stdClass Object ( [id] => 1225440 [title] => Zubatac je svojeglav, traži više vremena i truda. Gof je pitomiji, druželjubiv i nije agresivan [alias] => zubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Da sam na vašem mjestu, ne bih ruku stavila u more – savjetuje nas Slavica Čolak dok se pokušavamo što više približiti srebrnkastom odrazu u kavezu.

Zadižemo mrežu kako bismo mogli napraviti što jasniju snimku, ali ne ide nam od ruke. Jato se kovitla poput tornada i na fotografijama ostaju samo nejasni svjetlucavi obrisi. Stvar dodatno pogoršava visoko sunce, površina mora snažno reflektira i neuspješno tražimo što manji kut ne bismo li iz blizine, samo koji centimetar ispod površine, snimili ribu.

– Pazite, ugrist će vas! – smije nam se Slavica, a mi nismo sigurni misli li ozbiljno.

U kavezu su zubaci stari godinu dana, veličine nekih dvadesetak centimetara. Ima ih oko tri stotine i ponašaju se kao prava divlja riba. Ako zamočimo ruku, hoće li nas, poput piranja, stvarno ugristi?

– Zubaca je teško ukrotiti, ja se ne bih igrala – ne prestaje nas Slavica zadirkivati.

U kanalu smo između otoka Ugljana i Iža, gdje obilazimo kaveze za uzgoj ribe tvrtke Cromaris, koja je prije dvije godine pokrenula proizvodnju gofova i zubataca. Prva generacija ribe ove je godine izišla na tržište, kupci su jako zadovoljni, a mi želimo doznati zašto su se nakon brancina, orade i hame, odlučili za uzgoj dviju vrsta riba koje nije baš lako pripitomiti, i kako im je to uostalom pošlo za rukom.

Slavičino upozorenje da bismo mogli ostati bez komadića prsta shvaćamo krajnje ozbiljno, zubatac je ipak jedan od najvećih jadranskih predatora i nema previše pardona kad se zalijeće na plijen.

Car je stvarno divlji

– Stvarno je divlji i nije ga bilo lako ukrotiti. Ali ipak smo na kraju uspjeli, a rezultati su odlični – kaže uz osmijeh Slavica Čolak, doktorica veterine i voditeljica Cromarisova odjela za hranjenje i veterinarsku službu, koju pratimo po drvenim stazama uokolo četvrtastih kaveza.

S nama su u društvu Mile Škoda, rukovoditelj uzgojnih operacija, po struci magistar ribarstva i lovstva, te Dane Desnica, direktor proizvodnje i jedan od trojice članova uprave Cromarisa, najvećega proizvođača bijele ribe u Hrvatskoj.

– Proizvodnja zubaca razmatrala se još u Cenmaru, koji je bio pionir marikulture, ne samo kod nas, nego na Mediteranu. Nažalost, rat je zaustavio našu marikulturu, a naše znanje i razvijene tehnologije uzgoja, preuzeli su drugi, Grci, Talijani i Turci, te postali najveći proizvođači bijele ribe na Mediteranu. Mi ih količinama ne može više sustići, ali zato možemo konkurirati kvalitetom, svježinom i inovativnim proizvodima. U tome smo najbolji na Mediteranu – govori Desnica.

Između svakog kaveza nekoliko je metara prostora, a kroz prozirno more, na tri-četiri metra dubine, okupljaju se jata divlje ribe koja se naučila živjeti pored kaveza.

– Uhvatite li kojeg, onako za marendu?

– Ma tko će se još i njima baviti... – odmahuje Škoda.

Cromaris na razvoju uzgoja zubaca radi posljednjih pet-šest godina i dosad su na tržište plasirali dvije generacije ribe.

– Zubac, kako ga mi zovemo, jedna je od težih riba za uzgoj. Nestašan je, svojeglav, socijalno neukrotiv, traži više vremena i truda. Također je vrlo izbirljiv kad je hrana u pitanju. U početku smo s njim imali velike zdravstvene probleme i značajne gubitke u ranijoj i kasnijoj fazi uzgoja, budući da je kod vrste izražen kanibalizam. Ali da biste opstali u uzgoju, trebate biti uporni. Uz jaku logistiku, zajednički rad nutricionista, veterinara i nekih drugih naših mjera, na dobrom smo putu da proizvodnja zubaca postane održiva i uspješna – govori Slavica Čolak, koja je karijeru počela u zadarskom Cenmaru prije 23 godine.

Dvije godine truda

Reakcije na novi proizvod su odlične. Zubac je tržišno atraktivan, traže ga trgovci i ugostitelji, a da uhvati konzumnu veličinu od kila i pol, treba mu dvije godine. Većina proizvodnje ide u izvoz, najviše u Italiju, koja je ujedno i najveći uvoznik Cromarisovih proizvoda.

