StoryEditor

Visa prikupila 17,9 mlrd dolara na najvećem IPO-u u povijesti SAD-a

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 11:51

Div kartičarske industrije Visa prikupio je više od 17 milijardi dolara u najvećoj dosad ponudi dionica u povijesti SAD-a, i to unatoč rastućoj financijskoj krizi u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Visa je prodala 406 milijuna dionica po cijeni od 44 dolara po dionici, prikupivši gotovo 17,9 milijardi dolara prije nego se u srijedu započne trgovina njezinim dionicama na njujorškoj burzi pod simbolom "V", objavila je kartičarska tvrtka sa sjedištem u San Franciscu.

"Visa očekuje da će njezini neto primitci od ponude dionica, nakon odbitaka popusta i provizija te predviđenih troškova ponude, dosegnuti iznos od približno 17,3 milijardi dolara", kaže se dalje u priopćenju.

Cijena dionica viša je od očekivane u rasponu od 38 do 42 dionica, što svjedoči o snažnoj potražnji za dionicama Vise.

Time je Visin IPO lako premašio prijašnji američki rekord - ponudu dionica u vrijednosti 10,6 milijardi dolara telekomunikacijske kompanije AT&T Mobile iz 2000. No, njegova vrijednost daleko je ispod najvećeg svjetskog IPO-a, odnosno 21,9 milijardi dolara vrijedne ponude dionice kineske banke ICBC na honkonškom i šangajskom tržištu iz listopada 2006.

Visa, koje je u vlasništvu konzorcija banaka, planirala je ovu ponudu dionica od listopada 2006. kada je izdvojila Visu Europe u zasebnu jedinicu. Svojim se IPO-om pridružila konkurentu MasterCardu, koji je sa svojim dionicama izašao na tržište dvije godine ranije.

(H)

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 16:29