StoryEditor
BiznisKontrola u škveru

Vlasnik Brodosplita upozoren zbog sumnje da radi razliku među zaposlenicima; Pravobraniteljica Debeljaku: Diskriminirate radnike

8. travnja 2017. - 22:40
debeljak_tomislav16-230513

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter uputila je 27. ožujka 2017. godine Tomislavu Debeljaku, vlasniku Brodosplita, dopis u kojem navodi da je okončala "ispitni postupak pokrenut povodom izvješća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske od dana 20. siječnja 2016. godine“ te utvrdila sumnju "na diskriminaciju radnika temeljem zdravstvenog stanja i članstva u sindikatu“.

Prema dopisu, vodstvo Brodosplita navelo je kao razlog uskrate božićnice radnicima nekih tvrtki u svojoj grupaciji to što su "svi zaposleni radnici na dugotrajnim bolovanjima“ pa zamjenica pučke pravobraniteljice zaključuje da su "radnici narušenog zdravstvenog stanja stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale, zdrave radnike na način da im se isplaćuje manja ili im se uopće ne isplaćuje božićnica“.

Obećavao stipendije

Uz to, pravobraniteljica opaža i diskriminiranje sindikata, započeto još 6. ožujka 2013. godine u pisanom obraćanju novog vlasnika zaposlenima kada je izrazio "negativan stav prema sindikalnom članstvu i sindikatima općenito“ i to "aludirajući da sindikalni predstavnici nisu zaradili svoju plaću, ne pružaju adekvatnu zaštitu radnicima te rade samo za svoje osobne interese. Radnicima je poručeno da će svi oni koji nisu članovi sindikata i ne primaju sindikalne poklon pakete, od poslodavca dobiti dvostruko vredniji poklon-paket za Uskrs i/ili Božić, kao i stipendije za djecu“, nabraja pravobraniteljica te dodaje kako poslodavac, sve i da kasnije „nije ispunio sva obećanja i upozorenja iz dopisa, istim je radnicima prenio jasnu poruku o negativnom utjecaju sindikalnog članstva na nastavak njihovog radnog odnosa“.

Pravobraniteljica predlaže Debeljaku donošenje odluke o isplati božićnica ove godine "za sve radnike grupacije“ te preporučuje "da ubuduće izostane bilo koji oblik utjecaja na radnike u pogledu njihovog prava na slobodno odlučivanje o članstvu u sindikatu te da radnici zbog svoje odluke ne trpe ikakve štetne posljedice u pogledu njihovih radnih prava“.

Nova i stara društva

Iz niza argumenata izdvajamo: "U prosincu 2014. i siječnju 2015. godine proveden je inspekcijski nadzor Inspektorata rada u više trgovačkih društava grupacije Brodosplit“ i to u društvima koja se smatraju "starima“, jer su osnovana prije privatizacije 2013. godine i "novima“, osnovanima poslije.

"Sukladno provedenom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je poslodavac isplaćivao božićnicu radnicima 'novih' društava u različitim visinama (do najviše 2500 kuna), dok radnicima 'starih' društava božićnica nije isplaćena.“ Ova je praksa "nejednakog postupanja prilikom isplate božićnica“, piše Šimonović Einwalter, "nastavljena u 2015. i 2016. godini“, tako što je temeljem odluke od 22. prosinca 2015. godine radnicima zaposlenim u četiri Brodosplitova poduzeća – Tvornica dizel motora, Brodogradilište specijalnih objekata, Dizalice i Plovidba – isplaćeno 500 kuna božićnice, dok je zaposlenicima triju društava – Brodograđevna industrija Split, Brodosplit-antikorozivna zaštita i Brodosplit-nemetalna oprema isplaćena božićnica u visini od 50 kuna. Prošle je godine svim zaposlenima u grupaciji Brodosplit isplaćeno 500 kuna božićnice, osim radnicima Brodograđevne industrije Split, Brodosplita–antikorozivne zaštite i Brodosplita-nemetalne opreme, kojima u 2016. godini uopće nije isplaćena božićnica“.

Pada broj članova

Navodeći primjere diskriminiranja temeljem članstva u sindikatu, zamjenica pravobraniteljice podsjeća da je 18. ožujka 2013. godine poslodavac "dostavio informacije/instrukcije za ponašanje djelatnika“ u kojima ističe kako rukovoditelji moraju odlučiti hoće li zadržati svoja radna mjesta ili će ostati u sindikatu. Potom je 20. ožujka 2013. godine Darko Pappo, tada prvi čovjek škvera, u dopisu direktorima manjih poduzeća i sektora naveo da radnici kojima je ponuđen menadžerski ugovor moraju istupiti iz sindikata.

Spomenuta je i anketa provedena među radnicima u svibnju 2013. godine u kojoj su pitanja jasno slala „poruku o negativnom stavu poslodavca prema sindikatima“, a sve to rezultiralo je padom broja sindikalnih članova, pa je najbrojniji Nezavisni sindikat s 2243 člana, koliko je imao u veljači 2013. godine, pao na 63 člana u travnju 2014. Dok je u veljači 2013. godine od ukupno 3431 radnika njih 648 bilo izvan sindikata, u travnju 2014. godine od 2392 radnika njih čak 2278 nije bilo u sindikatima, ističe zamjenica pučke pravobraniteljice.

