StoryEditorOCM
Biznishrvatski poduzetnik za 382 milijuna eura preuzima drogu kolinsku i postaje jak igrač u prehrambenoj industriji

ZA DIŠPET Tedeschi takmac Podravki

Piše PSD.
1. srpnja 2010. - 21:45

Rođen u Splitu  1967. vinuo se u vrh međunarodnog biznisa, ukupni prihod njegove Atlantic Grupe doseže 600 milijuna eura, zapošljava 4300 ljudi

Vladajuća politička koalicija, uz žestoko protivljenje Josipa Friščića, predsjednika Hrvatske seljačke stranke, odbila je s Emilom Tedeschijem uopće raspraviti mogućnost prodaje državnih dionica Podravke, pa je osnivač i većinski vlasnik Atlantic Grupe, rođen 6. travnja 1967. u Splitu, gotovo za “dišpet” kupio slovensku prehrambenu kompaniju Drogu Kolinsku za 382 milijuna eura.

Tedeschi i predsjednik Uprave slovenskog Istrabenza Tomaž Berločnik potpisali su u četvrtak kupoprodajni ugovor o preuzimanju te Istrabenzove prehrambene kompanije. Ovom transakcijom Atlantic Grupa postaje stopostotni vlasnik toga nekadašnjeg simbola slovenskoga gospodarstva. Iznos kupoprodajne cijene bit će plaćen u gotovini, umanjen za iznos neto duga zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja, od 142 milijuna eura. Atlantic Grupa je dala najpovoljniju ponudu za kupnju Droge Kolinske, a kupoprodajni proces bit će zaključen do konca godine, kada će novi vlasnik preuzeti i upravljanje Drogom Kolinskom.

- Neizmjerno sam sretan i ponosan zbog ove transakcije. Ovom akvizicijom Atlantic Grupa postaje jedna od najvećih prehrambenih kompanija u regiji, s prihodom od 600 milijuna eura, 4300 zaposlenih u 12 zemalja, te s jednim od najsnažnijih portfelja proizvoda s vodećim brandovima iz vlastite proizvodnje. Također, time će Drogi Kolinskoj biti omogućeno pozicioniranje na međunarodnom tržištu, a Istrabenz će izbjeći stečaj - poručio je prvi čovjek Atlantic Grupe.

Iznimno je zadovoljan i profesionalnim te transparentnim tretmanom koji su imali u ovom poslu, gdje nije bilo “igara” ispod stola. Ovaj je poslovni pothvat Atlantic Grupe financiran “mixom” vlastitih sredstava, kapitala dioničara kompanije te kredita UniCredit Grupe i Raiffeisen Grupe.

Atlantic Grupa će s novim vlastitim brandovima kao što su Cocta, Bar kava, Grand kafa, Argeta, Donat MG, Soko Štark i Smoki postati jaki takmac Podravki, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Komentirajući tvrdnje kako je 382 milijuna eura možda previše za kompaniju koja se procjenjivala na 300 do najviše 350 milijuna eura, Željko Perić, član Nadzornog odbora Atlantic Grupe, rekao nam je kako je godišnji EBITDA Droge Kolinske 50 milijuna eura, što znači da cijena iznosi oko 7,5 EBITDA, što je pokazatelj da nije riječ o preplaćenoj kupnji.

- Prije krize tvrtke poput Droge Kolinske su se procjenjivale na 10 do 11 EBITDA, tako da je ovo vrlo solidna kupnja. Osim toga, ta je tvrtka tek završila restrukturiranje koje će tek početi davati rezultate, pa i to treba ukalkulirati u analize. Konačno, zar mislite da bi banke u sadašnjim uvjetima ušle u ovaj posao da nisu sigurne u njegovu kvalitetu - smatra Perić, navodeći kako je sada još očitije koliko je situacija oko moguće prodaje Podravke bila politizirana.

- No, budući da nije mogla kupiti Podravku, Atlantic Grupa je kupila Drogu Kolinsku i sada Hrvatska ima dvije jake prehrambene kompanije. Ako upravi Podravke to bude snažan poticaj da poveća svoju konkurentnost, tada će kupnja Droge Kolinske od strane Atlantic Grupe donijeti dobro i Podravki - pomirljivo poručuje Perić.

Kako prenosi slovenski portal 24 ur, predstavnici slovenskih parlamentarnih stranaka žale što je Droga Kolinska završila u hrvatskim rukama, umjesto da je slovenski industrijski ponos zadržan u njihovu vlasništvu.

Blistava karijera

Kratka poslovna biografija Emila Tedeschija govori kako je već kao mlad čovjek, u dobi od 26 godina, postao direktor milanske podružnice Meteor Holdings Ltd. London, jedne od najvećih europskih tvrtki za trgovinu papirom i celulozom.

Od 1993. do 1995. predsjednik je Nadzornog odbora trgovačkog društva za grafičku i nakladničku djelatnost Zrinski d.d. iz Čakovca, a u tom razdoblju se odlučuje na osnivanje Atlantic Trade d.o.o., koja uskoro postaje vodeća tvrtka u distribuciji roba široke potrošnje, te sredinom 90-ih postaje suvlasnik distribucijskog sustava Ataco d.o.o. u Mostaru i Sarajevu, koji se bavi distribucijom robe široke potrošnje multinacionalnih kompanija u Bosni i Hercegovini.

 Jači poslovni iskorak provodi formiranjem Atlantic Grupe 2001. i kupnjom Cedevite od Plive (zatim i Neve), a već 2002. je proglašen menadžerom godine prema izboru CROMA-e, te 2005. i prema izboru poslovnog časopisa Privredni vjesnik.

Zatim je 2006., prema izboru stručnog žirija Kapital Networka, izabran za gospodarstvenika godine. Član je saborskog Odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH u Europsku uniju i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Bio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, a član je udruženja INSEAD Alumni te Programskog vijeća Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Potpredsjednik je NO RTL-a i počasni konzul Irske u Republici Hrvatskoj, a ujedno je i član Young Global Leaders pri World Economic Forumu, te član Business Advisory Council for South East Europe.

 

Poznat kao SMS Deutch

Emil Tedeschi je mecena banda Pips Chips & Videoclips, a smatra se i pridruženim članom banda. Na njihova tri studijska albuma potpisan je kao izvršni producent.

Tedeschi ima i bogatu kolekciju ploča, a kao DJ puštao je glazbu na filmskom festivalu u Sarajevu, ali i u Rovinju, na Weekend Media Festivalu. Odrastao je na alternativnoj glazbi i rocku 80-ih i 90-ih, a pod pseudonimom SMS Deutch nastupa u klubovima i redovito oduševljava odabirom punk, dark i new wave hitova.

Tedeschi je u posljednjih nekoliko godina, mali košarkaški klub Hiron – Botinec pretvorio u moćnog regionalnog ligaša, koji se pod imenom Cedevita u svojoj debitantskoj sezoni, plasirao u Eurokup.

M. ĆUK

 

Smanjenje duga

- Iznos koji dobivamo od prodaje bitno će pripomoći u razduživanju holdinga ‘Istrabenz’ i time omogućiti bolje uvjete za financijsko prestrukturiranje holdinga - rekao je predsjednik Uprave Istrabenza Tomaž Berločnik.

Zanimljivo je i da Droga Kolinska najviše duguje UniCreditu, dok konzorcij svih banaka kojima je ta tvrtka dužna vodi državna Nova Ljubljanska banka, a na čelu Nadzornog odbora Istrabenza je predstavnik državne tvrtke Petrol. Dakle, slovenska država se željela riješiti tog duga.

i. Botteri

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:25