– Pogledajte... – pokazuje nam Slavica.

– Vidite te boje na koži? Identične su kao kod divljih zubaca. Na to smo jako ponosni, jer to je stvar ishrane – kaže. 

Cromaris, naime, jedini na Mediteranu uzgaja zubace, a njihovi glavni konkurenti, Grci i Turci, odustali su od toga grabežljivca zbog složene i zahtjevne proizvodnje.

Uz kaveze s mladih zubacima, smješteni su i kavezi s jednogodišnjim gofovima. Gof je, objašnjava nam Slavica, i bijela i plava riba, kao i lica. Po kvaliteti mesa gof je više bijela riba, a s druge strane, ljudi ga doživljavaju kao veliku plavu ribu, u rangu s palamidom i tunom.

U Cromarisu su nedavno izbacili prvu generaciju gofova na tržište. Počeli su konzumnom veličinom od 1,5 kilograma, koja je sad podignuta na 2,5 kilograma, iako gofovi mogu uhvatiti i 18 kilograma. Konzumnu veličinu od 1,5 kilograma gofovi postižu u drugoj godini.

Tržište je, kaže Desnica, prihvatilo veličinu, a riba se prodaje cijela, kao i hama na početku. Sada je hamina konzumna veličina tri kilograma, a na tržište dolazi u filetima i kotletima. Gofovi i zubaci za sada se mogu kupiti u određenim talijanskim trgovačkim lancima, a u Hrvatskoj na Cromarisovim maloprodajnim mjestima.

– Iako je od zubaca veći, gof je po karakteru pitomiji, druželjubiv i nije agresivan. Kao i zubacu, prilagođavamo mu optimalnu hranu, brzo raste, zdrav je, robustan i ima dobar potencijal – predstavlja nam Slavica novu akviziciju.

– I lakše ga je snimiti – primjećuje fotoreporter Luka.

Na drugoj strani Ugljana, u velikim okruglima kavezima, obilazimo gofove stare dvije godine. Gofovi, kao i sva druga uzgojna riba, u kaveze se seli iz mrjestilišta kad imaju samo tri do pet grama. Transportiraju se u posebnim bazenima i kako rastu, prebacuju se iz kaveza u kavez, sve do izlova.

Gofovi vole toplinu

– Gofovi dobro podnose visoku temperaturu mora, jer kad se more spusti ispod 13 Celzijevih stupnjeva, što je letalna temperatura za pojedine vrste, može doći do velikih gubitaka. Mi smo prve dvije generacije gofova prošli bez značajnih gubitaka, iako je temperatura preko zime u pojedinim trenucima bila niža od 13 stupnjeva. Zbog inovativnog tehnološkog pristupa te internim razvojem hrane, naučili smo kako prebroditi zimu bez značajnih gubitaka – kaže Slavica.

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje značajno utječu na parametre uzgoja ribe. More je ove godine u nekoliko navrata dosegnulo 26 stupnjeva, govori Desnica, no bez većih posljedica za proizvodnju. Toplije more inače je povoljan faktor u proizvodnji, ali ne i ekstremne temperature. Grci i Turci, primjerice, imaju za dva do šest mjeseci dulju proizvodnu sezonu u odnosu na Hrvatsku upravo zbog toplijeg mora.

Ali i oni se bore sa sve većim zagrijavanjem mora. Zato je zanimljivo da Cromaris ima jedno od najsjevernijih uzgajališta ribe na Mediteranu, u Istri, gdje je more u prosjeku hladnije, ali isto tako zbog plitkoće sjeverni je Jadran podložniji temperaturnim oscilacijama.

– Nekad su nam govorili kako nema šanse da uspijemo u uzgoju gofa zbog niskih zimskih temperatura, a sad smo pokazali da smo bili u pravu – komentira direktor Desnica.

Kao treću, zadnju lokaciju, obilazimo Velo žalo, u kanalu između Dugog otoka i Rave. Na toj su lokaciji smještena 52 kaveza brancina i orade kapaciteta 1100 tona. Kavezi se se tu nalaze od 2006., a Cromaris ih je 2012. kupio od tvrtke Dalmar. Dvije godine poslije, na temelju nove studije utjecaja na okoliš, povećavaju proizvodnju s 700 na sadašnjih 1100 tona. Desnica nam želi pokazati jednu od osam barži, brodova hranilica, koje automatski distribuiraju hranu do kaveza.

