StoryEditor
BiznisPETOGODIŠNJI PLAN

Vodeća turistička kompanija najavila velika ulaganja i zapošljavanje: 178 milijuna kuna investirat će u hotele Meteor, Dalmaciju i Rivijeru

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
10. rujna 2018. - 09:48
Hotel Dalmacija

Pet mjeseci je prošlo od kada je Valamar Riviera s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisala ugovor o prodaji i prijenosu 621.086 dionica Hotela Makarska po cijeni od 172,7 milijuna kuna, čime je stekla prevladavajući utjecaj u ovoj hotelskoj kući.

Međutim, proces privatizacije uspješno je završen tek 17. srpnja na glavnoj Skupštini Hotela Makarska, čime je potpuno okončano preuzimanje većinskog udjela. Valamar je tako postao vlasnik 46,93% dionica, AZ obvezni mirovinski fond ima 39 posto, dok ostali dioničari imaju 14,07 posto dionica ove hotelske tvrtke.

Glavna skupština odobrila je sklapanje ugovora između Valamara i Hotela Makarska, a Nadzorni odbor imenovao je dvočlanu Upravu koju čine dosadašnji predsjednik Joško Lelas i član Anđelko Skvrce. Okončanim procesom privatizacije napokon smo i mi došli na svoje te doznali odgovor na pitanje koje smo Valamaru postavljali još od travnja, ali bezuspješno, a ono se odnosilo na njihov plan ulaganja u tri hotela: Meteor, Dalmaciju i Rivijeru.

Meteor sa četiri zvjezdice ima 277 smještajnih jedinica, Dalmacija 190, a Rivijera 258 smještajnih jedinica, što predstavlja 43 posto ukupne ponude u hotelima na području Makarske, u koje Valamar u narednih pet godina planira, kako nam je potvrdio Lelas, planira uložiti 178 milijuna kuna.

- Strategija razvoja i visoka kvaliteta usluge nužne su kako bi se Makarska pozicionirala kao destinacija za goste više platežne moći. Investicije su ključne kako bi se objekti Hotela Makarska mogli brendirati u skladu s Valamar brend standardima, što je i predviđeno manadžment ugovorom. Upravo zato će buduće investicije u Hotele Makarska biti fokusirane na podizanje kvalitete smještaja, razvoj talenata, inovativnih usluga i razvoj destinacije kao glavnih pokretača rasta i razvoja. Valamar je u svojoj ponudi za kupnju procijenio potrebna ulaganja u današnju imovinu Hotela Makarska na 178 milijuna kuna u idućih pet godina - kazao je Lelas, dodavši da je vodeća hrvatska turistička kompanija procijenila i mogućnost višestruko većih ulaganja u proširenje i potpuno repozicioniranje turističkog naselja Riviera na razinu sa četiri do pet zvjezdica ako se uspiju riješiti određene imovinskopravne prepreke i stvoriti potrebni preduvjeti za veliku investiciju na ovoj lokaciji.

Uspješno poduzeće

Lelas nadodaje da će se kroz jesen razraditi projekti investicija za 2019. godinu, a koji će biti usmjereni na poboljšanje usluge i opremljenosti postojećih hotela kao i ulaganje u edukaciju i razvoj zaposlenika, a sve u cilju postizanja razine standarda Valamar brendova.

- Hoteli Makarska uspješno su poduzeće koje ćemo svakako nastaviti razvijati u interesu zaposlenika, dioničara, lokalne zajednice te svih ostalih dionika turizma u našem gradu - nadodaje Lelas, kojeg smo upitali o kojim je točno investicijama riječ i što Valamar planira napraviti po pitanju lučice hotela Dalmacija.

- Upravo je u izradi i novi prijedlog PUP-a grada koji će ponovno redefinirati uvjete građenja i rekonstrukcije u Makarskoj. Iskreno se nadamo što skorijem rješenju postojećih imovinskopravnih sporova kako bismo što prije pristupili projektiranju i realizaciji planiranih projekata. Što se tiče lučice hotela Dalmacija, u postupku smo preuzimanja njezinim upravljanjem u svrhu proširenja sadržaja i razine usluga za naše goste - kaže Lelas, kojeg smo upitali najvažnije pitanje, ono o zaposlenicima i njihovom statusu, odnosno hoće li svi ostati na svojim radnim mjestima i planira li Valamar zapošljavati nove djelatnike i koliko u narednih godinu dana.

- Kvalitetna usluga temelji se na kvalitetno educiranim i motiviranim zaposlenicima, a naši zaposlenici uvijek su nam na prvom mjestu. Hoteli Makarska su do sada sa svojim zaposlenicima postizali odlične poslovne rezultate, a s poboljšanjem i povećanjem postojećih kapaciteta te kategorizacije hotela, otvorit će se i prostor za otvaranje novih radna mjesta kao i daljnje ulaganje u vještine i znanja svih zaposlenika - nadodaje Lelas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 02:07