StoryEditorOCM
Biznisubitačno za izvoz

Upozorenje njemačkih industrijalaca: Širenje desnih nacionalističkih ideja pogubno je za gospodarski prosperitet države!

Piše HINA
25. siječnja 2024. - 16:39

Udruga njemačke strojarske industrije (VDMA) upozorila je u četvrtak na opasnost od širenja nacionalističkih desničarskih ideja po gospodarski prosperitet Njemačke.
"Zemlji koja je u tolikoj mjeri orijentirana na izvoz potrebne su otvorene granice, kultura dobrodošlice za strane stručnjake, kao i čvrsti status u Europi, kao i zoni eura", stoji u priopćenju predsjedništva udruge VDMA.
U priopćenju se ističe da bi nacionalističke ideje "Alternative za Njemačku i drugih ekstremističkih stranaka" u kratko vrijeme uništile Njemačku kao gospodarski centar.
"Tko god zagovara izlazak Njemačke iz Europske unije nije još shvatio da niti jedna europska zemlja ne može preživjeti sama u interkontinentalnoj gospodarskoj borbi", stoji u priopćenju jedne od najsnažnijih njemačkih gospodarskih udruga.
Time se reagira na nedavne ideje iz vrha AfD-a o mogućem održavanju referenduma o ostanku Njemačke u Europskoj uniji.
Vrh VDMA-e je upozorio i na nedavno održan sastanak krajnje desnice, na kojem su sudjelovala i dva predstavnika AfD-a i na kojem se raspravljalo o mogućoj deportaciji stranaca iz Njemačke.

image

Industrijska zona u  Frankfurtu na Majni

Kirill Kudryavtsev/AFP

"Već su sad mnogi strani stručnjaci toliko potrebni njemačkom gospodarstvu, a odlaze radije negdje drugdje jer se ovdje ne osjećaju dobrodošlima", stoji u priopćenju.
Gospodarske udruge već mjesecima upozoravaju na posljedice velike popularnosti AfD-a na istoku Njemačke, gdje je planirana gradnja nekoliko važnih tvornica globalnih kompanija poput Intela.
Gospodarske udruge smatraju da bi to moglo negativno utjecati na buduću odluku o tomu gdje graditi pogone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:52