StoryEditor
BiznisVRTOGLAVI RAST

Vrijednost Bitcoina u 2020. porasla više od 176 posto. Kriptoanalitičari objašnjavaju tri razloga rasta vodeće kriptovalute

2. prosinca 2020. - 00:01
Ante Čizmić/Cropix

Vrijednost Bitcoina u ovoj godini vrtoglavo raste. Prvog prosinca 2020. vrijednost te kriptovalute narasla je na 19.650 američkih dolara, čime je u ovoj godini ostvaren rast veći od 176 posto.

Kako nam je kazao Mario Radošević, kripto analitičar u Bitcoin Store-u trenutna kapitalizacija Bitcoina iznosi 368 milijardi dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta 590 milijardi dolara. Dominacija Bitcoina naspram svih drugih kriptovaluta na tržištu iznosi 62,3 posto.

Najniža vrijednost Bitcoina, u prvom kvartalu ove godine, točnije 13. ožujka, iznosila je 3.775 USD, a od tada strelovito raste, te je iz dana u dan sve veća. Prije nekoliko dana, kada su u Bitcoin Store-u pisali članak koji je objavljen na njihovim mrežnim stranicama, u nekoliko mjeseci zabilježen je rast od gotovo 415 posto dok je danas još i veći.

No, kako naš sugovornik naglašava za usporedbu je važno sagledati cjeloviti podatak o rastu od početka godine do danas, a taj govori kako je u 2020. do prvog dana prosinca Bitcoin porastao više od 176 posto.

-Prvi očiti razlog rasta je nagli pad uzrokovan strahom i nevjericom koja je zavladala svim svjetskim tržištima početkom godine u prvom valu pandemije koronavirusa. Nakon iracionalnog pada, koji nije uzrokovan negativnom promjenom fundamenata, tzv. black swan eventa često dolazi do rapidnog oporavka tržišta kojemu smo svjedočili prethodnih mjeseci – pojašnjava Radošević zašto je Bitcoinu vrtoglavo porasla vrijednost.

Drugi razlog je treći Bitcoin halving kojim je godišnja inflacija Bitcoina srezana na 2,67%. U svibnju je, naime, prepolovljena (na to se odnosi halving) nagrada rudarima koji generiraju Bitcoin novčiće sa 12,5 na 6,25 BTC-a.

- Treći razlog možemo pronaći u agresivnom ulasku institucija na Bitcoin tržište. Neke od najvećih IT kompanija svijeta investirale su u Bitcoin. Spomenimo Square, tvrtku koja je vlasnik jedne od najvećih društvenih mreža na svijetu - Twittera, investirala je 50 milijuna USD-a u Bitcoin – navode u analizi u Bitcoin Store-u. Uz to, i PayPal, najpoznatiji servis za online plaćanje, je nedavno pokrenuo kupovinu i prodaju kriptovaluta za korisnike na području SAD-a.

Mario Radošević informira i kako je Ethereum, druga najveća kriptovaluta, od početka godine do 1. prosinca porasla 380% dok joj je tržišna kapitalizacija 72 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 13:55