StoryEditorOCM
Crna kronikaLOVA DO KROVA

Banda harači Dalmacijom: ukrali pet milijuna kuna, a policija nemoćna

Piše PSD.
10. studenog 2014. - 09:32
Nakon što je splitska policija u javnost pustila snimke s nadzornih kamera koje prikazuju dvojicu pljačkaša koji su u lipnju ove godine uz prijetnju pištoljem iz makarske mjenjačnice “Erceg” odnijeli oko 400 tisuća kuna i u čijem otkrivanju do sad nije pomoglo niti to što je vlasnik nudio 20 tisuća kuna nagrade za “korisne informacije”, prisjetili smo se i tri slučaja iz kolovoza 2012. godine koja do današnjeg dana nisu razriješena.

Pošto zlatni nakit?

Kad se zbroji šteta u ta tri slučaja i ovom makarskom, dolazi se do brojke od oko pet milijuna kuna za koliko su se razbojnici okoristili. Spomenimo i da je prema policijskim podacima, ova pljačka makarske mjenjačnice ove godine najveća po visini štete.

Jedan od medijski najzanimljivijih slučajeva koji se dogodio tog ljeta prije dvije godine jest provala u kuću tadašnjeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma na Mejama. U noći s 21. na 22. srpnja nepoznati provalnik odnio je plijen u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna. Milijun i 800 tisuća kuna ukradeno je u gotovini, a oko 100 tisuća eura u nakitu i zlatu.

Kerum je rekao istražiteljima da se radi o rijetkim komadima Cartierova nakita, koji se ne može tek tako prodati na crnom tržištu. Te Kerumove tvrdnje policija je provjeravala kod poznatog zagrebačkog zlatara podrijetlom iz Janjeva, koji im je kazao da je taj nakit nemoguće neopaženo prodati u zlatarnicama jer svaki komad ima svojevrstan serijski broj, a primjerci su od velike vrijednosti. No, usprkos tome, policija još nije ušla u trag počinitelju iako su, kao i u najnovijem makarskom slučaju, objavili fotografiju potencijalnog provalnika.

Iako se nakon te provale po gradskim kuloarima počelo pričati da je provala “izmišljena”, u razgovoru s iskusnim policajcima doznajemo da se ispitivala i ta mogućnost, no da nema nikakvih dokaza koji idu u prilog toj tvrdnji, jer bi u protivnom Kerum bio prijavljen za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Dvadesetak dana poslije, 15. kolovoza, dvojica maskiranih razbojnika vrebala su vrijeme kad će zaposlenica mjenjačnice “MDD” na Hvaru zaključati poslovnicu i izići s inkasom, te su je sačekali i zaskočili. Udarili su je metalnim vratima, a kad je pala na pod, jedan joj je pljačkaš stavio ruku na usta i rekao da ne viče. Drugi je, pak, prijetio prestrašenoj ženi pištoljem.

Tražili su da im da ključ od sefa, a ona nije imala drugog izbora. Pobjegli su nakon nekoliko minuta iz mjenjačnice bogatiji za oko milijun i pol kuna. Policija je tad raspolagala snimkom nadzornih kamera, no ona je bila loše kvalitete, pa je nisu javno objavili, a očito im nije baš puno niti koristila u kriminalističkoj obradi.

Tko je vozio bijeli golf?


I naposljetku, u subotu 25. kolovoza iste godine, oko 23 sata, dakle samo deset dana nakon Hvara, u centru Splita odigrao se filmski prepad na zaštitarski kombi koji je prevozio utržak “Jadrolinije” od prodanih karata. Tada su trojica razbojnika na Mažuranićevu šetalištu presrela kombi zaštitarske tvrtke “Gradska sigurnost”, kojim je upravljao 34-godišnji zaštitar A.Č., a u kojem se još nalazila i I.N., 46-godišnja djelatnica “Jadrolinije”, koja je nosila dnevni utržak. Razbojnici su bijelim golfom zapriječili prolaz kombiju, izvukli zaštitara vani i pretukli ga, te od prestravljene žene uzeli oko 400 tisuća kuna inkasa.

Ova dva razbojstva i teška krađa iz ljeta 2012. godine te pljačka mjenjačnice iz Makarske iz lipnja do danas ostaju slučajevi s najvećom štetom. S obzirom na protek vremena, vjerojatno su akteri tih kaznenih djela do danas već potrošili svoj bogati plijen, a pitanje je hoće li će ikada biti otkriveni.

V. URUKALO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 09:04