StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE MAMIĆIMA

Barišić otkrio zašto je potpisao da Mamić nije oštetio Dinamo: ‘Govorio mi je da je klubu davao svoj novac‘

Piše Nikola Patković/JL
30. listopada 2023. - 15:16

- Financijska situacija u Dinamu 2002. godine bila je teška. Zdravko Mamić je tada kao predsjednik uprave predložio da otvorimo devizni račun u Klagenfurtu kao rješenje da se preko tog računa rješavaju problemi s isplatama igrača, što sam ja kao predsjednik kluba prihvatio, jer je to bilo efikasno rješenje. To je bilo opravdano i jer je naš račun u Hrvatskoj bio pod prijetnjom blokade, a na naplatu su nam dolazila brojna potraživanja, započeo je Mirko Barišić svoj iskaz i nastavio:

- Ovlaštena osoba za raspolaganje novcem s tog računa bio je Zdravko Mamić, a ja s tim računom nisam imamo nikakvog kontakta. Mamić me povremeno obavještavao što se događa s tim računom. Ne znam od kuda su sve dolazila sredstva na taj račun, ali znam da je Siemens na taj račun uplatio 500.000 eura. Ne znam nijednu konkretnu situaciju da je s tog računa plaćena neka obaveza Dinama. Zdravko mi je povremeno govorio da s tog računa isplaćuje određene igrače, kazao je Barišić, koji pretpostavlja da su se sve uplate i isplate morale voditi u poslovnim knjigama kluba, piše Jutarnji list.

- Ne znam jesu li isplate bile preko računa ili u gotovini, dodao je Barišić, koji je predsjednikom Dinama postao još 2000. godine.

Na upit tužitelja Petkovića tko je odlučio da se novac Siemensa uplati na račun u Klagenfurtu, odgovorio je da je on tako dogovorio sa Siemensom. Ne zna je li i koliko račun Dinama u Hrvatskoj bio blokiran. Što se tiče isplata prema trenerima i igračima kazao je da je pri angažmanu Ćire Blaževića za trenera, on nije želio potpisati ugovor.

- Ćiro je tražio da mu se 400.000 eura plati u kešu, a Zdravko mi je rekao da je on taj novac dao Ćiri, ali ne znam je li to bilo od novca s računa. Isto tako mi je rekao da je s tog računa plaćao igrače Jasmina Agića, Ivana Bošnjaka i Danijela Šarića, rekao je Barišić, koji je potvrdio i kako je IO kluba na sjednici 2018. godine donio zaključak da Dinamo nije financijski oštećen radnjama Zdravka Mamića, što je i potpisao. Takva je odluka donesena nakon iscrpnog Mamićevog izlaganja.

- Ne sjećam se svih detalja, ali to je bio iscrpan izvještaj kojim je potvrđeno da je račun u Klagenfurtu opravdao svoju svrhu. Na sjednici je bio i jedan pravni stručnjak koji je sve to kontrolirao i predložio takav zaključak, ali ne znam tko ga je angažirao. Pretpostavljam da ga je pozvao Zdravko. Nije prezentirana nikakva materijalna dokumentacija o tom računu, istaknuo je Barišić.

Inače, Mamića je baš on doveo u klub 2001. godine. Situacija je bila takva da su neki predlagali stečaj, jer je dug bio desetak milijuna kuna, ali se Barišić tome protivio i zato je predložio dolazak Mamića. Smatrao je da će se njegovim dolaskom i sposobnostima početi rješavati problemi.

- Mamić mi je rekao da je davao svoj novac Dinamu, a znam da je davao i jamstva u vidu svoje imovine, bez kojih Dinamo vjerojatno ne bi dobio kredite. Ja sam o tome obavještavao članove IO i NO kluba, odgovorio je na Glavaševa pitanja. Kazao je da ne zna ništa o gotovinskim isplatama prema Jensu Nowotnyju, kao ni o gotovinskim plaćanjima zaposlenika kluba, odnosno o gotovinskim isplatama prema Josipu Kužeu.

- Hipotetsko je pitanje bi li klub opstao da nije bilo ovog računa u Klagenfurtu. Tada bismo možda tražili neko drugo rješenje, rekao je Barišić.

Ivana Stanića zanimalo je je li klub u periodu od 2002. do 2007. radio reviziju, a Barišić je odgovorio da ne zna, ali pretpostavlja da jest. Jednako tako, rečeno mu je da je u poslovnim knjigama zabilježeno da je Mamić davao posudbe, ali on te zabilješke nije vidio.

- Uprava na čelu sa Zdravkom Mamićem je morala voditi brigu o urednosti poslovanja. Također, računovodstvo kluba mora revizorskoj kući dati svu potrebnu dokumentaciju. Što se tiče Ćire i toga je li njemu plaćeno onih 400.000, koliko ga poznajem, a dobro sam ga poznavao, on u klubu ne bi ostao ni sekunde da mu nije plaćeno, rekao je Barišić. Predsjednik Dinama nije se mogao sjetiti za više igrača koje mu je Stanić pobrojao da su imali neka potraživanja od Dinama, ali s obzirom na situaciju u klubu pretpostavlja da jesu.

- I danas sam uvjeren da je funkcija tog računa bila u korist kluba, iako osobno nikada s njim nisam disponirao, rekao je Barišić, dodavši kako ga je o korištenju sredstava s tog računa izvještavao samo Zdravko Mamić.

- Nikada nisam bio prisutan kad je bilo tko primio novac koji bi bio podignut s tog računa, zaključio je predsjednik Dinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:34