StoryEditor
Crna kronikaNOVI MODEL

Besramni prevaranti na području Splita predstavljaju se kao pripadnici Civilne zaštite i kradu po kućama, zbog maski na licu policiji otežana potraga

Piše Katarina Marić Banje
20. ožujka 2020. - 23:20
Marko Todorov/HANZA MEDIA

Splitska policija ima posla s novim oblicima nedjela  u kojima lukavi prevaranti iskorištavaju osjetljivost građana na epidemiju i ulaze u njihove domove. Tako su se muškarac i žena dosjetili i maskirali se zaštitnim maskama te odjenuli plava odijela pa se lažno predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi.

Kao kod svih prijevara ovakve vrste, lukavi lopovski par iskorištava povjerenje građana i dovodi ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju njihovu nepažnju te nakon što uđu u stan ili kuću kradu predmete veće vrijednosti.

Zaprimila smo nekoliko dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite, saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske iz koje upozoravaju da se radi o prevarantima.

Prema prikupljenim informacijama počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite. Informacija o pojavi ovog modusa prijevare odmah je proslijeđena operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu u Republici Hrvatskoj, kažu iz policije. 
 
Kako bi se građani zaštitili iz splitske policije savjetuju:
 
•    Pripazite koga puštate u svoj dom!
•    U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi!
•    Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca!
•    Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba!
•    Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede!
•    Dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama!
•    Pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu! Upoznajte ih s ovom obavijesti!
 

#SPLIT#POLICIJA#PREVARANTI

Izdvojeno

01. srpanj 2020 04:52