StoryEditorOCM
Bizniskome dobro ide?

Za ovih deset tvrtki nema krize, prve su po dobiti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među poznatim imenima našlo se i jedno novo. No porazan je jedan podatak...

5. rujna 2022. - 08:13

S pola milijarde kuna preklanjske dobiti, za pet je puta, na 2,6 milijardi kuna, porasla prošlogodišnja dobit Splitsko-dalmatinske županije.

Dobit najveće županije u Dalmaciji bila je tako za 412 posto veća od zarade iz teške pandemijske 2020. godine, prema podacima Financijske agencije (Fina), koja je objavila da je lanjska dobit Splitsko-dalmatinske županije treća među svim županijama, iza 24 milijarde kuna dobiti poduzetnika Grada Zagreba i 2,7 milijardi kuna Zagrebačke županije.

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije su se popravili po dobiti i skočili s preklanjskog devetog na treće mjesto u zemlji, ali uspjeli su pasti za jedno mjesto po ekonomičnosti poslovanja, s 15. na 16. mjesto, što je pozicija koju im je osiguralo 105,9 kuna ostvarenih prihoda na sto kuna rashoda.

Zadržali su drugo mjesto u zemlji po broju od 15.908 poduzetnika i 81.050 zaposlenih, koji je porastao četiri posto, ili za 3448 radnika.

Problem s plaćama

Županija je treća u zemlji po prihodima, koji su iznosili 56 milijardi kuna, dok su joj rashodi bili 53 milijarde kuna. Po izvozu je i dalje sedma među županijama i tek na 14. mjestu po visini prosječnih plaća.

Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, Splitsko-dalmatinska županija na desetom je mjestu; prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih, na 15. mjestu.

Nakon ekonomičnosti poslovanja, županija koja je druga po broju zaposlenih, najlošije je plasirana po visini njihovih prosječnih plaća i pripada joj 14. mjesto.

Plaća od 5490 kuna, koliko je prosječno lani svakog mjeseca zarađivala 81 tisuća zaposlenih kod poduzetnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, porasla je gotovo šest posto u odnosu na godinu prije, ali taj je porast bio nedovoljan da bi se stiglo lanjsku prosječnu plaću koja je kod svih poduzetnika iznosila 6350 kuna.

Iz Fine navode da je “Tommy” iz Splita imao najveću dobit – od 129,6 milijuna kuna, prvi je u Splitsko-dalmatinskoj županiji po prihodima od 3,6 milijardi kuna, a taj trgovački lanac zapošljava i najviše radnika, njih 3158.

image

Tommy je na vrhu po dobiti i broju zaposlenih 

Tom Dubravec/Cropix

Omiški “Studenac” je drugi po prihodima od 2,3 milijarde kuna, Mesna industrija “Braća Pivac” iz Vrgorca je treća tvrtka po visini prihoda od 1,7 milijardi kuna i s vodećim “Tommyjem” jedine su tvrtke čiji prihodi premašuju milijardu kuna prošle godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon “Tommyja”, na drugom mjestu na listi poduzetnika s najvećom dobiti je splitski “Jadroplov” sa 100,7 milijuna kuna, a slijedi Mesna industrija “Braća Pivac” s 54 milijuna kuna lanjske dobiti.

Uz trgovce “Tommyja” i “Ribolu”, na ovogodišnjoj listi 10 poduzetnika s najvećom dobiti u županiji našla su se poznata imena brodograditelja, proizvođača cementa, kladionica i kockarnica te “Omial novi”, koji se bavi obradom metala, “Deltron” koji se bavi distribucijom, servisom i održavanjem klimatizacijske opreme, te jedno novo ime, tvrtka “Zusammen”, kojoj je 31,6 milijuna kuna lanjske dobiti donijelo iznajmljivanje i davanje u zakup ostalih strojeva i opreme.

Split, pa Solin i Kaštela

Iz Fine kažu da je “Žitni terminal” iz Vranjica, tvrtka koja se bavi veletrgovinom žitaricama, sirovim duhanom, sjemenjem i stočnom hranom, prva u županiji po vrijednosti izvoza od 741 milijun kuna u prošloj godini.

Poduzetnici iz Splita su prvi u županiji i drugi u Hrvatskoj po broju poduzetnika i zaposlenih, kod 8088 splitskih poduzetnika radi 37.662 ljudi.

Prvi u županiji i drugi u Hrvatskoj su splitski poduzetnici i po ukupnim prihodima od 27 milijarde kuna i neto dobiti od 1,4 milijarde kuna.

Solinski su poduzetnici drugi u županiji i 24. u Hrvatskoj po 189 milijuna kuna neto dobiti, Kaštelani su sa 158 milijuna kuna dobiti treći u županiji i 28. u zemlji, poduzetnici iz Dugopolja, s 99,8 milijuna kuna dobiti, četvrti su u županiji i 37. u zemlji, dok su omiški poduzetnici jedno mjesto slabije rangirani u županiji i zemlji s 94 milijuna kuna neto dobiti u prošloj godini. 

10 tvrtki s najvećom dobiti

• Tommy, Split 129,6
milijuna kuna

• Jadroplov, Split 100,7
milijuna kuna

• Mesna industrija Braća
Pivac, Vrgorac
54 milijuna kuna

• Brodograđevna industrija
Split, Split 49 milijuna kuna

• Omial novi, Omiš 46,8
milijuna kuna

• Hattrick-PSK, Dugopolje
45,8 milijuna kuna

• Ribola, Kaštel Lukšić 32,6
milijuna kuna

• Zusammen, Split 31,6
milijuna kuna

• Cemex Hrvatska, Kaštel
Sućurac 31 milijun kuna

• Deltron, Split 29,8
milijuna kuna

10 tvrtki s najviše zaposlenih

Tommy, Split 3158

Studenac, Omiš 2878

Mesna industrija Braća Pivac, Vrgorac 1206

AD plastik, Solin, 982

Hattrick-PSK, Dugopolje 711

Promet, Split 622

Bobis, Solin 571

Ribola, Kaštel Lukšić 509

Cemex Hrvatska, Kaštel Sućurac 454

Vodovod i kanalizacija, Split 446

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:23