazne po presudi Županijskog suda u Splitu.

Dakle, splitski građevinski poduzetnik neće biti u prilici kupiti slobodu za 18.000 eura, koliko po zakonu košta “otplata” jednogodišnje zatvorske kazne u Federaciji BiH, a što je očito u planu bijega ukalkulirao, nego će se suočiti s oštećenim Splićanima koje je prevario prethodnih godina i za to odgovarati pred hrvatskim pravosuđem. A da mediji za ovaj prvorazredni skandal nisu doznali, Madunić bi u susjedstvu bio ugledni hrvatski konzul i biznismen.

No, tko bi sve trebao podnijeti ostavku u susjedstvu zbog međunarodnog skandala i sramote koju su priuštili svojoj zemlji!? Minimalno, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH! A predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda bi u najmanju ruku javnosti trebao dati obrazloženje zašto je Madunić promptno postao neophodan BiH, no on za poziv iz “Slobodne” već tri dana nema vremena.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Manjkavi zakoni RH

Ante Madunić je uz svoj zahtjev za dobivanjem državljanstva priložio i potvrdu u kojoj je navedeno kako se nad njim ne vodi kazneni postupak, ne postoji pravomoćna optužnica i nepravomoćna presuda na Županijskom sudu u Splitu i na općinskim sudovima u Imotskom i Sinju.

Takvu potvrdu, koja govori o kaznenim postupcima koji su eventualno u tijeku, može se zatražiti i dobiti na našim sudovima. Što se tiče pravomoćne presude, ona se odnosi na okončani kazneni postupak i taj podatak spada u podatak o osuđivanosti za koji je nadležno jedino Ministarstvo pravosuđa. Sukladno Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, potvrdu o kaznenoj evidenciji i prijašnjoj osuđivanosti može se dobiti tek po strogo određenim uvjetima i nije dostupna svakome.

Navedenu potvrdu može zatražiti policija ili sud za potrebe kaznenog postupka, te poslodavac u određenim službenim tijelima koji se želi osigurati da na određenim poslovima bude osoba besprijekorne prošlosti ili poslodavac koji namjerava zaposliti osobu da radi s djecom, a želi izbjeći osobe prijavljivane ili osuđivane zbog pedofilije.

Osoba ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe ako su joj ti podaci potrebni radi ostvarivanja nekog prava u inozemstvu ili u međunarodnoj organizaciji. K.M.B.

Bjegunac je bio imotski policajac

Vlasnik tvrtke “Virgula” Ante Madunić koji je pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Splitu zbog prijevare bivšeg nogometaša Ive Cuzzija i za kojim je raspisana tjeralica jer je od hrvatskog pravosuđa pobjegao u BiH, nekad je i sam progonio kriminalce i za to dobivao plaću od države.

Madunić je radio u Policijskoj postaji Imotski od listopada 1990. do veljače 1992. godine. Prvih šest mjeseci bio je inspektor, a onda je zauzeo mjesto zamjenika zapovjednika postaje. Znači, bio je drugi čovjek imotske policije, odmah iza Josipa Vukovića, tadašnjeg načelnika.

- Madunić se bio toliko osokolio zahvaljujući HDZ-ovu lobiju koji ga je gurao da je konkurirao čak i za mjesto načelnika postaje, a kada je Ivan Todorić imenovan na tu dužnost, napustio je policiju i otišao u diplomaciju, a poslije i u biznis - kaže naš izvor u imotskoj policiji. M. DIDIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić bi nakon izručenja trebao odslužiti jednogodišnju zatvorsku kaznu u Remetincu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oduzIMAJU MU državljanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-19 16:43:24 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-20 02:09:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-20 08:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9043 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/10/15/PSD/mad00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38887506 Threads: 3 Questions: 7132838391 Slow queries: 3313667 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609238816 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/bih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj-215474 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/bih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj-215474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223803 [name] => antemadunić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antemadunic [link] => /tag/antemadunic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić bi nakon izručenja trebao odslužiti jednogodišnju zatvorsku kaznu u Remetincu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oduzIMAJU MU državljanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => BiH će Antu Madunića izručiti Hrvatskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-13-37-05-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/15/PSD/mad00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/15/PSD/mad00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i novopridošli član bosanskohercegovačke zajednice Ante Madunić uskoro će izgubiti državljanstvo BiH! Naime, Madunić je državljanstvo susjedne nam zemlje dobio po povoljnim okolnostima, odlukom Vijeća ministara, 17. srpnja ove godine, 20 dana nakon što je za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica. Kada je prvorazredni skandal procurio u javnost, klupko spletki počelo se odmotavati.

