StoryEditorOCM
Biznis‘Simplicity Sprint‘

Zabrinut zbog stanja u tvrtki, izvršni direktor Googlea zatražio pomoć od zaposlenika, evo na koji način će ih pokušati motivirati da bolje rade

Piše PSD
1. kolovoza 2022. - 12:52

Google pokreće novi projekt pod nazivom "Simplicity Sprint" u nastojanju da poboljša učinkovitost i fokus zaposlenika u ekonomski neizvjesnim vremenima.

Tvrtka Alphabet prošle je srijede obavljala redovite razgovore, ali ton je bio donekle hitan jer su zaposlenici izrazili zabrinutost zbog otpuštanja. Izvršni direktor Sundar Pichai zatražio je od zaposlenika mišljenje o internoj dokumentaciji koju je pregledao CNBC. "Produktivnost Googlea kao tvrtke nije onakva kakva bi trebala biti s brojem zaposlenih", rekao je taj Googleov CEO zaposlenicima na sastanku.

"Želio sam utvrditi kontekst naših rezultata i zarade te zatražiti vašu pomoć", rekao je Pichai, referirajući se na izvješće o zaradi tvrtke u drugom kvartalu. "Jasno je da se suočavamo s izazovnim makro okruženjem s još više neizvjesnosti."

Dodao je da postoji realna zabrinutost da produktivnost u cjelini nije onakva kakva bi trebala biti uz broj zaposlenih koji imaju. Zamolio je zaposlenike da pomognu “stvoriti kulturu koja je više usmjerena na misiju, proizvode i kupce. Pozvao ih je da razmisle o načinima minimaliziranja ometanja i podizanja ljestvice u pogledu izvrsnosti proizvoda i produktivnosti.

Ta informacija dolazi nakon što je tvrtka izvijestila o svom drugom uzastopnom tromjesečju sa zaradom i prihodima slabijima od očekivanih. Rast prihoda pao je na 13% u tromjesečju u kojem je godinu dana ranije dosezao 62% posto. U tom je razdoblju tvrtka imala koristi od ponovnog otvaranja nakon pandemije, a potrošačka potrošnja bila je u porastu. Financijska direktorica Ruth Porat rekla je da očekuje da će se neki od izazova nastaviti u kratkoročnoj budućnosti, ali tvrtka ne daje službene smjernice.

Zahtjev također dolazi nakon što je Pichai nedavno najavio da će usporiti tempo zapošljavanja i ulaganja do 2023. godine, tražeći od zaposlenika da rade "s većom hitnošću" nego što je to bio slučaj u boljim danima.

- Volio bih dobiti svu vašu pomoć - rekao je Pichai na zajedničkom sastanku u srijedu, obraćajući se svojim zaposlenicima, kojih je više od 170.000 zaposleno s punim radnim vremenom.

U tu je svrhu Pichai predstavio inicijativu "Simplicity Sprint" za prikupljanje ideja za brži razvoj proizvoda. "Sprint" je izraz koji se često koristi u razvoju softvera i od strane tehnoloških startupa za označavanje kratkih, fokusiranih guranja prema zajedničkom cilju.

Pichai je rekao da tvrtka otvara prostor za zaposlenike da podijele svoje ideje do 15. kolovoza putem interne ankete.

To je pokušaj da tvrtka "brže postigne bolje rezultate", rekao je Pichai tijekom sastanka. 

Pitanja u anketi uključuju: "Što bi vam pomoglo da radite s većom jasnoćom i učinkovitosti kako biste služili našim korisnicima i klijentima? Gdje bismo trebali ukloniti 'ležeće policajce' kako bismo brže došli do boljih rezultata? Kako eliminirati distrakcije i ostati poduzetni i fokusirani dok rastemo?"...

Tvrtka trenutno pokušava ublažiti napetosti između zaposlenika i rukovoditelja nakon što je godišnja anketa "Googlegeist" pokazala da zaposlenici tvrtki daju posebno loše ocjene na plaćama, napredovanjima i izvršenju.

Ističući pad od 7% u pregledima o Googleovom izvršenju, izvršni direktor Prabhakar Raghavan napisao je da "to znači da moramo obratiti više pozornosti na razbijanje birokracije". Raghavan je među najvažnijim i najutjecajnijim izvršnim direktorima u tvrtki, koji nadzire pretraživanje, oglase, mapiranje i druga područja.

U svibnju je tvrtka objavila da će revidirati svoj proces ocjenjivanja učinka koji će rezultirati povećanjem plaća, dok se nada da će smanjiti birokraciju oko naknada i povišica, piše CNBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 22:53