StoryEditor
Crna kronikaafera agram

Bandićev vozač na suđenju potvrdio da je poznatu voditeljicu vozio do Beča službenim automobilom; Svjedočila i bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Piše H
14. listopada 2019. - 20:01
mila_horvat13-070618

Svjedočenjem nekadašnje zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek, koja je ustvrdila da odlazak na svinjokolju službenim automobilom ne spada u aktivnosti bilo kojeg gradskog ureda, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i suooptuženicima u aferi Agram.

''Krstitke i sprovodi nisu službene aktivnosti gradske uprave, osim ukoliko nije u pitanju pogreb neke važne osobe za Zagreb na koji se upućuje izaslanik Grada. Svinjokolja također nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba, jer je to događaj privatne prirode'', kazala je Švaljek na upit sutkinje Rahele Valentić je li nezakonito voziti nekoga na svinjokolju službenim automobilom.

Nekadašnja gradonačelnikova zamjenica potvrdila je na sudu kako je nakon Bandićevog uhićenja u gradskoj upravi pronašla ugovore o radu zaposlenika čiji koeficijenti nisu odgovarali godinama staža i stručnoj spremi.

Švaljek je precizirala da su među tim ugovorima bili i oni šefice Bandićevog kabineta Pavle Šušković, gradonačelnikove tajnice Marije Caharije te Ivana Jurčića, jednog od Bandićevih vozača.

Uz to kazala je da je na jednom od kolegija bilo riječi i o lažnoj fakultetskoj diplomi Bandićevog tjelohranitelja Roberta Ljutića, ali da u tom slučaju nije ništa poduzeto.

Švaljek je dodala kako je uočila da se službenim automobilima koriste osobe koje na to nemaju pravo.

''Vozila su se koristila ekstenzivno. Na dozvolu gradonačelnika koristili su ih Stipo Zeba, Željko Horvat i Robert Ljutić, ali ne znam na temelju čega je Bandić donio takvu odluku'', kazala je.

Na kraju svojeg iskaza naglasila je da je dala ostavku jer se s gradonačelnikom razišla oko upravljanja gradom i Zagrebačkim Holdingom. ''Zalagala sam se za transparentnost, sa čim se gradonačelnik nije slagao'', zaključila je Švaljek.

Svjedočio je i Bandićev vozač Ivan Jurčić, koji je pojasnio da su gradonačelniku na raspolaganju bila četiri automobila te da je za odobravanje njihova korištenja postojala hijerarhija.

Uskok opet podsjećao na raniji iskaz

''U slučajevima gradonačelnikove odsutnosti korištenje tih vozila sam osobno odobravao. Riječ je bila o vozilima za koje sam znao da tog dana nećemo koristiti'', rekao je Jurčić. Pritom je potvrdio da je vozio televizijsku voditeljicu Milu Horvat do Beča, ali se nije mogao sjetiti tko je odobrio to putovanje, iako je Uskokovim istražiteljima ranije potvrdio da su putovanje odobrili i organizirali Bandić i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

Jurčić nije znao sudskom vijeću objasniti tko je odobrio korištenje službenog automobila za odlazak Dijane Muhović u Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, iako ona nije zaposlenica grada.

Nakon što ga je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković podsjetio da je tijekom istrage tvrdio kako mu je Muhović rekla da su joj Bandić i Laco odobrili korištenje vozila, Jurčić je potvrdio svoj raniji iskaz iz istrage.

Svjedok je izjavio i da Milu Macana, Bandićevog šogora, nitko nikada od službenih vozača nije ''vozio bez veze'' u Hercegovinu, dodajući kako je to uvijek bilo ''usput kada se išlo na neki službeni put''.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković

Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog  saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 18:06