– Ovakve brodove hranilice razvila je industrija proizvodnje lososa. Prvu smo postavili na uzgajalištu Košara 2010. godine, a izgradili smo je u suradnji s hrvatskim brodograditeljima. Danas ih imamo na svim našim lokacijama jer želimo hranjenje potpuno automatizirati – objašnjava nam ovaj diplomirani inženjer prehrambene biotehnologije.

Hobotnica za hranjenje

Barže su zapravo ploveći silosi sa sustavom za automatsko hranjenje nalik na divovsku hobotnicu iz SF filma. Mreža plastičnih cijevi poput velikih pipaka spušta se od broda do svakog kaveza. Jedino se kavezi s mlađi za sada hrane ručno, ali i oni će uskoro biti automatizirani.

Cromarisova flota uključuje osam barži, tri broda, devet katamarana, ukupno oko sto raznih plovila – kaže Mile Škoda.

Na barži kod Velog žala upoznajemo i Hrvoja Olića, glavnog tehnologa na uzgajalištu. Uz pomoć posade barže i tima ronioca brine se da svaki kavez svakodnevno dobije odgovarajuću količinu točno prilagođene hrane s obzirom na vrstu i veličinu ribe.

– Barža je visoka, jer ima deset silosa od deset tona. U svakome silosu drži se posebna hrana za pojedinu vrstu i uzrast ribe. Kako riba raste, tako se mijenja formula hrane i dnevna količina koju riba dobije – objašnjava Desnica.

Slavica Čolak dodaje kako se mala riba, baš kao i malo dijete, dnevno mora hraniti sedam do osam puta, a što ide starija, hrani se rjeđe. Primjerice, gof star godinu dana hrani se dvaput dnevno i pritom dobije količinu hrane koja odgovora jedan posto njegove biomase. Za isti učinak, gof u divljini trebao bi pojesti svježe ribe koja odgovara pet posto njegove biomase.

– Riječ je o suhoj hrani u obliku granula koja se, u odnosu na svježu hranu, može dulje skladištiti. Glavni sastojci su, pored ribljeg ulja i ribljeg brašna, različite sirovine biljnog podrijetla, uglavnom grahorice i žitarice. Tim naših nutricionista je formulirao hranu optimalnu za svaku vrstu i veličinu ribe i taj postupak neprestano usavršavamo – ističe Desnica.

Organski uzgoj

Automatska hranilica na Velom žalu djeluje uistinu impresivno. Oko 85 posto Cromarisove proizvodnje završi u izvozu kao premium proizvod. Do prije pet-šest godina, izvozili su uglavnom cijelu ribu, brancina i orade od 300 do 600 grama. Danas više od 40 posto prodanih količina odnosi se na diferencirane proizvode kao što su nove vrste riba, organske ribe, velike ribe do procesiranih proizvoda u premium segmentu, a cilj je da taj udjel bude više od 50 posto.

Osim konvencionalne proizvodnje, jedan od smjerova tvrtke je rast organskog uzgoja. Ključni kriteriji za organski uzgoj je korištenje organskih sirovina u hrani, odvojenost lokacije te ograničenje gustoća u kavezima do 10 kilograma na kubični metar. Cromaris danas u konvencionalnoj proizvodnji uzgaja ribu na nižim uzgojnim gustoćama, od 12 do 15 kila, dok u većem dijelu industrije taj prosjek prelazi 20 kilograma.

---

Šest lokacija za kaveze


Cromaris ima ukupno šest lokacija za uzgoj ribe, pet na području Zadarske županije i jedan na sjevernom Jadranu, u Istri. U zadarskom akvatoriju kavezi se nalaze na lokacijama Košara, Mala Lamjana, Kudica, Velo žalo, Žman i Lavdara te Budava u Istri. U Istri uzgajaju brancine i orade, a uz te dvije vrste, na zadarskom području uzgajaju još hamu, gofa i zubaca.

---

---

Sto posto certificirana proizvodnja


U cijeloj industriji bijele ribe na Mediteranu, Cromaris je jedina tvrtka koja je potpuno certificirala svoj sustav ASC certifikatom, koji je najstroži standard u industriji što se tiče zaštite okoliša. Od 2016. sva riba se cijepi protiv bakterija, tako da u proizvodnji ne koriste ni gram antibiotika. U sklopu neprestanog unapređenja poslovanja, jedan od dugoročnih ciljeva Cromarisa je izgradnja tvornice riblje hrane na području Zadarske županije. Projekt se razmatra već nekoliko godina, a preliminarna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 150 milijuna kuna.

