StoryEditorOCM
Crna kronikaSPORNI SVJEDOK

Analiziramo pozadinu slučaja: Je li Drago Tadić lagao na sudu da spasi Božidara Kalmetu ili sad laže da ga ‘utopi‘?; Evo što na sve kaže moćni HDZ-ovac

Piše Ivica Nevešćanin
3. travnja 2021. - 10:15

"Dođe ti meni poruka, to ti je živa istina. Kaže, neće ti Turudić pretvoriti iz ove kazne odlaska u zatvor u uvjetno ako ne budeš svjedočio u korist Kalmete. I sad, što ćeš, došlo svjedočenje u devetom mjesecu. Ponovno sutkinja pozvala, dođe taj stariji odvjetnik kod mene i kaže: 'Drago, idi svjedočiti, nemamo više što. Ako ti hoće, hoće, ako neće, ništa.' Ja kažem dobro i odem svjedočiti stvarno u korist Kalmete.

Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: 'Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.' Kažem: Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju, gospodinu koji je tražio da svjedočim, da donese, da ispoštuje dogovor."

Ovo je dio tonske snimke objavljene u emisiji "Provjereno" NoveTV u kojoj bivši direktor "Osijek Koteksa" Drago Tadić kaže kako je lažno svjedočio u korist Božidara Kalmete na suđenju za izvlačenje novca iz HAC-a. Tadić kaže da je izmijenio iskaz za blažu kaznu u postupku koji se protiv njega vodio za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša.

image
Drago Tadić kaže da je izigran, jer je on ispoštovao dogovor, a drugi nisu

"Oni su prijatelji veliki, njih dvojica. Nije on od mene tražio, takve su poruke došle jer su Turudić i Šeks najbolji prijatelji. Šeks i Kalmeta su, Šeks se mene to nije usudio pitat. Poslali su mi preko indirektne poruke da će oni meni pomoć, ako ja ovome pomognem. Ja sam ovome pomogao, ali meni se nije pomoglo" - požalio se Tadić u objavljenom tonskom zapisu.

Smanjena kazna

Iz Tadićevih pomalo nesuvislih rečenica može se zaključiti da je svojim iskazom trgovao preko posrednika, nekog starijeg odvjetnika, a logika je bila sljedeća: ako Kalmetu učiniš slobodnim čovjekom, sudac Ivan Turudić, tada predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pomoći će ti da se kazna zatvorom preinači u uvjetnu, zato što je Turudić dobar prijatelj s Vladimirom Šeksom, a Šeks je Kalmetin vjenčani kum. Na koncu je Tadiću uistinu smanjena kazna, ali za samo tri mjeseca. Umjesto 24, dobio je 21 mjesec zatvora, zbog čega se osjećao izigranim, jer je on ispoštovao dogovor, ali drugi nisu, otkriva tonski zapis objavljen u "Provjerenom".

- Sve što je gospodin Drago Tadić izjavio i rekao na toj snimci o meni je apsolutna laž. Ja nikad s tim čovjekom u životu nisam popio ni kavu - prva je reakcija bivšeg ministra Božidara Kalmete, nepravomoćno oslobođenog za izvlačenje novca iz HAC-a, zajedno s drugooptuženim Zdravkom Livakovićem, njegovim tadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

- Prvo bih htio istaknuti da je Drago Tadić potpuno nebitan svjedok u mom slučaju. Svi njegovi iskazi, u istrazi i pred sudom, nalaze se u zapisnicima. U svim tim iskazima Tadić mene nigdje ne tereti. Nije me teretio tijekom istrage USKOK-a, ni na glavnoj raspravi u sudnici. Niti sam s njima imao ikakve veze ili kontakte oko ičega. Kavu s njim u životu popio nisam – tvrdi Kalmeta.

Jeste li mu nakon svjedočenja prišli u WC-u i zahvalili što je promijenio iskaz, kako on tvrdi?

- Ne, takvo što se nikad nije dogodilo. To je čista laž. Apsolutno, što se mene tiče, sve što kaže je laž.

Zašto onda ovo izlazi u javnost, zašto Tadić tvrdi da je zbog vas lagao na sudu?

- Mislim da sam kolateralna žrtva nekih viših igara.

Može li se ovo tumačiti kao oblik pritiska na Vrhovni sud koji treba donijeti odluku o vašoj nepravomoćnoj presudi?

- Ne mislim da je ovo pritisak na Vrhovni sud. Mislim da su u pitanju neke druge igre kojima se želi poslati poruka da HDZ drma pravosuđem, što apsolutno ne stoji, pogotovo ne u mome slučaju. Tijekom istrage u mom slučaju u sudnici je bilo 100 svjedoka, a oko 300 ih je bilo u istrazi. Nitko od njih me apsolutno nizašto nije teretio, niti postoji dokaz za tako nešto, bilo koje vrste. Zato mislim da ovo nema veze s mojim slučajem, nego da su u pitanju neke druge igre - kazao nam je Božidar Kalmeta.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović također tvrdi da je bivši direktor "Osijek Koteksa" potpuno irelevantan svjedok u postupku protiv Kalmete.

- Nisam preslušao snimku, ali sam pročitao ono što je izašlo u Nacionalu. Pretpostavljam da snimka sugerira isto, da je Drago Tadić na glavnoj raspravi promijenio iskaz koji je dao u istrazi. Tadić je, međutim, u istrazi rekao da s Kalmetom nije imao nikakvu relaciju, ni privatnu ni poslovnu, da s njim nikada nije razgovarao, da se s njim nikada nije susreo, od njega nikad nije tražio ni dobio ikakav novac, niti je rekao da je Kalmeta napravio bilo kakvo kazneno djelo. Sve to Tadić je ponovio u sudnici na glavnoj raspravi – kaže odvjetnik Vilajtović, pitajući se zašto Tadić sve ovo radi.

Ozbiljan postupak

- Koliko je meni poznato, u tijeku je jedan ozbiljan kazneni postupak u kojem je uključen Tadić. Kako vidimo iz njegova dosadašnjeg ponašanja, Tadić je očito sklon dogovaranju s tužiteljima kako bi za sebe ishodio oprosnicu, odnosno kako bi u kaznenim postupcima gdje je optužen pokušao poboljšati svoj pravni položaj – ističe poznati zagrebački odvjetnik i dodaje:

- To što Tadić govori apsolutno ne mijenja bilo što u predmetu gospodina Kalmete, niti to može utjecati na odluku Vrhovnog suda. Naime, tijekom istrage ispitano je više stotina svjedoka, a na samom suđenju ih je bilo više od stotinu. Nitko od tih svjedoka nije teretio gospodina Kalmetu za bilo što, niti je netko ponudio neki dokaz koji ga za nešto tereti, a provedeno je na stotine dokaza, tisuće stranica dokumentacije, provedena su brojna vještačenja. U svim tim dokazima Kalmete nigdje nema.

Može li Tadićeva snimka utjecati na odluku Vrhovnog suda, odnosno na mogućnost ponovnog suđenja ili preinačenja prvostupanjske presude?

- Tadićeve izjave na žalbeni postupak nemaju apsolutno nikakav utjecaj. Ako pak Tadić odluči formalizirati to što govori, u obliku službene izjave pred istražnim tijelima, odmah ću podnijeti kaznenu prijavu protiv njega za lažno svjedočenje. Mislim da bi u tom slučaju, ako je, naime, lagao na glavnoj raspravi, isto trebao napraviti i USKOK – kazao nam je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 06:39