StoryEditor
Crna kronikaVlatka Radića iz splita u bijegu zbog pokušaja ubojstva policajca pomaže proračun

APSURD Bjegunca Van Dammea država časti sa 65 tisuća kuna jer ga nisu uspjeli osuditi na vrijeme

Piše PSD.
31. kolovoza 2010. - 12:50
Bjeguncu od hrvatskog pravosuđa Vlatku Radiću (28) zvanom Van Damme, koji se skriva jer izbjegava suđenje za pokušaj ubojstva policajca, država Hrvatska dužna je isplatiti 65.000 kuna naknade štete za duševne boli.

Radić je kao maloljetnik bio pritvoren četiri mjeseca tijekom kaznenog postupka zbog događanja pred diskotekom “Shakespeare” u prosincu 1999. godine kada je udarcima bejzbolskom palicom po glavi usmrćen Ivan Perković.

Postupak nad njim nije nikada pravomoćno okončan, nego je pao u zastaru, tako da je Radiću jedanaest godina kasnije pripala odšteta za vrijeme provedeno u ćeliji na Bilicama.

 

Financijska injekcija

 

Odlukom Općinskog suda u Splitu dodijeljena mu je odšteta od 15.000 kuna. Na tu odluku Radić se žalio jer je tražio gotovo deset puta veći iznos te mu je Županijski sud u Splitu povisio naknadu štete i pravomoćno mu dosudio dodatnih 50.000 kuna.

Kako je navedeno u odluci, neosnovano lišavanje slobode je grubi napad na slobodu i pravo čovjeka i građanina, a kako je Radić tada bio maloljetan, narušen mu je ugled u sredini u kojoj je živio.

Istom odlukom država kao tužena stranka mora isplatiti Radiću oko 7500 kuna za sudske troškove.

Njegov odvjetnik Jadran Franceschi nije nam želio komentirati ništa vezano za slučaj naknade štete.

- Mogu vam samo kazati kako ću ustrajati na tome da se mojem klijentu sudi u odsutnosti - izjavio je splitski odvjetnik koji ga zastupa i u predmetu za ranjavanje policajca.

Za Radićem je na snazi tjeralica Županijskog suda u Splitu od lipnja ove godine kada je zajedno s Markom Milošem (24) nad njim Vrhovni sud odredio pritvor.

Odluka o pritvoru uslijedila je nakon ukidanja prve presude za napad na pripadnika Specijalne policije Branka Budića kojeg su u srpnju 2007. godine ustrijelili iz pištolja te ga ranjenog udarali drškom pištolja po glavi, a zatim na njega nalijetali motociklom.

Tijekom prvog suđenja sudsko vijeće je smatralo kako nisu namjeravali ubiti policajca te su osuđeni, i to Miloš na dvije i pol godine, a Radić na godinu i tri mjeseca za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Vrhovni sud je odredio novo suđenje uz uputu splitskom sudu da bolje evaluira dokaze.

Također su smatrali kako dvojac ne smije čekati suđenje na slobodi, ali su Radić i Miloš bili brži te su otada u bijegu. Financijska injekcija iz državnog proračuna vjerojatno neće poboljšati izglede da se Radić dobrovoljno preda.

katarina marić banje, foto: nikola vilić / cropix

 

Ubijen na 20. rođendan

 

Dvadeseti rođendan slavio je Ivan Perković 1999. godine kada je zatučen bejzbolskom palicom ispred diskoteke “Shakespeare”.

Zbog ubojstva je s 9 godina zatvora kažnjen Jerko Radić koji je tada imao 19 godina, a Robert Vlaić, njegova vršnjak, na 8 godina zatvora. Optužbe je oslobođen Petar G. koji je bio optužen za nasilničko ponašanje.

U zbivanjima te noći je sudjelovao i tada maloljetni Radić koji je prvom presudom proglašen krivim i poslan u odgojnu ustanovu.

Iz nje je pušten odlukom Vrhovnog suda koji je 2001. godine naložio ponovno suđenje, ali se tek 2005. godine Županijski sud u Splitu proglasio nenadležnim i proslijedio predmet na Općinski sud u Splitu.

Kako je tada već prošlo šest godina od događaja, nastupila je zastara jer je zapriječena kazna za navedeno djelo tri godine zatvora.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 02:17