StoryEditor
Crna kronikaTRGOVINA ORUŽJEM

Afera ‘municija‘: podignuta optužnica i protiv civila upetljanih u krijumčarenje streljiva u zemuničkoj vojnoj zrakoplovnoj bazi

9. srpnja 2020. - 21:20

Više od pola godine nakon završetka istrage oko krijumčarenja oružja u vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv civilnih sudionika "afere municija".
Zadranin Mišel Pavlović (37), kojeg su u rujnu prošle godine trojica pilota u vojnu bazu "prošvercali" u odori vojnog pilota, Boris Ercegović (53), vlasnik i direktor splitske tvrtke "Aservo", koja se bavi trgovinom oružjem, i Zadranin Mladenko Bencun (47) terete se za počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U optužnici se prvookrivljenom Ercegoviću stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu od neutvrđene osobe, u cilju daljnje preprodaje, za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva. Potom je, prema prethodnom dogovoru, također na području Zagreba, isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000 kuna.

Cijene na ilegalnom tržištu

Bencun je 8. studenoga 2019. u sefu za oružje u podrumu obiteljske kuće u Zatonu držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage. Bencunu se stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu od Ercegovića kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla. Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od 2000 komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj ga je nabavio, a ostatak je donio u mjesto pokraj Zadra, gdje stanuje, i spremio u garažu te potom ponudio na prodaju preko društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika.

Daljnja istraga policiju je odvela do pilota i ostalih. Nakon otkrića afere, smijenjen je čitav zapovjedni lanac u vojnoj hijerarhiji ratnog zrakoplovstva, uključujući i zapovjednika baze u Zemuniku, a dvojica osumnjičenih pilota su suspendirana.
Prijavljeni su vojni piloti bojnik Ivan Krizman, te bojnik Zdenko Košutić i civili Mišel Pavlović, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik Zadra, Mladen Bencun, te Boris Ercegović, vlasnik i direktor splitske tvrtke "Aservo" koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja "Magnum", te jedna osoba iz Zagreba. Pavlović, Vlakić, Mladen Bencun, te piloti Krizman i Košutić inače su stari znanci i svi redom članovi Streljačkog kluba "Double tap" iz Zadra.

Trag oružja vodi - do garaže

Od koga je Ercegović nabavio streljivo, još nije poznato. Vlasnik i direktor tvrtke "Aservo" izjavio je tada da je postupio u skladu s odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te da za sve ima papire.
Cijela priča iz vojne baze u Zemuniku možda ne bi ni izišla u javnost da policija u skladištu pokojnog Denisa Paraća nije pronašla arsenal oružja. Parać je u travnju te godine poginuo u bijegu pred policijom koja je za njim tragala zbog sumnje da je počinio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu.

Trag oružja koje je pronađeno kod Paraća policiju je doveo do njegova bliskog prijatelja Pavlovića. Nakon što je priveden zbog posjeda oružja koje je držao u garaži u Zatonu, policija je u njegovom mobitelu pronašla i fotografije - vojnog helikoptera. Pavlović je istražiteljima morao objasniti što je radio u vojnom helikopteru, a daljnja istraga slučaja policiju je odvela do pilota te ostalih sudionika afere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2022 19:42