StoryEditor
Crna kronikane smatra se krivim

'Žalosno je na što su dovedeni branitelji, jesam li trebao pristati da mi djeca žive od zraka?': u Splitu konačno počelo suđenje ministru policije Županije zapadnohercegovačke

5. prosinca 2018. - 23:53
Zdravko Boras

Na Općinskom sudu u Splitu napokon je, nakon nekoliko odgođenih rasprava, započelo suđenje Zdravku Borasu (48) iz Ljubuškog, još uvijek aktualnom ministru policije Županije zapadnohercegovačke.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo tereti ga optužnicom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno za uzimanje invalidske mirovine iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar.

Optužnica ga tereti da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je "bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine".

Na ovaj je način oštetio državu, smatra tužiteljstvo, za nešto više od 95 tisuća kuna. Boras je iz Hrvatske primao oko 6500 kuna mjesečne mirovine.

Okrivljeni inženjer agronomije na ministarskoj poziciji kazao je sucu Anti Unkoviću da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim za to za što ga se tereti.

Njegova obrana zasniva se na tome da se u ovom slučaju radi o građanskopravnom odnosu i da nema uopće kaznene odgovornosti jer je HZMO kao oštećenik znao sve činjenice za koje se Boras tereti da ih je prikrivao.

Njegov je odvjetnik na početku suđenja tražio od suda da od Federalnog zavoda za mirovinsko-penzijsko osiguranje iz Mostara pribave podatke o Borasovu osiguranju iz Federacije BiH, no sud je to odbio smatrajući taj prijedlog nepotrebnim i odugovlačećim isto kao i prijedlog da se sasluša više svjedoka oko toga je li prvo ispitivanje Borasa provedeno zakonito.

- Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati, da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću, ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor - komentirao je u travnju 2017. godine, nakon pokretanja istrage, ministar Boras za Slobodnu Dalmaciju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 21:00