StoryEditor
Crna kronikaima li kraja?

Bešćutna država: Kristiana nema, ali roditeljima stižu sudski računi!?; Kako je psihijatrijski vještak jedan jedini razgovor s nesretnim mladićem uspio naplatiti čak 3200 kuna?

1. listopada 2019. - 12:10
Ostaje vidjeti hoće li se državni proračun naplatiti od roditelja pokojnog mladića

Stalni sudski vještak koji je razgovarao s Kristianom Vukasovićem (18) dobio je 3200 kuna za izradu psihijatrijskog vještačenja od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Vještačio ga je za vrijeme boravka u pritvorskoj jedinici nakon što je mladić priveden na ispitivanje na državno odvjetništvo.

Vještačenje je zatražila dežurna zamjenica Općinske državne odvjetnice u Splitu pošto je nakon privođenja krajem ožujka ispitala Kristian Vukasovića koji je odbio angažirati odvjetnika i branio se šutnjom. Vraćen je tada u pritvorsku jedinicu te je naloženo psihijatrijsko vještačenje koje je stalni sudski vještak morao provesti žurno. Vještaku je naloženo da odgovori na devet pitanja koje mu je tužiteljstvo postavilo, a između ostalog su se odnosila na: psihičke bolesti, ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela, hoće li Kristian ponoviti kazneno djelo, treba li mu psihijatrijsko liječenje te vezano za konzumiranje i ovisnost o drogama.

Kako je zadnje dane proveo Kristian Vukasović, dijete s teškoćama u razvoju: kljukali su ga lijekovima kao da je bijesna životinja, vezivali, više ni cimeri u ćeliji nisu mogli podnijeti njegove muke

Kristian Vukasović molio je za milost: Kad biste me pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio; Hladnokrvno su ga osudili u jedan dan, i opet strpali u zatvor iz kojeg se nikad nije vratio

Psihijatar je pregledao snimku ispitivanja mladića i spis u kojem se sumnjičio za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Odnosilo se to na četiri požara koja je Kristian od 28. do 30. ožujka zapalio kraj obiteljske kuće u Jesenicama na predjelu Sumpetar. Liječnik je pregledao i nalaz i mišljenje o težini i vrsti invaliditeta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u kojem je navedeno postojanje mentalnog oštećenja bez intelektualnog oštećenja. U kombinaciji s tjelesnim bolestima procijenjeno je da postoji teži invaliditet, oštećenje funkcionalnih sposobnosti trećeg stupnja i postojanje prijeke potrebne privremene pomoći i njege u punom opsegu.

Iz domene psihijatrijskih poremećaja dijagnoze su: miješani poremećaj emocija i ponašanja, poremećaj pažnje i koncentracije, stoji u vještačenju. Nadalje vještak navodi Specijalistički nalaz Doma zdravlja iz veljače ove godine u kojem stoji kako je Kristian u posljednje vrijeme u pogoršanju i da se teže kontrolira te mu je dijagnosticirana prolazna psihotična epizoda. Vještak tada primjećuje kako je priložena medicinska dokumentacija iznimno oskudna u odnosu na sadržaj u smislu da ga čudi nepostojanje dokaza dugotrajnosti i kontinuiteta u liječenju. Navodi i da se u spisu nalazi i specijalistički nalaz Hitnog prijema psihijatrije KBC Split od dana ranije u kojem je navedena dijagnoza piromanije. Tamo ga je odvela omiška policija nakon uhićenja te je vraćen u postaju nakon što ga nisu hospitalizirali.

Zatim je vještak naveo desetak rečenica iz razgovora s Kristianom u kojem navodi kako on kao motive za paljenje stavlja nepodnošljive nametljive misli i glasove koji su ga tjerali da ili izazove paljevinu ili da pištoljem ubije majku. Kristian je vještaku kazao kako smatra da ima psihičkih poteškoća i da odavno želi pomoć, ali kada ga je vještak pitao zašto nije išao psihijatru češće od tri četiri puta godišnje nije znao dogovoriti.

Ekskluzivno doznajemo nalaze obdukcije Kristiana Vukasovića: na tijelu 18-godišnjaka preminulog u zatvoru na Bilicama otkrivene brojne ozljede; Odvjetnik obitelji najavio nove pravne korake

Institucije se skrivaju nakon tragedije u Splitu: ovo je pet ključnih pogrešaka koje su dovele do smrti 18-godišnjeg Kristiana​

Nakon toga vještak je državnom odvjetništvu odgovorio na pitanja. Izjasnio se kako Kristian boluje od piromanije što spada u poremećaj navike i impulsa. U vrijeme paljenja požara je bio bitno smanjeno ubrojiv zbog iznimno jakog poriva, ali u dijelu razumijevanja onoga što čini i posljedica nije bio smanjeno ubrojiv, navodi vještak. Zbog smanjene ubrojivosti može počiniti isto ili teže kazneno djelo te mu je potrebno psihijatrijsko liječenje, ustvrdio je vještak. Naveo je na kraju kako Kristian nije ovisnik o drogi te nije podmetao požare pod djelovanjem droge.

Odmah sutradan, vještak je, kako je i naloženo, žurno dostavio vještačenje na državno odvjetništvo te je uz njega priložio i račun na 3200 kuna. Četiri dana kasnije zamjenica državne odvjetnice iz referade za maloljetnike i mlađe punoljetnike, koja je preuzela slučaj, napisala je rješenje o isplati zatraženog iznosa koje je dostavljeno računovodstvu. Za navedena vještačenja mogući su iznosi od 240 do 6400 kuna te je procijenila da je zahtjev vještaka za iznosom od 3200 kuna opravdan i realan.

Vještačenje je u nastavku kaznenog postupka bilo temelj za istražni zatavor iz kojeg mladić nije izašao do smrti te za bezuvjetnu kaznu zatvora na koju je osuđen. Prilikom izricanja presude, četiri mjeseca kasnije, u srpnju, Kristian je na Općinskom sudu u Splitu proglašen krivim za podmetanje četiri požara i osuđen na osam mjeseci zatvora. Odlučeno je da mora platiti i navedene troškove vještačenja uz 300 kuna sudskog paušala. Kako je u međuvremenu preminuo, ostaje vidjeti hoće li se državni proračun naplatiti od roditelja pokojnog mladića. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. siječanj 2021 02:35