– Ulaganje u odjel istraživanja i razvoja Cromarisa jamac je uspješnog razvoja tvrtke – ističe Desnica, ponosan na desetak visokoobrazovanih mladih stručnjaka koji rade na unapređenju uzgoja ribe, od mrjestilišta u Ninu, gdje je zaposleno 60 ljudi, do uzgoja u kavezima i pronalaženja odgovarajućih formula u proizvodnji hrane. Odgovarajuća formula hrane je, naime, jedan od ključnih elemenata u proizvodnji ribe, a u Cromarisu s razlogom ističu da je njihova hrana po sastavu i omjerima najbolja, što se u konačnici ogleda u kvaliteti ribe.

---

---

U deset godina narasli deset puta


Zadarska županija kolijevka je marikulture na Jadranu. Prve kaveze za uzgoj postavila je tvrtka Cenmar baš u Maloj Lamjani, nedaleko od lokacije gdje danas Cromaris uzgaja gofove. Zadarski Cenmar bio je jedan od pionira kroz kojeg se razvijala cijela industrija, naglašava Desnica, jer je prednjačio svojim inovativnim rješenjima.

Godine 2008. Adris je ušao u proizvodnju zdrave hrane i preuzimanjem četiriju tvrtki Cenmar, Mari Mirna, Marikultura mora i Bisage nit nastaje današnji Cromaris. Nova tvrtka Cromaris zapošljavala je 120 ljudi i imala manje od tisuću tona izlova godišnje. Prošlu godinu Cromaris je završio s više od 10 tisuća tona izlova i s 590 zaposlenih. U deset godina tvrtka je narasla deset puta.

---

---

Ptice i dupini love ribu u kavezima


Proizvodnja ribe, kao i svaka proizvodnja hrane, mora računati na gubitke tijekom procesa. Na uzgajalištima poput Velog žala, izvor gubitaka mogu biti divlje životinje. Unatoč zaštitnim mrežama, gubitke mogu uzrokovati ptice kao što su gnjurci, čaplje i galebovi, a posebno pohlepni znaju biti dupini. Gnjurci uskoče u kavez s mladom ribom i u jednom zaronu mogu napraviti veliku štetu, dok galebovi i čaplje vrebaju sa strane. Dupini u lovu koriste svoju inteligenciju. Međusobnom suradnjom prestraše ribu koja se zbije uz mrežu i onda je počinju zajednički čokati.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukroćeni predatori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ukroćeni predatori 0 10415 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-15 14:06:27 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-20 07:48:48 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-09-18 09:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/15\/19115618.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/15\/19115616.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zubaci se vade iz kaveza i spremaju u baje s ledom kako bi ostali svje\u017ei do konzumacije<\/p>","

Zubatac je divlja riba i vrlo te\u0161ka za uzgoj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["57:42","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2804","hd_19115618_1920.jpg":"1920x1080","k_19115618_1280.jpg":"1280x1280","k_19115618_1024.jpg":"1024x1024","k_19115618_640.jpg":"640x640","k_19115618_480.jpg":"480x480","k_19115618_340.jpg":"340x340","k_19115618_220.jpg":"220x220","o_19115618_1280.jpg":"1280x1869","o_19115618_1024.jpg":"1024x1495","o_19115618_640.jpg":"640x934","o_19115618_480.jpg":"480x701","o_19115618_340.jpg":"340x496","o_19115618_220.jpg":"220x321","h_19115618_1280.jpg":"1280x854","h_19115618_1024.jpg":"1024x683","h_19115618_640.jpg":"640x427","h_19115618_480.jpg":"480x320","h_19115618_340.jpg":"340x227","h_19115618_220.jpg":"220x147","pp_19115618_1280.jpg":"1280x1628","pp_19115618_1024.jpg":"1024x1303","pp_19115618_640.jpg":"640x814","pp_19115618_480.jpg":"480x611","pp_19115618_340.jpg":"340x432","pp_19115618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2817","hd_19115616_1920.jpg":"1920x1080","k_19115616_1280.jpg":"1280x1280","k_19115616_1024.jpg":"1024x1024","k_19115616_640.jpg":"640x640","k_19115616_480.jpg":"480x480","k_19115616_340.jpg":"340x340","k_19115616_220.jpg":"220x220","o_19115616_1280.jpg":"1280x1878","o_19115616_1024.jpg":"1024x1502","o_19115616_640.jpg":"640x939","o_19115616_480.jpg":"480x704","o_19115616_340.jpg":"340x498","o_19115616_220.jpg":"220x322","h_19115616_1280.jpg":"1280x854","h_19115616_1024.jpg":"1024x683","h_19115616_640.jpg":"640x427","h_19115616_480.jpg":"480x320","h_19115616_340.jpg":"340x227","h_19115616_220.jpg":"220x147","pp_19115616_1280.jpg":"1280x1628","pp_19115616_1024.jpg":"1024x1303","pp_19115616_640.jpg":"640x814","pp_19115616_480.jpg":"480x611","pp_19115616_340.jpg":"340x432","pp_19115616_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7703795 Threads: 2 Questions: 1627179300 Slow queries: 4833044 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111171946 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/zubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan-1225440 [printLink] => /vijesti/biznis/zubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan-1225440?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukroćeni predatori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zubatac je svojeglav, traži više vremena i truda. Gof je pitomiji, druželjubiv i nije agresivan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/19115618.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] =>

