StoryEditor
Crna kronikatužitelji su nezadovoljni

'Jubito' Kirin nepravomoćno oslobođen za Fimi mediju: sud kaže kako nema dokaza da je pričinjena šteta MUP-u, USKOK najavio žalbu

Piše Anita Belak-Krile
26. kolovoza 2019. - 17:41

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova u Vladi Ive Sanadera i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na zagrebačkom je Županijskom sudu danas nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti u poznatoj aferi Fimi Media.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Rahele Valentić, donijelo je odluku kako nema dokaza da je u spornom poslovanju MUP-a s marketinškom agencijom Fimi Media pričinjena velika materijalna šteta MUP-u, kao ni da je agencija protupravno profitirala.

Sudsko vijeće Kirina je oslobodilo krivnje, a USKOK je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu.

U ovom slučaju USKOK je podigao optužnicu protiv Kirina 2012. godine, a samo suđenje počelo je dvije godine kasnije, u ožujku 2014.

USKOK je teretio Kirina da je od 2006. do 2008., na traženje tadašnjeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, poslovao s Fimi medijom iako je znao da se na taj način prikuplja novac za crne fondove HDZ-a.

Tužitelji su tvrdili da je po Kirinovoj preporuci MUP Fimi Mediji, bez provođenja javnog natječaja dodijelio posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Kroz taj posao, prema istoj optužbi, Fimi Media je stekla protupravnu imovinsku korist veću od sedam milijuna kuna, za koliko je oštećen MUP, odnosno državni proračun. U sklopu istrage o isisavanju novca iz policije Nevenka Jurak je svjedočila o pojedinostima kako je s Ivicom Kirinom tekao dogovor o kampanji. Ustvrdila je tada kako je upozorila tadašnjeg ministra policije da na ovu vrstu spotova mogu od televizije dobiti popust od 50 posto, a za radijsko se emitiranje spotova o prevenciji u prometu može dobiti 30 posto niža cijena. Prema njezinim navodima Kirin je na to vrlo nedvosmisleno dogovorio neka zanemari te popuste i da pošalje račun na puni iznos.

Kirinova odvjetnica Višnja Drenški Lasan izjavila je danas da nijedna optužba USKOK-a nije dokazana.

- USKOK nije izveo niti jedan dokaz za tvrdnje da je tim novcem plaćan HDZ, a vještačenjem nije utvrđeno ni da je sklopljenim ugovorima između MUP-a i Fimi medije, oštećen MUP. Prema nalazu vještaka proizlazi da u to vrijeme Fimi medija nije bila ni najskuplja ni najjeftinija marketinška agencija na tržištu, a svjedoci koji su iskazivali nisu naveli da je Kirin na njih radio pritisak da se posao dodijeli Fimi mediji - kazala je Kirinova braniteljica.

Iz afere Fimi medija razgranalo se nekoliko postupka koji još traju, kao što nije okončano ni ponovljeno suđenje u glavnom postupku u kojem su optuženi bivši premijer Ivo Sanader i HDZ.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:15