StoryEditor
BiznisPOLIKLINIKA NOVA

Transplantaciju kose je dovela iz Kopenhagena u Split, presadit će vam je brzo i bezbolno

Piše Mia Sesartić
28. rujna 2020. - 10:26

Kosa je ukras svakog lica, i ženskog i muškog. Godine starosti, genetika i razne bolesti mogu dovesti do njezina gubitka, međutim, medicina je toliko napredovala da se kosa može sve uspješnije presađivati, i to ne samo kosa, već i obrve i brada.

Jedna od onih koja je do sada uspješno provela više od tisuću postupaka transplantacija kose je dr. med., specijalist dermatovenerologije Vana Kljaković Gašpić, vlasnica Poliklinike “Nova” u Splitu, koja je tijekom svog školovanja i karijere poseban interes posvetila upravo trihologiji, odnosno bolestima i stanjima vlasišta i transplantaciji kose. Usavršavala se na jednoj od najboljih europskih klinika za transplantaciju kose “Novohair” u Kopenhagenu, gdje i dalje jednom mjesečno odlazi i obavlja operacije. Upravo takvo bogato iskustvo i broj prethodno obavljenih operacija ključni su za kvalitetan rezultat, kažu nam u Poliklinici Nova, koja je dio lanca “Novohair” klinika sa sjedištima u Kopenhagenu i Berlinu. Kako izgleda jedna takva suvremena metoda transplantacije kose Fue metodom, porazgovarali smo s dr. med. Vanom Kljaković Gašpić u prostorima poliklinike u Šoltanskoj ulici na Trsteniku.

image
Sasa Buric/Cropix

 

Prirodan izgled

Riječ je o suvremenoj metodi presađivanja kose za prirodan izgled i gustoću vlasišta - veli dermatovenerologinja. FUE (Follicular Unit Extraction) metoda transplantacije kose bezbolna je i najučinkovitija metoda presađivanja vlastitih vlasi koja daje odlične rezultate i prirodan izgled. Operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom, bez uporabe skalpela i šavova, bez vidljivih ožiljaka, stoga nije potrebno vrijeme oporavka već se svojim svakodnevnim aktivnostima možete vratiti u vrlo kratkom roku – ističe naša sugovornica, dodajući da zahvat traje od tri do šest sati, ovisno o broju folikula, odnosno veličini regije zahvaćene alopecijom, odnosno gubitkom kose.


Transplantacija kose FUE metodom provodi se na način da se pojedinačni folikuli dlake vade s područja gdje je kosa gusta, najčešće sa zatiljka ili iznad i iza uha. Folikuli se potom pregledavaju pod mikroskopom kako bi se provjerila njihova kvaliteta te se potom presađuju na područje gdje je gubitak kose vidljiv – pojašnjava dr. med. Vana Kljaković Gašpić, koja se neovisno o izuzetnom značaju u području dermatologije i transplantacije i dalje kontinuirano usavršava, sudjelujući na brojnim svjetskim kongresima, posebno onima u organizaciji Internacionalnog društva za transplantaciju kose (ISHRS).

Čega se najviše pribojavaju pacijenti? Kako im zapravo olakšati odluku o presađivanju kose?

Kao i svaki organizam, tako je i svaka alopecija, odnosno gubitak kose, različita. Stoga je prvi korak ugovaranje termina za pregled vlasišta. Budući da je riječ o zaista osjetljivom području, ljudi imaju brojna pitanja na koja im uvijek pokušavam dati sve odgovore kako bi znali točno kako ide tretman. Potom zajedno odredimo cilj, odnosno područje transplantacije koje je potrebno obuhvatiti, te definirati čeonu liniju rasta kose, u skladu s linijama lica i godinama pacijenta – kazuje nadalje specijalistica, ističući da je svakom pacijentu zajamčena potpuna diskrecija.
Prilikom odabira liječnika koji će vas operirati obavezno treba pripaziti koliko ima operacija iza sebe, jer ovo je vrlo precizan posao gdje je iskustvo iznimno važno. Nažalost, puno puta sam bila u situaciji popravljati loše rezultate raznoraznih jeftinijih klinika po svijetu – veli nam specijalistica, dodajući da je kod presađivanja kose bitno da je to upravo liječnik s dermatološkim iskustvom kako bi i kasnije mogao pratiti pacijenta, odnosno daljnje preglede na koži vlasišta.

