StoryEditor
Crna kronikanapadač s bena prebačen je u zatvorsku bolnicu u zagrebu

Antonijo H.: Jedan mi je glas govorio da bacim bebu, a drugi da to ne činim

Piše PSD.
24. travnja 2009. - 10:38

Anotnijo H. se čak 26 puta liječio na splitskoj psihijatriji, a svaki ga je put dovodila policija jer je halucinirao i izazivao izgrede. U iskazu psihijatru navodno je rekao da mu daju telefon ili mobitel da nazove i vidi kako je beba jer mu je žao što je napravio

Bog mi je kazao: „Tko je bez krivnje, nek’ baci kamen!“ i ja sam uzeo kamen i bacio ga - opisao je Antonijo H. (32) što ga je nagnalo prošlog vikenda na divljački pohod po splitskom šetalištu Bene u kojem je teško ozlijedio dvomjesečno dijete.

Zbog problema oko smještaja u splitskom zatvoru na Bilicama, hitno je prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, odmah nakon što je u ponedjeljak oko sat i pol vremena s njim razgovarao stalni sudski vještak neuropsihijatar prof. Borben Uglešić.

Zatvorskoj liječnici u Splitu, nakon razgovora s prishijatrom, Antonijo nije znao reći gdje je bio i s kim je razgovarao.

- Radi se o osobi bolesnoj od teškog oblika paranoidne shizofrenije s halucinacijama, ali zaista vam ne mogu kazati ništa vezano uz njegovo stanje. Svoj nalaz i vještačenje dostavit ću Županijskom sudu u Spliu gdje se nad njim provodi istraga - kazao je vještak.

Na Bilicama su Antonija morali držati izdvojenog od ostalih pritvorenika jer je ocijenjeno da je opasan za okolinu, ali i zbog prijetnja nekih od pritvorenika da će se obračunati s njim.

Među zatvorskim zidinama u Splitu procurili su fragmenti iskaza Antonija H. pred istražnim sucem te razgovora sa sudskim vještakom iz kojih se može iskonstruirati tijek događaja. Kako je kazao, prvo je čuo Božji glas koji ga je naveo da baci kamen te je on zgrabio kamen i bacio ga na ujaka nesretne djevojčice koji je bio u šetnji s njom i njezinom majkom i nećakom.

Pod utjecajem zvučnih halucinacija, nadljudskom snagom Antonijo je bacio na pod ujaka, majku i njezina nećaka, te zgrabio dijete iz kolica. Nakon što je dijete bacio na tlo, udario ga je nogom.

Deseci otpusnih pisama

- Jedan glas mi je govorio da bacim bebu, a jedan da to ne radim. Želio bih da mi date telefon ili mobitel kako bih nazvao i pitao kako je beba. Tija bi reć da mi je žao što sam to napravija - kazao je navodno Antonijo psihijatru.

Nakon nemila događaja otišao je do mora, skinuo gornji dio odjeće i bacio se na stijene. Policajci su ga uspjeli nagovoriti da iziđe na suho, a od bacanja na stijene ostale su mu rane i kraste po rukama.

S njim je u Zagreb poslana i opsežna liječnička dokumentacija s više od 30 otpusnih pisama ustanova u kojima se liječio zbog psihičke bolesti. Čak 26 puta hospitaliziran je u splitskoj bilnici, a liječio se i na Rabu i Ugljanu. Svaki put ga je na liječenje dovodila policija zbog izgreda koje bi napravio pod utjecajem halucinacija.

Prije nekoliko godina je uhićen s jednim jointom, a i sada je kazao kako je popušio ostatak jointa koji je navodno našao. Na liječenjima su ga kontrolirali, ali odmah po otpuštanju ostao bi bez asistencije jer se stara majka nije mogla brinuti o njemu te bi prestao piti lijekove.

Opširnije:
Beba napadnuta na Benama se oporavlja i samostalno diše

item - id = 49697
related id = 0 -> 73466
related id = 1 -> 55505
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 23:48