StoryEditor
Crna kronikaPresuda Vrhovnog suda

Berishi pravomoćno 15 godina za ubojstvo na stobrečkom terminalu; u obrani tvrdio da ga je pokojni Ante Prnjak maltretirao više od dvije godine

7. rujna 2021. - 20:31

Nešto više od godinu dana nakon prvostupanjske presude, po kojoj je na jedinstvenih 16 godina zatvora osuđen Liridon Berisha, 29-godišnjak iz Stobreča, zbog ubojstva bivšeg vojnika Ante Prnjaka, Vrhovni sud pravomoćno je odlučio da će Berisha u zatvoru "odguliti" 15 godina zbog tzv. običnog ubojstva.

Optužnica ŽDO-a ga je još teretila i za sprječavanje dokazivanja jer je jutro nakon ubojstva Prnjakov automobil marke BMW šibenskih registracijskih oznaka odvezao u Srinjine, polio ga benzinom i zapalio, za što mu je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić dalo dvije godine zatvora. No, Vrhovni sud ga je za tu točku optužnice oslobodio krivnje pa je ostalo samo 15 godina zatvora za ubojstvo. Naime, prihvaćena je žalba njegova odvjetnika, iskusnog Željka Gulišije, koji je i u prvostupanjskom postupku tvrdio da paljenjem vozila Berisha nije sprječavao dokazivanje jer se to djelo ne može počiniti prije početka kaznenog postupka. No, tada sudsko vijeće nije prihvatilo tu tezu.

Prijetnje i poniženja

Optužnica ŽDO-a teretila je Berishu za teško ubojstvo na okrutan i podmukao način. No, splitski sud je prihvatio Berishinu obranu prema kojoj ga je pokojni Prnjak zlostavljao i maltretirao više od dvije godine. Sve je počelo kada mu je Prnjak dao 20 grama kokaina na dug, koji on nije vratio, a dug se s početnih oko dvije tisuće eura zahvaljujući lihvarskim kamatama povećao na 50 tisuća eura, koje mu on nije mogao vratiti. Zbog toga ga je Prnjak tukao, zlostavljao, prijetio mu i ponižavao ga pred njegovom djevojkom.

Na dan ubojstva on i Prnjak su se našli i vozili Prnjakovim automobilom konzumirajući kokain, iako je obdukcija pokazala da u Prnjakovu tijelu nije bilo droge. Kad su malo poslije 22.30 došli na TTTS, kazao je Berisha, Prnjak je izvadio svoju automatsku pušku kalibra 7,62 mm i zatražio od njega da likvidira Antu Vučka (jednog od optuženih u slučaju tzv. zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića koji je trenutačno u istražnom zatvoru), a zauzvrat da će mu on oprostiti dug.

Rafal u žrtvu

Berisha je Vučka trebao ubiti jer je on Prnjaku navodno "oteo" posao, a kad je Berisha to odbio, Prnjak ga je počeo tući. Tad je on pristao ubiti Vučka, uzeo je pušku i tad mu se "zacrnilo" pred očima pa je u Prnjaka ispalio rafal.

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a, u žalbi je ustrajala na tome da je riječ o teškom ubojstvu.

– Svako ubojstvo sadrži u sebi dozu okrutnosti pa je potpuno jasno da ona, da bi bila kvalifikatorni oblik, mora značajnije nadilaziti prosječni intenzitet okrutnosti koji redovito postoji pri lišenju života druge osobe. Nije dovoljno da bolovi i patnje žrtve, fizički i psihički, budu intenzivni, nego moraju trajati određeno vrijeme, a upravo ta sastavnica okrutnosti ovdje nije ostvarena. Iz nalaza sudske vještakinje proizlazi nedvojbeno da je žrtva svijest izgubila ili istodobno sa zadobivanjem ozljeda, ako su ga prvi hici pogodili u glavu, ili vrlo brzo nakon toga, ako je prvi zadobio strijelne rane trupa i udova. Vještakinja balistike je rekla da se ovdje radi o vjerojatno jednom rafalnom ispaljenju 14 projektila koji su svi pogodili žrtvu, a oružje ispaljuje 10 metaka u sekundi, izvjesno je da su i gubitak svijesti i smrt nastupili u periodu od svega par sekundi nakon početka pucanja – stav je Vrhovnog suda, koji je tako potvrdio teze sutkinje Strinić.

Također je Vrhovni sud prihvatio i tezu splitskog suda da nije bilo podmuklosti jer žrtva nije bila bespomoćna. Tužiteljica je tvrdila da je iskoristio poznanstvo i povjerenje žrtve te da mu je Prnjak vjerovao, nije od Berishe očekivao nikakvo zlo, pogotovo jer su se vozili u njegovu vozilu.

– S obzirom na činjenicu da je žrtva Ante Prnjak upravljao svojim vozilom i da je on odlučivao kamo i kuda će voziti i gdje će se zaustaviti, zaista nema ni jednog dokaza koji bi upućivao na to da je optuženi Berisha odabrao vrijeme i mjesto zaustavljanja vozila – među ostalim je utvrdio pravomoćno Vrhovni sud, ponovno tako prihvativši stav sutkinje Strinić.

Spomenimo da se Berisha zbog ovog (ne)djela nalazi u zatvoru od 23. kolovoza 2019. godine, a u međuvremenu je prebačen u Zadar.

Također, dok se nalazio u zatvoru, našao se i u optužnici USKOK-a kao dio zločinačke organizacije Željka Rajića te ga se tereti za dva djela – sudjelovanje u iznudi Mira Ž., kojeg su on i još nekoliko njih oteli, gurnuli mu pištolj u usta, udarali ga po glavi i nogama, odnijeli u kupaonicu te polijevali hladnom i vrelom vodom. Tražili su 30 tisuća eura i da im prepiše automobile.

Drugi Berishin krimen, po USKOK-u, jest to što je, dok se nalazio u zatvoru na Bilicama kao istražni zatvorenik zajedno s Robertom Žuvelom, također članom iste zločinačke organizacije, prijetio jednom istražnom zatvoreniku da će mu silovati sestru i djevojku ako im u roku od tri dana ne plati iznos od 15.000 kuna. Kad su uspjeli dobiti 12 tisuća kuna, tražili su još 30 tisuća eura te da im prepiše pokretninu vrijednu 23.000 eura. Kako bi ga uvjerili da to mora učiniti, svakodnevno su ga tukli i ponižavali.

Za ta (ne)djela tek čeka suđenje.

item - id = 1125543
related id = 0 -> 1133820
related id = 1 -> 1133699
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2021 04:47