Sindikati: Dobro je zaključila, ali ona, na žalost može samo savjetovati

Od Uprave Brodosplita, po običaju, nismo dobili komentar. Evo izjave Joška Franića, regionalnog povjerenika Sindikata metalaca pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske.

- Pravnici Saveza samostalnih sindikata odradili su našu prijavu pučkoj pravobraniteljici, jer je još 16. svibnja provaljeno u sindikalne urede u brodogradilištu i od tada nemamo prostor za rad. Pravobraniteljica je dobro zaključila. Vidi se da su diskriminirani sindikati i radnici s invaliditetom. Zadovoljan sam s onim što je utvrdila, ali ne i s ukupnim stanjem. Stara društva, koja su predmet restrukturiranja, ne restrukturiraju se, nego se prazne od radnika, a nova društva koriste državnu potporu – tvrdi Franić.

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, najbrojnijeg u škveru:

- Sve što smo poslali ona je usvojila, to je realno stanje. Samo, nažalost, ona može jedino savjetovati – zaključuje Šegvić.

Preporuke vlasniku Brodosplita

1. božićnice ove godine isplatite svim radnicima
2. mora prestati bilo kakav utjecaj na radnike u pogledu njihovog prava na slobodno odlučivanju o članstvu u sindikatu

Demanti Brodograđevne industrije Split

Pozivom na članak 40. Zakona o medijima, a vezano uz tekst objavljen dana 08. 04. 2017. godine pod naslovom: "Vlasnik Brodosplita upozoren zbog sumnje da radi razliku među zaposlenicima; Pravobraniteljica Debeljaku: Diskriminirate radnike" zahtijevamo objavu ispravka informacije kojom su povrijeđena prava i interesi Brodograđevne industrije Split d.d. Split.

Prenoseći dijelove Upozorenja i preporuka Pučkog pravobranitelja Slobodna Dalmacija u svome tekstu glavnu pozornost je dala isplati božićnica i padu broja članova sindikata sa zaključkom izjave predsjednika Nezavisnih sindikata Brodosplita "Sve što smo poslali ona je usvojila, to je realno stanje".

Sadržaj izvješća Pučke pravobraniteljice je zaprimljen u Brodograđevnoj industriji Split d.d. 11. 04. 2017. godine, znači, poslije objavljivanja u Slobodnoj Dalmaciji sadržaja Izvješća pravobraniteljice, što ukazuje na proceduru i postupak koji nije poštovan prilikom slanja izvješća pravnoj osobi na koju se odnosi.

Kako je na Izvješće dano očitovanje dana 21. 4. 2017. godine, objavljene informacije od strane Slobodne Dalmacije su neprovjerene, netočne, a na iste se Brodograđevna inudstrija Split d.d. nije niti mogla očitovati jer nije imala izvješće.

S toga, kao što je u očitovanju Pučkoj pravobraniteljici i navedeno, netočan je zaključak da se radnicima narušenog stanja isplaćuju manje ili im se uopće ne isplaćuju božićnice.

Bitno je ukazati Slobodnoj Dalmaciji, a što je ona i prije objavljivanja teksta znala, da je svako trgovačko društvo iz Brodosplit Grupacije samostalno i neovisno društvo i da samostalno donosi odluke iz vlastitog djelokruga poslovanja, a koje u smislu odredaba Zakona o radu samostalno zapošljava radnika i utvrđuje radno-pravni odnos temeljem na Ugovoru o radu. Svako društvo donosi odluke koje se odnose na njegovog radnika.

S toga nije točno prihvatljivo tumačenje da obveze svih društva iz Brodosplit Grupacije se smatraju obvezama svih trgovačkih društava.

Svako trgovačko društvo se nalazi u različitoj poslovnoj i gospodarskoj situaciji pa su one i rezultat različitih odluka o isplatama svih primanja pa između ostalog i božićnica.

Ako društvo nema sredstava, tad to društvo ne može niti isplaćivati božićnice.

To je isključivo odluka tog društva iz Brodosplit Grupacije temeljena na samostalnoj pravnoj i poslovnoj sposobnosti.

Nisu točni zaključci koji su objavljeni u svezi smanjena broja članova sindikata te usporedni podatci na koje se poziva Pučka pravobraniteljica, a nakon toga i Slobodna Dalmacija.

Pučka pravobraniteljica zaključuje:

"a sve to je razultiralo padom broja sindikalnih članova, pa je najbrojniji Nezavisni sindikat s 2243 člana, koliko je imao u veljači 2013. godine pao na 63 člana u travnju 2014. godine".

Pad broja članova sindikata nije rezultirao zbog dostavljene informacije od 18. ožujka 2013. godine, a niti od 20. ožujka 2013. godine.

U informacijama se samo govori od rukovodećem kadru koji imaju menadžerske ugovore.

Sve da se i odnosilo na te radnike, njihov broj u odnosu na broj neposrednih radnika je zanemariv.

Smanjenje broja članova sindikata je isključivo unutarnja stvar sindikata i odnosa radnika i predstavnika sindikata.

Na te odnose ne može utjecati poslodavac.

S toga ne stoji zaključak o bilo kakvom obliku postupanja Brodosplit Grupacije koji bi se mogao okarakterezirati kao diskriminatorno ponašanje kako je to određeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Zagreb, 04. 05. 2017. godine Brodograđevna industrija Split

ODVJETNIK

ISMET KRUPIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 09:45