StoryEditor
Biznisturisti u strahu

U strahu od koronavirusa osipaju se rezervacije, turističke meke već zbrajaju gubitke; U velikim problemima i jedan grad u našem susjedstvu

11. veljače 2020. - 18:41
Tonči Plazibat/Hanza media

Koliko god se turistička industrija svijeta trudi marginalizirati probleme koje je koronavirus izazvao u turizmu, činjenica je da se na svim krajevima svijeta dnevno osipaju rezervacije za proljetne odmore zbog straha od putovanja.

Najpogođenije posljedicama straha od virusa su azijsko-pacifičke zemlje, ali i europske turističke meke već zbrajaju svoje gubitke.

Tako trenutačno najveće turističke podbačaje ima Turska, koja u siječnju i veljači bilježi i do 40 posto pada broja gostiju zbog nedolaska Kineza i gostiju iz Azije, ali u problemima su i Italija i Francuska kao glavna odredišta Azijata u Europi, baš kao i Sarajevo, gdje su Kinezi najbrojniji gosti.

Azijska tržišta

Problem je time veći što se ne radi samo o kineskim turistima koji više ne putuju, nego i o svim drugim azijskim tržištima koja su prepolovila svoje dolaske u Europu u veljači.

Potvrdili su nam to turistički operativci iz brojnih zemalja koje izlažu na Međunarodnom sajmu turizma BIT u Milanu, a kojima je sadašnje stanje rezervacija i bookinga za proljeće bitno smanjeno. Jednostavno, ako baš ne moraju, ovih dana potencijalni turisti ne planiraju putovanja u daleke krajeve, a dobro promisle i o onim europskima.

Sve je pomalo usporeno na turističkom tržištu i u očekivanju razvoja situacije s epidemijom u drugim zemljama, kažu najveći turoperatori u Milanu.

- Sam Milano u veljači će izgubiti 100 milijuna eura zarade od kineskih gostiju u hotelima, ugostiteljstvu i trgovinama. Milano je omiljena meka bogatih Kineza u ovo doba godine i u njemu troše i po dvije tisuće eura dnevno u šopingu u najluksuznijim dućanima. Sada toga nema, Milano gubi oko 50 tisuća Kineza samo u veljači - kaže nam talijanski organizator putovanja Gianni Panello.

Iako svim putnicima koji slete u Milano dežurni u zračnim lukama mjere temperaturu, na turističkom sajmu BIT, gdje su tisuće izlagača i poslovnih ljudi, nitko ne nosi maske preko usta.

Usporen buking

- U problemima smo, istina je, buking je usporen za cijelo proljeće, a Kina je jako važno tržište za Tajland. Trenutačno sve stoji, rezervacije se ne rade, a u ovo doba bismo inače imali oko 300 tisuća najavljenih Kineza, ali ih nema. Oni u Italiju najviše dolaze zimi i to su sada minusi koji su evidentni - kaže nam Sandro Boticceli iz Nacionalnog ureda Tajlanda u Italiji.

Još veće probleme imaju u Turskoj, koja u siječnju i veljači ima poluprazne hotele jer nema gostiju iz Azije.

- Imamo velike ekonomske probleme zbog zaustavljanja turističkih dolazaka iz cijele Azije. Naši hotelijeri imaju pad prometa od 30 do 40 posto u veljači i ožujku. Otkazuju gosti iz Kine, ali i Singapura, Japana, Malezije, Hong Konga... Avioni ne lete prema Kini ni iz nje, a drugi gosti su u strahu od putovanja - kazuje nam Mustafa Ragit Ayhan iz turske agencije Omega Tours.

U istim problemima je i Egipat, ali i Rusija i Francuska koje imaju milijunski promet iz Kine, također i Sarajevo, gdje su Kinezi najbrojniji gosti.

- Po našim podacima, u Sarajevo dođe oko 10 tisuća Kineza mjesečno i u Kantonu Sarajevo oni čine 16,8 posto gostiju, oni su najbrojniji. Kako najviše dolaze kod nas zimi, vjerujemo da će ovo brzo proći i da ćemo nastaviti imati dobar dolazak Kineza. Teško je sada prognozirati što će se događati, ali nadamo se da će se sve normalizirati jer su nam Kinezi jako važni gosti - govori Faruk Čaluk iz TZ-a Sarajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 18:32