StoryEditorOCM

Balajić dobio uvjetnu kaznu i otkaz sa suda u Sinju

Piše PSD.
2. veljače 2012. - 20:47
Referent Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sinju 57-godišnji Momčilo Balajić zbog krivotvorenja službene isprave pravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje na dvije godine.
Balajić je kazneno djelo počinio na radnom mjestu i njemu je tijekom 2011. godine prestao radni odnos.

- Da je kazna od šest mjeseci bila iz sfere prometa ili neke druge sfere koja nema direktne veze s njegovim poslom, Balajić je mogao ostati zaposlenik suda. Ovako je to nemoguće! - govori nam naš izvor sa sinjskog suda.

Balajić je osuđen za djelo koje je počinio 2001. godine jer je kao ovlašteni zemljišno-knjižni referent potpisao i ovjerio pečatom Općinskog suda u Sinju zemljišno-knjižni izvadak u kojem je neistinito naveo da je čestica zemlje 2377/1 K.O. Košute vlasništvo trgovačkog društva “Peradarstvo” u likvidaciji.

Utjecaj na političku karijeru

To je Balajić učinio iako je znao da je u zemljišnim knjigama u K.O. Turjaci na toj čestici zemlje egzisitrao upis prava vlasništva Republike Hrvatske. Dakle, on je kao službena osoba u službenu ispravu unio neistinit podatak te svojim potpisom i pečatom ovjerio tu ispravu.

Balajić je tako jedini osuđeni iz tzv. afere “Peradarstvo” u kojoj su se kao akteri spominjali odvjetnik Tomislav Krka i stečajni upravitelj Milan Buljan, ali je vijeće Županijskog suda odbilo istražni zahtjev protiv njih.

Balajić je tako jedini završio - najprije na sudu, a onda i izvan suda jer je dobio otkaz.

U prošlom sazivu Balajić je bio i gradski vijećnik Sinja iz redova HNS-a pa je sigurno da će ova presuda utjecati i na njegovu političku karijeru.

Balajić je na sudu rekao da se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje je osuđen.

Sjeća se da je zatražen izvadak od “Peradarstva” koji je poslan poštom Općinskom sudu u Sinju 27. prosinca 2000 g., da je on osobno izradio taj izvadak te ga uručio Pavlu Latincu s kojim je tada u društvu bio i Jakov Galić.

Smatra da se ne radi o krivotvorini te da je isti izvadak donio na temelju uvida u isprave koje su priložene, a radi se o djelomičnom rješenju Hrvatskog fonda za privatizaciju kao i rješenju Trgovačkog suda o registriranju firmi.

Balajić je naveo da je prilikom izdavanja izvatka krivo navedeno da se radi o K.O. Košute, a trebalo je stajati K.O. Turjaci te je to naknadno i ispravljeno. Nije mu jasno kako na ispravljenom izvatku nema datuma, tvrdio je da je prije ova nekretnina vođena kao općenarodna imovina, a nakon toga vlasništvo RH dok je on izvadak donio na temelju javnih isprava iako rješenja o upisu nije bilo.

Napominje da je zaprimio ove dvije isprave te nakon uvida u zemljišne knjige izdao izvadak, a da je rješenje o upisu inače osnova za upis vlasništva. Tog rješenja nije bilo u ovom slučaju te Balajić misli da je rješenje tek doneseno u lipnju 2001. godine.

Balajić je rekao da su svi u zemljišniku na Općinskom sudu u Sinju radili na način kao što je i on radio u slučaju za koji je osuđen.

No, nakon njegova slučaja Balajić je u svojoj obrani rekao da su svi njegovi kolege na zemljišniku odlučili izvatke davati tek kada postoji rješenje o upisu.

marko didić, foto: arhiv cropix

Nošenje križa

- Od 1981. godine od kada sam se zaposlio na sudu u Sinju stalno sam se držao riječi mog tadašnjeg šefa Baraća koji nas je sve savjetovao: “Nemoj da vam ljudi čekaju ispred ureda, nego istinitost isprave usporedi s glavnom knjigom, a onda poslije rješavajte dodatnu problematiku.”

Ja i sada tvrdim da nisam počinio kazneno djelo i da je način na koji sam ja radio uobičajeni način rada na zemljišnicima - kazao nam je Balajić, koji je rekao da se nakon otkaza zaposlio u jednoj privatnoj firmi i da cijeli život sada mora “nositi svoj križ”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 18:03