Bivši hrvatski konzul i građevinski poduzetnik, koji je prevario desetke Splićana prodajući im stanove, neposredno prije nego što je morao na odsluženje zatvorske kazne u Lijepoj našoj, postao je žurno neophodan potreban kadar u susjednoj nam zemlji. Bosna i Hercegovina bi bez njegovih savjetničkih usluga u Klubu dizača utega u Kreševu teško mogla funkcionirati pa mu je Vijeće ministara dodijelilo državljanstvo 15 dana nakon što je podnio zamolbu.

Osim toga, Madunić se svima požalio da je žrtva progona “komunističkog režima” u Hrvatskoj, pa su se nad njim sažalila i desetorica “veličanstvenih” koja su mu jednoglasno dodijelila državljanstvo iako su iz komunističkog režima izišli zajedno prije više od 20 godina.

No, prijeko potreban kadar za sportsku zajednicu BiH morao je, među ostalim, priložiti i potvrdu o nekažnjavanju da bi ispunio zakonom propisane uvjete stjecanja državljanstva po povoljnim uvjetima. Međutim, Madunić takvu potvrdu nije zatražio u Ministarstvu pravosuđa, jedinoj za to nadležnoj instituciji u Hrvatskoj, nego je na Općinskom sudu u Imotskom podnio zamolbu da mu se izda potvrda da se protiv njega trenutno ne vodi kazneni postupak.

Međunarodna pravna pomoć

I takvu potvrdu je dobio 7. lipnja, inače dva mjeseca od krajnjeg roka kada je morao otići na odsluženje kazne zatvora po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu. A tu potvrdu Suda u Imotskom, da protiv njega u Hrvatskoj nema postupka u tijeku, Ministarstvo civilnih poslova BiH je prihvatilo kao potvrdu o nekažnjavanju, što je zapravo dokument potpuno drugog značenja i težine.

– Iz potvrde Suda u Imotskom proizlazi da se nigdje u RH protiv Madunića ne vodi sudski postupak. Ta je potvrda prihvaćena kao potvrda o nekažnjavanju. Mi ne poznajemo hrvatske zakone, no, ako nam Ministarstvo pravosuđa RH posredstvom međunarodne pravne pomoći odgovori da to po hrvatskim zakonima nije potvrda o nekažnjavanju, bit će mu oduzeto državljanstvo.

Uz to, on je prešutio da ima pravomoćnu presudu, a prema zakonu o državljanstvu BiH, tko prešuti neku bitnu činjenicu, bit će mu oduzeto državljanstvo. Dakle, Vijeće ministara će mu uskoro oduzeti državljanstvo – kaže za “Slobodnu” Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

No, je li riječ o nerazumijevanju distinkcije između tih dviju potvrda zbog eventualno različitih zakona u dvjema državama po tom pitanju, a koje su mogle dovesti u zabludu pravnika Ministarstva civilnih poslova koji je radio na predmetu, pitali smo pravnog stručnjaka iz BiH s kojim godinama surađujemo kad je riječ o pitanjima prekograničnih bjegunaca.

– Distinkcija između tih dviju potvrda kristalno je jasna svakom pravniku u BiH, odnosno ista je kao i u Hrvatskoj. Pravnik koji je radio predmet tom potvrdom nije mogao biti doveden u zabludu jer je iz nje jasno da to nije potvrda o nekažnjavanju. A zašto su potvrdu da nema postupka u tijeku prihvatili kao potvrdu o nekažnjavanju, na to moraju odgovoriti u resornome ministarstvu – ističe naš sugovornik.

Doznajemo da je riječ o sustavu koji su i Hrvatska i BiH naslijedile iz pravosuđa bivše SFRJ.

Podrška moćnika

Uz to, u Madunićevoj potvrdi iz imotskog suda navedeno je da mu se izdaje radi prijave prebivališta u BiH, a on je s njom ostvario državljanstvo po hitnom postupku.

Dakle, kristalno je jasno da se u nadležnome ministarstvu zažmirilo na oba oka kako bi Bjegunac od hrvatskog pravosuđa dobio državljanstvo BiH po posebnim propisima. Pravosudni veleslalom koji je izveo mogao je postići samo uz podršku moćnih čimbenika u susjednoj državi. Sama činjenica da se njegova molba za prijam u državljanstvo našla na sjednici Vijeća ministara BiH 15 dana od podnošenja zahtjeva, govori sama za sebe.

No, nakon što je skandal isplivao u javnost i postao uteg Madunićevim sponzorima, Vijeće ministara će mu oduzeti državljanstvo i izručiti ga Hrvatskoj. Dakle, bivšem konzulu preostaje samo bijeg iz BiH u treću zemlju, gdje će ga se također goniti na temelju hrvatske tjeralice ili povratak u domovinu gdje ga očekuje odlazak u Remetinec na odsluženje jednogodišnje kazne po presudi Županijskog suda u Splitu.

