StoryEditor
Biznisrođaci topići mijenjaju predio dugiš u Makarskoj

U ‘Olmi’ umjesto tvornice ulja niče hotel

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 09:58
Ante Topić odučio je izgraditi hotel na uljarinu zemljištu, dio kojeg je gradu ustupio za novu sportsku dvoranu i bazen. Rođak mu Stipe, uz poduzeće ‘Rectus’ iz Metkovića, bit će investitor objekta sa 130 soba i bazenom na vrhu

Uskoro počinje izgradnja hotela  / Ivo Ravlić/  CROPIX

Izgradnja hotela na mjestu 70 godina stare tvornice za preradu ulja “Olma” bio bi početak novog izgleda predjela Dugiš u gradu Makarskoj. S južne strane prema park šumi Osejava stoje nanizani industrijski pogoni, osim “Olme” tu su još i punionica pića “Amfora” u stečaju te propalo Građevno poduzeće u vlasništvu Milana Lučića, i također Metalplastika”, u koju su se već uselile nova uljara i trgovine.

Uljara na novoj lokaciji

Prostorni plan još iz 1985. godine kao i novi iz 2006.g. predvidjeli su izmještanje industrijske zone prema Voliciji, a “Olma” bi otvorila put realizaciji planiranog. Međutim, najstariji pogon za preradu maslina se ne bi ugasio, nego bi se preselio na Voliciju u “Olmin” maslinik, ako vlast dopusti izgradnju pogona na poljoprivrednom zemljištu.

Olma je privatizirana 1992. godine, kada ju je kupio Ante Topić, povratnik iz Australije. Ratno vrijeme, konkurencija ulja iz uvoza, kao i neke druge nepovoljne okolnosti dovele su do urušavanja poslovanja, što je svakako jedan od bitnih razloga da se Ante Topić odučio uljarino zemljište staviti u funkciju turizma. Drugi je svakako nova sportska dvorana i bazen koji se grade odmah uz uljaru i za koju je Topić gradu ustupio dio zemljišta.

Podrška Grada

Njegov rođak Stipe Topić, imućni ugostitelj iz Pertha u Australiji, bio bi nositelj investicije uz poduzeće “Rectus” iz Metkovića. Inače, Stipe Topić već deset godina pokušava kupiti hotel ili ga sagraditi na makarskom području. Idejni projekt objekta sa 130 soba na vrhu kojega bi bio bazen proslijeđen je gradskoj upravi, a Poglavarstvo je ideju podržalo te se ide u izradu planske dokumentacije. Ante Topić je u Australiji bio 25 godina angažiran u nogometu, najprije kao predsjednik NK Croatia u Sydneyju a onda blagajnik Australske nacionalne lige, tako da ima puno prijatelja u svijetu sporta, što je, tvrdi, vrlo bitno za punjenje hotela tijekom zime. 

 

Procvat sportskog turizma

Ante Topić je uvjeren da će sportski turizam uz dvoranu i hotel procvjetati. Kaže da će se u hotelu moći smjestiti sportski sadržaji koji budu nedostajali na Gradskom sportskom centru.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 13:40