Zubaci se vade iz kaveza i spremaju u baje s ledom kako bi ostali svježi do konzumacije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/19115618.jpg [title] =>

Zubaci se vade iz kaveza i spremaju u baje s ledom kako bi ostali svježi do konzumacije

Luka Gerlanc/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/15/19115616.jpg [title] =>

Zubatac je divlja riba i vrlo teška za uzgoj

HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Da sam na vašem mjestu, ne bih ruku stavila u more – savjetuje nas Slavica Čolak dok se pokušavamo što više približiti srebrnkastom odrazu u kavezu.

Zadižemo mrežu kako bismo mogli napraviti što jasniju snimku, ali ne ide nam od ruke. Jato se kovitla poput tornada i na fotografijama ostaju samo nejasni svjetlucavi obrisi. Stvar dodatno pogoršava visoko sunce, površina mora snažno reflektira i neuspješno tražimo što manji kut ne bismo li iz blizine, samo koji centimetar ispod površine, snimili ribu.

– Pazite, ugrist će vas! – smije nam se Slavica, a mi nismo sigurni misli li ozbiljno.

U kavezu su zubaci stari godinu dana, veličine nekih dvadesetak centimetara. Ima ih oko tri stotine i ponašaju se kao prava divlja riba. Ako zamočimo ruku, hoće li nas, poput piranja, stvarno ugristi?

– Zubaca je teško ukrotiti, ja se ne bih igrala – ne prestaje nas Slavica zadirkivati.

U kanalu smo između otoka Ugljana i Iža, gdje obilazimo kaveze za uzgoj ribe tvrtke Cromaris, koja je prije dvije godine pokrenula proizvodnju gofova i zubataca. Prva generacija ribe ove je godine izišla na tržište, kupci su jako zadovoljni, a mi želimo doznati zašto su se nakon brancina, orade i hame, odlučili za uzgoj dviju vrsta riba koje nije baš lako pripitomiti, i kako im je to uostalom pošlo za rukom.

Slavičino upozorenje da bismo mogli ostati bez komadića prsta shvaćamo krajnje ozbiljno, zubatac je ipak jedan od najvećih jadranskih predatora i nema previše pardona kad se zalijeće na plijen.

Car je stvarno divlji

– Stvarno je divlji i nije ga bilo lako ukrotiti. Ali ipak smo na kraju uspjeli, a rezultati su odlični – kaže uz osmijeh Slavica Čolak, doktorica veterine i voditeljica Cromarisova odjela za hranjenje i veterinarsku službu, koju pratimo po drvenim stazama uokolo četvrtastih kaveza.

S nama su u društvu Mile Škoda, rukovoditelj uzgojnih operacija, po struci magistar ribarstva i lovstva, te Dane Desnica, direktor proizvodnje i jedan od trojice članova uprave Cromarisa, najvećega proizvođača bijele ribe u Hrvatskoj.

– Proizvodnja zubaca razmatrala se još u Cenmaru, koji je bio pionir marikulture, ne samo kod nas, nego na Mediteranu. Nažalost, rat je zaustavio našu marikulturu, a naše znanje i razvijene tehnologije uzgoja, preuzeli su drugi, Grci, Talijani i Turci, te postali najveći proizvođači bijele ribe na Mediteranu. Mi ih količinama ne može više sustići, ali zato možemo konkurirati kvalitetom, svježinom i inovativnim proizvodima. U tome smo najbolji na Mediteranu – govori Desnica.

Između svakog kaveza nekoliko je metara prostora, a kroz prozirno more, na tri-četiri metra dubine, okupljaju se jata divlje ribe koja se naučila živjeti pored kaveza.

– Uhvatite li kojeg, onako za marendu?

– Ma tko će se još i njima baviti... – odmahuje Škoda.

Cromaris na razvoju uzgoja zubaca radi posljednjih pet-šest godina i dosad su na tržište plasirali dvije generacije ribe.

