StoryEditorOCM
BiznisTRŽIŠTE RADA

U siječnju je potražnja za radnicima pala za 33 posto, a najveći pad dogodio se u tradicionalno najtraženijim zanimanjima

Piše Ljubica Vuko
2. veljače 2021. - 14:21
U siječnju 2021. potražnja za radnicima pala je za 33 posto, a najveći pad dogodio se u tradicionalno najtraženijim zanimanjimaDamjan Tadić/ilustracija Cropix

Potražnja za radom u siječnju ove godine za trećinu je manja nego u siječnju 2020. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb koji je u suradnji s portalom MojPosao razvio Online Vacancy Index (OVI), mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta.

- Tržište rada na početku 2021. godine i dalje pokazuje da je pod snažnim utjecajem COVID-19 pandemije i mjera dizajniranih za njezino suzbijanje. OVI indeks za siječanj 2021. godine ukazuje da je potražnja za radom bila 33 posto manja no u siječnju 2020. godine, što je najveći pad od svibnja 2020. godine, uzrokovan jačim restrikcijama ekonomske aktivnosti – navode analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb.

Potražnja za zanimanjima u uslužnim djelatnostima, koja su tradicionalno najtraženija – ona prodavača, kuhara i konobara – u siječnju 2021. godine bila je 54, 76 i 90 posto manja nego u siječnju prošle godine.

Ipak, za neka zanimanja se bilježi značajan rast potražnje, tako se primjerice traži dvostruko više učitelja te liječnika i stomatologa nego u siječnju prošle godine, dok je potražnja za inženjerima građevine i strojarstva narasla za 64 i 20 posto, pokazala je analiza oglasa.

- Gledajući potražnju za radom po tipu ugovora, vidljivo je kako je najviše pala potražnja za studentske i sezonske poslove, za čak 72 posto, dok su ugovori na određeno i neodređeno pali za oko četvrtinu u odnosu na siječanj 2020. - navedeno je u analizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 15:51