StoryEditor
Crna kronika'kupio' još malo vremena

'Putujući cirkus' na splitskom sudu: optuženi za pljačku i ranjavanje istim manevrom već 12 godina odgađa presudu, a sad je pronašao novi trik

Piše Vladimir Urukalo
23. listopada 2019. - 20:07

"Putujući cirkus" Zvonka Čevizovića iz Novske (51), kojem se već 12 godina sudi za pljačku vlasnika trogirske mjenjačnice u srpnju 2007. godine, i u utorak je gostovao u sudnici splitskog Županijskog suda i opet izveo novi "šou" koji je završio podnošenjem zahtjeva za izuzeće sutkinje Ivone Rupić.

Čevizovića se, podsjetimo, tereti da je 10. srpnja 2007. palicom napao Miroslava Škaru, vlasnika mjenjačnice "Adrijana" u Trogiru. Škaro je u naguravanju uspio napadaču strgnuti kapu s glave, a ovaj je potom pucao iz pištolja te je ranio Škaru u prst i pobjegao s 1,8 milijuna kuna. Drugi hitac pogodio je zid te su krhotine ranile jednog prolaznika. Uhićen je tri mjeseca poslije, dok je pokušavao ući u Sloveniju, i to nakon što je policija otkrila da je on pljačkaš kada su vještačili vlasi kose nađene u kapi koju je Škaro strgnuo s napadačeve glave, a u kojoj je otkriven Čevizovićev DNK.

U siječnju 2016. osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri i pol godine, odnosno na tri i pol godine zbog razbojstva i na još godinu i pol zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. On se tijekom tog postupka nije pojavljivao na ročištima. No, tu presudu Vrhovni sud ukida jer se u presudi navodilo da je opljačkao pola milijuna, a ne milijun i 800 tisuća, koliko je stajalo u optužnici. Nakon toga predmet dolazi pred trećeg suca, odnosno sutkinju Ivonu Rupić, koja je sazivala rasprave i odgađala ih ili zbog Čevizovićeve bolesti ili, pak, zbog novog branitelja.

Svađa u sudnici

Naime, lukavi Čevizović i jučer je pokušao izvesti manevar i odgoditi suđenje te je na raspravu doveo zagrebačkog odvjetnika Ljubomira Valkovića, kojeg je angažirao sedam dana prije rasprave. Već prije mu je, a nakon što je na jednoj od prethodnih rasprava otkazao punomoć svom tadašnjem branitelju Ringu Špaleti, za odvjetnika po službenoj dužnosti imenovana Ivanka Šamija. Jučer je Valković tražio odgodu da se upozna sa spisom, no to je sutkinja Rupić odbila.

– Ovo se radi već vrlo dugo, promijenjeno je desetak branitelja (Dragan Mijoč, Željko i Vinko Gulišija, Jadranka Sloković, Srđan Granić... – op.a.) i uvijek su odgode, ili zbog toga, ili zbog bolesti okrivljenog. I to se događa kad se dođe do kraja postupka. Ovo je čista zlouporaba procesnih prava – ustvrdila je sutkinja, na što se odvjetnik Valković žestoko pobunio tvrdeći da nezakonito vodi postupak i da mu mora omogućiti uvid u spis i kopirati mu ga. Tužitelj Frane Bojčić pročitao je povijest Čevizovićevih mijenjanja odvjetnika kazavši da bi zahtjev za odgodu bio "razumljiv i prihvatljiv da se ovo nije ponovilo već više puta".

– Nisam imao pojma da sam ja već deseti ili koji već branitelj, niti sam vidio ijednu od 750 stranica spisa. Svako daljnje postupanje u predmetu je nezakonito – kazao je odvjetnik Valković nakon što je sutkinja odlučila odbiti prijedloge obrane i početi suđenje ispočetka čitanjem optužnice.

Cijelo vrijeme dok je trajao "igrokaz", Čevizović je dobacivao sutkinji i upadao u riječ njoj i tužitelju govoreći mu da laže, a u jednom se trenutnku verbalno obrušio i na pravosudnog policajca koji se digao sa stolice nastojeći ga smiriti.

– Šuti, pa kome se ti dižeš? Nisi svjestan svoje nesvjesnosti! – povikao je Čevizović, a policajac se ponio vrlo smireno i profesionalno upozoravajući ga da mora gledati prema sutkinji i slušati je.

Nakon što se ni braniteljica Šamija ni novi odvjetnik Valković nisu složili s čitanjem dokaza i iskaza svjedoka i vještaka, a sutkinja je odbila njihove zahtjeve za ponovnim njihovim pozivanjem na svjedočenje, Čevizović je, nakon "miga" svog branitelja, kazao:

– Tražim vaše izuzeće zbog pristranosti i nepoštovanja mog prava na obranu, ZKP-a, Ustava i Konvencije o ljudskim pravima.

Rasprava je odgođena na neodređeno vrijeme dok o zahtjevu ne odluči predsjednik splitskog Županijskog suda. Tako se ova pravosudna saga i dalje nastavlja.

#PLJAČKA#SUD#SPLIT#ZVONKO ČEVIZOVIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 14:56