– Zubac, kako ga mi zovemo, jedna je od težih riba za uzgoj. Nestašan je, svojeglav, socijalno neukrotiv, traži više vremena i truda. Također je vrlo izbirljiv kad je hrana u pitanju. U početku smo s njim imali velike zdravstvene probleme i značajne gubitke u ranijoj i kasnijoj fazi uzgoja, budući da je kod vrste izražen kanibalizam. Ali da biste opstali u uzgoju, trebate biti uporni. Uz jaku logistiku, zajednički rad nutricionista, veterinara i nekih drugih naših mjera, na dobrom smo putu da proizvodnja zubaca postane održiva i uspješna – govori Slavica Čolak, koja je karijeru počela u zadarskom Cenmaru prije 23 godine.

Dvije godine truda

Reakcije na novi proizvod su odlične. Zubac je tržišno atraktivan, traže ga trgovci i ugostitelji, a da uhvati konzumnu veličinu od kila i pol, treba mu dvije godine. Većina proizvodnje ide u izvoz, najviše u Italiju, koja je ujedno i najveći uvoznik Cromarisovih proizvoda.

– Pogledajte... – pokazuje nam Slavica.

– Vidite te boje na koži? Identične su kao kod divljih zubaca. Na to smo jako ponosni, jer to je stvar ishrane – kaže. 

Cromaris, naime, jedini na Mediteranu uzgaja zubace, a njihovi glavni konkurenti, Grci i Turci, odustali su od toga grabežljivca zbog složene i zahtjevne proizvodnje.

Uz kaveze s mladih zubacima, smješteni su i kavezi s jednogodišnjim gofovima. Gof je, objašnjava nam Slavica, i bijela i plava riba, kao i lica. Po kvaliteti mesa gof je više bijela riba, a s druge strane, ljudi ga doživljavaju kao veliku plavu ribu, u rangu s palamidom i tunom.

U Cromarisu su nedavno izbacili prvu generaciju gofova na tržište. Počeli su konzumnom veličinom od 1,5 kilograma, koja je sad podignuta na 2,5 kilograma, iako gofovi mogu uhvatiti i 18 kilograma. Konzumnu veličinu od 1,5 kilograma gofovi postižu u drugoj godini.

Tržište je, kaže Desnica, prihvatilo veličinu, a riba se prodaje cijela, kao i hama na početku. Sada je hamina konzumna veličina tri kilograma, a na tržište dolazi u filetima i kotletima. Gofovi i zubaci za sada se mogu kupiti u određenim talijanskim trgovačkim lancima, a u Hrvatskoj na Cromarisovim maloprodajnim mjestima.

– Iako je od zubaca veći, gof je po karakteru pitomiji, druželjubiv i nije agresivan. Kao i zubacu, prilagođavamo mu optimalnu hranu, brzo raste, zdrav je, robustan i ima dobar potencijal – predstavlja nam Slavica novu akviziciju.

– I lakše ga je snimiti – primjećuje fotoreporter Luka.

Na drugoj strani Ugljana, u velikim okruglima kavezima, obilazimo gofove stare dvije godine. Gofovi, kao i sva druga uzgojna riba, u kaveze se seli iz mrjestilišta kad imaju samo tri do pet grama. Transportiraju se u posebnim bazenima i kako rastu, prebacuju se iz kaveza u kavez, sve do izlova.

Gofovi vole toplinu

– Gofovi dobro podnose visoku temperaturu mora, jer kad se more spusti ispod 13 Celzijevih stupnjeva, što je letalna temperatura za pojedine vrste, može doći do velikih gubitaka. Mi smo prve dvije generacije gofova prošli bez značajnih gubitaka, iako je temperatura preko zime u pojedinim trenucima bila niža od 13 stupnjeva. Zbog inovativnog tehnološkog pristupa te internim razvojem hrane, naučili smo kako prebroditi zimu bez značajnih gubitaka – kaže Slavica.

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje značajno utječu na parametre uzgoja ribe. More je ove godine u nekoliko navrata dosegnulo 26 stupnjeva, govori Desnica, no bez većih posljedica za proizvodnju. Toplije more inače je povoljan faktor u proizvodnji, ali ne i ekstremne temperature. Grci i Turci, primjerice, imaju za dva do šest mjeseci dulju proizvodnu sezonu u odnosu na Hrvatsku upravo zbog toplijeg mora.

Ali i oni se bore sa sve većim zagrijavanjem mora. Zato je zanimljivo da Cromaris ima jedno od najsjevernijih uzgajališta ribe na Mediteranu, u Istri, gdje je more u prosjeku hladnije, ali isto tako zbog plitkoće sjeverni je Jadran podložniji temperaturnim oscilacijama.

– Nekad su nam govorili kako nema šanse da uspijemo u uzgoju gofa zbog niskih zimskih temperatura, a sad smo pokazali da smo bili u pravu – komentira direktor Desnica.

