StoryEditorOCM
BiznisPromo

Zašto Europljani masovno povlače svoj novac iz banaka i što rade s njim?

Piše PROMO
12. svibnja 2023. - 00:00

Zadnjih tjedana, u Europi je sve izraženiji trend masovnog povlačenja novca iz banaka, što potvrđuje podatak da je u prva tri mjeseca ove godine povučeno na desetke milijardi eura iz europskih banaka, a taj se trend nastavlja i u drugom kvartalu. Dva su glavna razloga: niske kamatne stope na štednju zbog kojih inflacija izjeda vrijednost novca u bankama te nestabilnost na bankovnom tržištu zbog propasti nekih američkih velikih banaka.

Rastući broj štediša tako je postao svjestan kako štednja u banci ne samo da nije isplativa, nego je postala i rizična. Kumulativna inflacija u zadnjih pet godina je viša od 20%, što znači da 1000 eura stavljenih u banku 2018. godine danas vrijedi gotovo petinu manje nego tada, a u budućnosti će vrijediti još manje. Uz to, držanjem novca u bankama štediše preuzimaju na sebe rizik od propasti tih banaka te financiraju njihove visoke profite koji probijaju rekorde.

 

Što napraviti s novcem nakon povlačenja iz banaka?

Držanje novca u gotovini također nije isplativa opcija jer je i ona jednako pogođena inflacijom kao i štednja u banci pa se nameće pitanje – što napraviti s novcem nakon što ga se povuče iz banaka?

Štediše se zadnjih godina u sve većoj mjeri okreću alternativnim oblicima štednje, a sve je popularnije ulaganje u investicijsko zlato kao oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju i ekonomske nestabilnosti. Radi se o fizičkom zlatu u obliku zlatnih poluga i zlatnika koje je namijenjeno upravo štednji, oslobođeno je svih poreza, vrlo je likvidno i pruža visoku razinu neovisnosti štedišama.

No, najbitniji razlog zbog kojeg se štediše okreću zlatu je visok prinos koji zlato nosi. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je dvadeset godina narasla za oko 500%, što je u prosjeku više od 8,5% godišnje. Usporedimo li to s neisplativom štednjom u banci, ali i s većinom drugih oblika ulaganja, postaje jasno zašto je upravo investicijsko zlato sve traženija štednja, bez obzira na financijske mogućnosti štediša.

image

Cijena zlata u proteklih 20 godina višestruko je narasla

Marin Ivić/

Što je točno investicijsko zlato i kako izgleda?

Investicijsko zlato isključivo je fizičko zlato koje dolazi u obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a postoji širok spektar poluga različitih veličina, tako da se za svakoga može pronaći proizvod koji odgovara financijskim preferencijama pojedinaca. Takvo je zlato vrlo likvidno jer je cijenjeno svugdje u svijetu i može se zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju.

 

Svaki proizvod od investicijskog zlata ima svoju kupovnu i otkupnu cijenu, a razlika između njih najčešće je između 1% i 4%, ovisno o veličini proizvoda. Ovaj oblik imovine idealan je za dugoročnu štednju jer se pokazao isplativim i pruža sigurnost i neovisnost štedišama jer se radi o realnoj imovini koja nikad neće izgubiti svu svoju vrijednost, što se ne može sa sigurnošću reći za papirni novac.

image

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika

Marin Ivić/

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces koji je moguće obaviti kod ovlaštenog trgovca kao što je Centar Zlata - vodeći hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala. Centar Zlata ovlašteni je distributer poznatih europskih kovnica poput austrijske državne kovnice Münze Österreich poznate po kovanju dukata Franjo Josip.

Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata ili preko web-trgovine, uz 100% osiguranu i brzu dostavu na kućnu adresu. U slučaju kupnje u poslovnicama koje se nalaze u svim većim hrvatskim gradovima, proizvodi su u pravilu dostupni odmah, bez čekanja, a moguća je i pohrana zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je potpuno besplatna prvih godinu dana. Centar Zlata nudi i garanciju najbolje cijene na hrvatskom tržištu, kao i garantiran otkup zlata.

Ako i vi želite spasiti svoj novac od inflacije kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, tradicionalne zaštite od inflacije i krize, kontaktirajte djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlata za štednju u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: INVESTICIJSKO ZLATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:57