Najčešća pitanja

Najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju su, primjerice, koliko je puta potrebno ponoviti postupak, koliko on traje, kako izgleda operirano područje nakon zahvata, koliko traje oporavak i slično. Jedan postupak presađivanja kose je dovoljan ako je riječ o lokaliziranom gubitku kose, na području zalizaka, povlačenje linije kose ili u području krune. Optimalno je da se tijekom jednog postupka presadi do 4000 folikula kose, odnosno oko 10.000 dlaka i rezultat je trajan, jer kosa koju jednom presadite više nikada neće otpasti. Jedino ograničenje odnosi se na intenzivnu tjelovježbu koja se ne preporučuje 14 dana od postupka zbog znojenja te dva tjedna nije preporučljivo tretirano područje izlagati jakom suncu i, naravno, pridržavati se i ostalih uputa o održavanju higijene tretiranog područja – upućuje nas liječnica.
U Poliklinici “Nova” razvili su, kaže, metodu koja im omogućava da obave presađivanje kose bez ijednog vidljivog traga.

 

Bez vidljivog traga

Na području vlasišta s kojeg su folikuli preuzeti nastat će mala krastica koja otpada nakon nekoliko dana. Na transplantiranoj regiji također će se stvoriti krastice i moguće je crvenilo, no i ovi sitni tragovi nestat će tijekom sljedećih dana. Prilikom otpadanja krastica ispast će i dio presađene kose, što je očekivano. Na tom mjestu kroz najviše tri mjeseca počet će rasti nova kosa. Tretman je veoma diskretan i nitko neće primijetiti da ste se podvrgnuli transplantaciji kose, osim ako to sami ne kažete. Tragovi presađivanja nisu vidljivi niti prilikom nošenja vrlo kratke kose – pojašnjava dr. Kljaković Gašpić kako izgleda operirano područje.

Porođaji, menopauza, starenje

Jedna od terapija koje obavljaju je i PRP vlasišta (Platelet-Rich Plasma) ili terapija krvnom plazmom. Riječ je o tretmanu tijekom kojeg vlastitu plazmu ubrizgavamo u vlasište pacijenta. Brojna istraživanja su pokazala da naše tijelo ima mogućnost regeneracije i upravo ovaj tretman spada u područje regenerativne medicine. Preporučuje se kao idealan kod određenih vrsta gubitaka kose, primjerice kod stanjivanja vlasi nakon porođaja ili zbog starenja organizma, pojašnjava specijalistica.

Radimo i mezoterapiju, to je metoda kojom se uz pomoć tanke igle u dublje slojeve kože vlasišta apliciraju revitalizirajući, aktivni sastojci, prvenstveno hijaluronske kiseline te vitamini i minerali. Mezoterapija vlasišta preporuča se kao zaseban tretman ili u kombinaciji s drugim tretmanima za kosu ženama u menopauzi, kada zbog hormonalnih promjena dolazi do povećanog ispadanja ili stanjivanja kose.
Uglavnom, metoda ima više, svaki pacijent je drukčiji, ali kroz naše konzultacije i razgovor savjetujemo onaj koji će biti najučinkovitiji – zaključuje dr. med. Vana Kljaković Gašpić pred kojom su, kaže, još brojni izazovi suvremene medicine vezani za oboljenja vlasišta i transplantaciju kose, na kojima surađuje s kolegama stručnjacima iz Kopenhagena.

Dugogodišnje iskustvo

Poliklinika "Nova" je dermatološka klinika s dugogodišnjim iskustvom, budući da je ovo druga generacija dermatologa u obitelji, tako da se osim transplantacija, vele, uspješno bave i drugim kožnim problemima, poput manjih zahvata u dnevnoj kirurgiji, primjerice kod skidanja melanoma ili manjih kožnih tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. siječanj 2022 02:27