Kao treću, zadnju lokaciju, obilazimo Velo žalo, u kanalu između Dugog otoka i Rave. Na toj su lokaciji smještena 52 kaveza brancina i orade kapaciteta 1100 tona. Kavezi se se tu nalaze od 2006., a Cromaris ih je 2012. kupio od tvrtke Dalmar. Dvije godine poslije, na temelju nove studije utjecaja na okoliš, povećavaju proizvodnju s 700 na sadašnjih 1100 tona. Desnica nam želi pokazati jednu od osam barži, brodova hranilica, koje automatski distribuiraju hranu do kaveza.

– Ovakve brodove hranilice razvila je industrija proizvodnje lososa. Prvu smo postavili na uzgajalištu Košara 2010. godine, a izgradili smo je u suradnji s hrvatskim brodograditeljima. Danas ih imamo na svim našim lokacijama jer želimo hranjenje potpuno automatizirati – objašnjava nam ovaj diplomirani inženjer prehrambene biotehnologije.

Hobotnica za hranjenje

Barže su zapravo ploveći silosi sa sustavom za automatsko hranjenje nalik na divovsku hobotnicu iz SF filma. Mreža plastičnih cijevi poput velikih pipaka spušta se od broda do svakog kaveza. Jedino se kavezi s mlađi za sada hrane ručno, ali i oni će uskoro biti automatizirani.

Cromarisova flota uključuje osam barži, tri broda, devet katamarana, ukupno oko sto raznih plovila – kaže Mile Škoda.

Na barži kod Velog žala upoznajemo i Hrvoja Olića, glavnog tehnologa na uzgajalištu. Uz pomoć posade barže i tima ronioca brine se da svaki kavez svakodnevno dobije odgovarajuću količinu točno prilagođene hrane s obzirom na vrstu i veličinu ribe.

– Barža je visoka, jer ima deset silosa od deset tona. U svakome silosu drži se posebna hrana za pojedinu vrstu i uzrast ribe. Kako riba raste, tako se mijenja formula hrane i dnevna količina koju riba dobije – objašnjava Desnica.

Slavica Čolak dodaje kako se mala riba, baš kao i malo dijete, dnevno mora hraniti sedam do osam puta, a što ide starija, hrani se rjeđe. Primjerice, gof star godinu dana hrani se dvaput dnevno i pritom dobije količinu hrane koja odgovora jedan posto njegove biomase. Za isti učinak, gof u divljini trebao bi pojesti svježe ribe koja odgovara pet posto njegove biomase.

– Riječ je o suhoj hrani u obliku granula koja se, u odnosu na svježu hranu, može dulje skladištiti. Glavni sastojci su, pored ribljeg ulja i ribljeg brašna, različite sirovine biljnog podrijetla, uglavnom grahorice i žitarice. Tim naših nutricionista je formulirao hranu optimalnu za svaku vrstu i veličinu ribe i taj postupak neprestano usavršavamo – ističe Desnica.

Organski uzgoj

Automatska hranilica na Velom žalu djeluje uistinu impresivno. Oko 85 posto Cromarisove proizvodnje završi u izvozu kao premium proizvod. Do prije pet-šest godina, izvozili su uglavnom cijelu ribu, brancina i orade od 300 do 600 grama. Danas više od 40 posto prodanih količina odnosi se na diferencirane proizvode kao što su nove vrste riba, organske ribe, velike ribe do procesiranih proizvoda u premium segmentu, a cilj je da taj udjel bude više od 50 posto.

Osim konvencionalne proizvodnje, jedan od smjerova tvrtke je rast organskog uzgoja. Ključni kriteriji za organski uzgoj je korištenje organskih sirovina u hrani, odvojenost lokacije te ograničenje gustoća u kavezima do 10 kilograma na kubični metar. Cromaris danas u konvencionalnoj proizvodnji uzgaja ribu na nižim uzgojnim gustoćama, od 12 do 15 kila, dok u većem dijelu industrije taj prosjek prelazi 20 kilograma.

---

Šest lokacija za kaveze


Cromaris ima ukupno šest lokacija za uzgoj ribe, pet na području Zadarske županije i jedan na sjevernom Jadranu, u Istri. U zadarskom akvatoriju kavezi se nalaze na lokacijama Košara, Mala Lamjana, Kudica, Velo žalo, Žman i Lavdara te Budava u Istri. U Istri uzgajaju brancine i orade, a uz te dvije vrste, na zadarskom području uzgajaju još hamu, gofa i zubaca.