Dakle, splitski građevinski poduzetnik neće biti u prilici kupiti slobodu za 18.000 eura, koliko po zakonu košta “otplata” jednogodišnje zatvorske kazne u Federaciji BiH, a što je očito u planu bijega ukalkulirao, nego će se suočiti s oštećenim Splićanima koje je prevario prethodnih godina i za to odgovarati pred hrvatskim pravosuđem. A da mediji za ovaj prvorazredni skandal nisu doznali, Madunić bi u susjedstvu bio ugledni hrvatski konzul i biznismen.

No, tko bi sve trebao podnijeti ostavku u susjedstvu zbog međunarodnog skandala i sramote koju su priuštili svojoj zemlji!? Minimalno, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH! A predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda bi u najmanju ruku javnosti trebao dati obrazloženje zašto je Madunić promptno postao neophodan BiH, no on za poziv iz “Slobodne” već tri dana nema vremena.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Manjkavi zakoni RH

Ante Madunić je uz svoj zahtjev za dobivanjem državljanstva priložio i potvrdu u kojoj je navedeno kako se nad njim ne vodi kazneni postupak, ne postoji pravomoćna optužnica i nepravomoćna presuda na Županijskom sudu u Splitu i na općinskim sudovima u Imotskom i Sinju.

Takvu potvrdu, koja govori o kaznenim postupcima koji su eventualno u tijeku, može se zatražiti i dobiti na našim sudovima. Što se tiče pravomoćne presude, ona se odnosi na okončani kazneni postupak i taj podatak spada u podatak o osuđivanosti za koji je nadležno jedino Ministarstvo pravosuđa. Sukladno Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, potvrdu o kaznenoj evidenciji i prijašnjoj osuđivanosti može se dobiti tek po strogo određenim uvjetima i nije dostupna svakome.

Navedenu potvrdu može zatražiti policija ili sud za potrebe kaznenog postupka, te poslodavac u određenim službenim tijelima koji se želi osigurati da na određenim poslovima bude osoba besprijekorne prošlosti ili poslodavac koji namjerava zaposliti osobu da radi s djecom, a želi izbjeći osobe prijavljivane ili osuđivane zbog pedofilije.

Osoba ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe ako su joj ti podaci potrebni radi ostvarivanja nekog prava u inozemstvu ili u međunarodnoj organizaciji. K.M.B.

Bjegunac je bio imotski policajac

Vlasnik tvrtke “Virgula” Ante Madunić koji je pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Splitu zbog prijevare bivšeg nogometaša Ive Cuzzija i za kojim je raspisana tjeralica jer je od hrvatskog pravosuđa pobjegao u BiH, nekad je i sam progonio kriminalce i za to dobivao plaću od države.

Madunić je radio u Policijskoj postaji Imotski od listopada 1990. do veljače 1992. godine. Prvih šest mjeseci bio je inspektor, a onda je zauzeo mjesto zamjenika zapovjednika postaje. Znači, bio je drugi čovjek imotske policije, odmah iza Josipa Vukovića, tadašnjeg načelnika.

- Madunić se bio toliko osokolio zahvaljujući HDZ-ovu lobiju koji ga je gurao da je konkurirao čak i za mjesto načelnika postaje, a kada je Ivan Todorić imenovan na tu dužnost, napustio je policiju i otišao u diplomaciju, a poslije i u biznis - kaže naš izvor u imotskoj policiji. M. DIDIĆ
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/bih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj-215474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c65401221ae34f8c371c087e28292be207de0cf5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=+BiH+%C4%87e+Antu+Maduni%C4%87a+izru%C4%8Diti+Hrvatskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj-215474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbih-ce-antu-madunica-izruciti-hrvatskoj-215474 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Madunić bi nakon izručenja trebao odslužiti jednogodišnju zatvorsku kaznu u Remetincu / Fotomontaža: PSD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oduzIMAJU MU državljanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaoduzIMAJU MU državljanstvo

BiH će Antu Madunića izručiti Hrvatskoj

Piše PSD.
20. listopada 2013. - 10:20
Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i novopridošli član bosanskohercegovačke zajednice Ante Madunić uskoro će izgubiti državljanstvo BiH! Naime, Madunić je državljanstvo susjedne nam zemlje dobio po povoljnim okolnostima, odlukom Vijeća ministara, 17. srpnja ove godine, 20 dana nakon što je za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica. Kada je prvorazredni skandal procurio u javnost, klupko spletki počelo se odmotavati.

Bivši hrvatski konzul i građevinski poduzetnik, koji je prevario desetke Splićana prodajući im stanove, neposredno prije nego što je morao na odsluženje zatvorske kazne u Lijepoj našoj, postao je žurno neophodan potreban kadar u susjednoj nam zemlji. Bosna i Hercegovina bi bez njegovih savjetničkih usluga u Klubu dizača utega u Kreševu teško mogla funkcionir...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 15:37