Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikasusjedi problematične susjede u splitskoj papandopulovoj ulici godinama su trpjeli čekajući nečiju reakciju

BAKA SA SJEKIROM ‘Pisali smo svima, ali nitko nije reagirao’

Piše PSD.
9. listopada 2011. - 15:29
Štefanija S., 72-godišnjakinja iz Papandopulove ulice, nakon što je udarila 52-godišnjeg policajca Stjepana R. tupim djelom sjekire u glavu, hospitalizirana na Odjelu psihijatrije KBC-a Split.

No policajci taj četvrtak ujutro nisu došli s namjerom da je tamo smjeste, nego s namjerom da je ispitaju zbog prijetnji smrću koje je 3. listopada uputila svojoj susjedi - inače poznatoj splitskoj kardiologinji D.B.K. koja živi odmah do Štefanijina stana.

Njoj je pod otirač prije sedam mjeseci stavila nož, što je, kako nas uvjeravaju stanari, također prijavljeno policiji.

Napad sjekirom

Nakon par kurtoaznih rečenica, kada je Štefanija shvatila da mora krenuti s policajcima u policijsku postaju, podivljala je i udarila 52-godišnjeg policajca. Napadnuti policajac zajedno sa svojim 39-godišnjim kolegom je nakon toga uporabio tjelesnu snagu i sredstva prisile te su je zavezanu odvezli u bolnicu.

Policajcima je pomoć u hladnim oblozima nakon napada upravo pružila majka prijaviteljice koja je u to vrijeme čuvala unuka. Iako su nam se na Štefaniju stanari zgrade u Papandopulovoj žalili “nadugo i naširoko” - od toga da baca solnu kiselinu ispred ulaza, pušta vodu u stanu, pali poštanske sandučiće i prijeti - samo je jedan takav događaj zabilježen u postupanju policije, i to 2007. godine.

Tada je prestavnik stanara obavijestio policiju da je procurilo na trećem katu zgrade , te su zatražili intervenciju vatrogasaca. Utvrđeno je da curi iz stana Štefanije S. koja je sama priznala policiji da je nije bilo dva dana, a voda je curila doslovce na sve strane. U njen stan su tada ušli vatrogasci s pomoću vatrogasnih ljestava.

Sve ostale nepodopštine (pisanje grafita vodootpornim flomasterima po unutarnjim zidovima zgrade, paljenje sandučića i sl.) i navodna kaznena djela (česte prijetnje smrću ili po život i tijelo) stanari zgrade su prešućivali i nisu obavještavali nadležne. Kako nam je rekao jedan stanar:

”Kupili smo u prsi misleći da će problem problematične susjede riješiti sustav, a ne mi iz zgrade.” Problematična stanarka je često znala prijetiti intervencijom jednog policajaca koji je navodno njen zaštitnik, ali su s vremenom stanari zaključili da ona tog policajca izmišlja. 

Kardiologinji D.B.K. je više takvo ponašanje nasilne susjede prekipjelo, pogotovo kada je 3. listopada Štefanija došla na njena vrata i lupala tako teškim predmetom da je doktorica mislila kako će uspjeti razbiti vrata i ostvariti prijetnje koje je lupajući izgovarala. Štefanija je tada prijetila da će ubiti susjedu i njenog dvoipogodišnjeg sina.

Tko je zakazao?

Policajci su Štefaniju nakon zaprimljene prijave tražili, ali je sve do dana kada se dogodio okršaj nisu našli. Uglavnom su nalazili na zaključan stan i na totalni muk prilikom kucanja na vrata i verbalnih upita s ulaza. Ljubazna kardiologinja nam je ipak rekla par riječi o susjedi iz noćne more.

- Radi se o teškom psihijatrijskom slučaju bez ikakvog primjerenog zdravstvenog nazora. Osoba je godinama radila nerede i probleme, a posebno agresivna u zadnjih mjesec dana. O njenom ponašanju u ime 40 stanara zgrade su na punih šest stranica do sada obvještavane i socijalna služba i policija. Ali vjerujte, policija je tu najmanje kriva, krive su druge službe koje su zakazale - rekla nam je doktorica. 

Gordana Glavan, doktorica 72-godišnje žene, rekla nam je da su policajci to jutro na ženinu adresu došli nakon što je baš ona ispisala nalog za asistiranu prisilnu hospitalizaciju, i to u trenutku kada je procijenila da joj je pomoć prijeko potrebna. Pouzdano doznajemo da liječnica nije službeno ni znala za neke događaje, a starica je liječničkoj službi čak dopuštala ulazak u vlastiti stan te je do sada prema njima bila vrlo susretljiva.

Na staricu se nitko nije žalio osim stanara njene zgrade i to je sve pomalo zbunjivalo kada je u pitanju njeno zdravstveno stanje, doznajemo iz ljudi upućenih u ovu priču.

MARKO DIDIĆ, CROPIX

#BAKASASIKIROM

Izdvojeno