---

---

Sto posto certificirana proizvodnja


U cijeloj industriji bijele ribe na Mediteranu, Cromaris je jedina tvrtka koja je potpuno certificirala svoj sustav ASC certifikatom, koji je najstroži standard u industriji što se tiče zaštite okoliša. Od 2016. sva riba se cijepi protiv bakterija, tako da u proizvodnji ne koriste ni gram antibiotika. U sklopu neprestanog unapređenja poslovanja, jedan od dugoročnih ciljeva Cromarisa je izgradnja tvornice riblje hrane na području Zadarske županije. Projekt se razmatra već nekoliko godina, a preliminarna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 150 milijuna kuna.

– Ulaganje u odjel istraživanja i razvoja Cromarisa jamac je uspješnog razvoja tvrtke – ističe Desnica, ponosan na desetak visokoobrazovanih mladih stručnjaka koji rade na unapređenju uzgoja ribe, od mrjestilišta u Ninu, gdje je zaposleno 60 ljudi, do uzgoja u kavezima i pronalaženja odgovarajućih formula u proizvodnji hrane. Odgovarajuća formula hrane je, naime, jedan od ključnih elemenata u proizvodnji ribe, a u Cromarisu s razlogom ističu da je njihova hrana po sastavu i omjerima najbolja, što se u konačnici ogleda u kvaliteti ribe.

---

---

U deset godina narasli deset puta


Zadarska županija kolijevka je marikulture na Jadranu. Prve kaveze za uzgoj postavila je tvrtka Cenmar baš u Maloj Lamjani, nedaleko od lokacije gdje danas Cromaris uzgaja gofove. Zadarski Cenmar bio je jedan od pionira kroz kojeg se razvijala cijela industrija, naglašava Desnica, jer je prednjačio svojim inovativnim rješenjima.

Godine 2008. Adris je ušao u proizvodnju zdrave hrane i preuzimanjem četiriju tvrtki Cenmar, Mari Mirna, Marikultura mora i Bisage nit nastaje današnji Cromaris. Nova tvrtka Cromaris zapošljavala je 120 ljudi i imala manje od tisuću tona izlova godišnje. Prošlu godinu Cromaris je završio s više od 10 tisuća tona izlova i s 590 zaposlenih. U deset godina tvrtka je narasla deset puta.

---

---

Ptice i dupini love ribu u kavezima


Proizvodnja ribe, kao i svaka proizvodnja hrane, mora računati na gubitke tijekom procesa. Na uzgajalištima poput Velog žala, izvor gubitaka mogu biti divlje životinje. Unatoč zaštitnim mrežama, gubitke mogu uzrokovati ptice kao što su gnjurci, čaplje i galebovi, a posebno pohlepni znaju biti dupini. Gnjurci uskoče u kavez s mladom ribom i u jednom zaronu mogu napraviti veliku štetu, dok galebovi i čaplje vrebaju sa strane. Dupini u lovu koriste svoju inteligenciju. Međusobnom suradnjom prestraše ribu koja se zbije uz mrežu i onda je počinju zajednički čokati.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix HANZA MEDIA
Luka Gerlanc/Cropix

Zubaci se vade iz kaveza i spremaju u baje s ledom kako bi ostali svježi do konzumacije

HANZA MEDIA

Zubatac je divlja riba i vrlo teška za uzgoj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/zubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan-1225440 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5cb04a7a2866abd6d98e77e6fe2ae497db8a33c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zubatac+je+svojeglav%2C+tra%C5%BEi+vi%C5%A1e+vremena+i+truda.+Gof+je+pitomiji%2C+dru%C5%BEeljubiv+i+nije+agresivan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan-1225440 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fzubatac-je-svojeglav-trazi-vise-vremena-i-truda-gof-je-pitomiji-druzeljubiv-i-nije-agresivan-1225440 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukroćeni predatori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Biznisukroćeni predatori

Zubatac je svojeglav, traži više vremena i truda. Gof je pitomiji, druželjubiv i nije agresivan

Piše Ivica Nevešćanin
18. rujna 2022. - 11:41

– Da sam na vašem mjestu, ne bih ruku stavila u more – savjetuje nas Slavica Čolak dok se pokušavamo što više približiti srebrnkastom odrazu u kavezu.

Zadižemo mrežu kako bismo mogli napraviti što jasniju snimku, ali ne ide nam od ruke. Jato se kovitla poput tornada i na fotografijama ostaju samo nejasni svjetlucavi obrisi. Stvar dodatno pogoršava visoko sunce, površina mora snažno reflektira i neuspješno tražimo što manji kut ne bismo li iz blizine, samo koji centimetar ispod površine, snimili ribu.

– Pazite, ugrist će vas! – smije nam se Slavica, a mi nismo sigurni misli li ozbiljno.

U kavezu su zubaci stari godinu dana, veličine nekih dvadesetak centimetara. Ima ih oko tri stotine i ponašaju se kao prava divlja riba. Ako zamočimo ruku, hoće li nas, poput piranja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:47