StoryEditor
BiznisIZVOZ PROCVJETAO

Tvrtka ‘Premis‘ počinje graditi novu tvornicu u Zadvarju: Makarski sladoled želi ‘pola svita‘, ali problem je transport

22. srpnja 2020. - 13:18
Zoran Premeru je komercijalni direktor 'Premisa'Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

O makarskoj tvornici sladoleda "Premis" koja se nalazi na Voliciji, pisali smo u više navrata, ali vrijedi podsjetiti da je vode tri brata - Silvio, Toni i Zoran Premeru koji su posao preuzeli od svog oca Mira Premerua. Naime, Premeru je sladoled "Premis" počeo proizvoditi 1992. godine u podrumu svoje obiteljske kuće u Makarskoj, a tijekom zadnjih 15 godina mali pogon iz kućnog prostora od 100 kvadrata prerastao je u tvornicu od 1200 kvadrata koja je lani proširena za oko 600 kvadrata

U jednom ljetnom korona danu "Premis", u kojem sada radi 20 radnika, proizvede 3000 litara sladoleda koliko zapravo može proizvesti samo u jednom satu ako se uključe svi strojevi u pogonu, ali uglavnom je to 1000 do 1200 litara po satu. Kroz tvornicu nas je proveo Zoran, komercijalni direktor "Premisa", koji nam je ispričao sve o izvozu sladoleda, ali i novoj lokaciji gradnje tvornice u Zadvarju budući da u Makarskoj nigdje ne mogu naći pogodnu lokaciju.

Kako ističe, već godinama turisti tijekom ljeta na više od 250 lokacija konzumiraju njihove sladolede, a u nekim specijaliziranim slastičarnicama u kojima se mogu kupiti isključivo "Premis" sladoledi, tvornica ostvaruje odlične rezultate i ima i takve ocjene na Tripadvisoru. Oduševljeni "Premis" konceptom i kvalitetom sladoleda, kupci im se javljaju sa željom uvoza njihovih proizvoda u svoje zemlje.

Baza u Slovačkoj

- Pregovarali smo s potencijalnim kupcima iz raznih država, međutim uvijek nam je problem transport. Imali smo kontakt s tvrtkama iz Dubaija, Toronta, New Yorka, Los Angelesa, Kariba i Libije. Tako su kupci iz Libije naručili robu, mi smo im ispostavili predračun, ali naša banka nije prihvatila njihovu bankovnu garanciju i sada planiraju uplatu sredstava prije nego li započnemo proizvodnju jer nam je to rizično tržište - govori Zoran, dodavši da su od kupaca s Kariba dobili narudžbu, ali pet dana nakon toga eskalirala je situacija s pandemijom koronavirusa tako da je narudžba za Karibe otkazana do daljnjega.

Za klijenta iz New Yorka i Toronta jako je teško bilo organizirati transport jer roba putuje čak 40 dana, dok je za Dubai bilo zainteresirano troje kupaca, ali "Premis" je tražio da oni sami organiziraju transport i onda je i to palo u vodu.

- Lani smo krenuli s izvozom u BiH, Sloveniju i Švedsku. U siječnju 2019. zajedno s našim distributerom predstavili smo sladolede na sajmu u Ljubljani, GAST-EXPO što je bio odličan start. U Stockholmu smo održali edukacije i prezentacije naših proizvoda te smo u Švedskoj odradili najbolje rezultate.

Početkom 2020. proširili smo izvoz na Austriju, Mađarsku i Slovačku koji je zbog COVID-a-19 bio znatno usporen, dok je izvoz u Švedsku bio konstantan jer nisu imali zatvaranja. Danas izvozimo oko 15 posto naše ukupne proizvodnje i izvoz je u stalnom porastu te očekujemo da će u sljedećih nekoliko godina biti preko 50 posto ukupne proizvodnje - naglašava Zoran, koji napominje da je Premis u suradnji s razvojnom agencijom MARA dobio poticaje Europske unije iz programa ''Internacionalizacija'' za nastup na sajmovima u Ljubljani, Salzburgu i Stockholmu što će opet ovisiti o korona krizi, a gdje planiraju izlagati najesen, a imaju rezerviran prostor na sajmu u Bratislavi u suradnji s novom tvrtkom "Premis Zmrzlina s.r.o.." Naime, partner Slovak otvorio je tvrtku "Premis Zmrzlina" koja se bavi isključivo distribucijom "Premisovih" sladoleda u Slovačkoj.

Kvaliteta je bitna

Po pitanju Hrvatske, prije šest godina "Premis" je započeo suradnju s "Tommyjem" za koji proizvode njihovu liniju premium sladoleda pod nazivom ''Bondi Premium'' u pakiranjima od jednog litra.

- Kupci su prepoznali našu kvalitetu i svake godine bilježimo rast prodaje ovih pakiranja od litra. U ovoj godini smo u suradnji s "Tommyjem" napravili novu liniju proizvoda, ''Bondi Gold'', za čiju proizvodnju smo nabavili novu rotacijsku punilicu koja nam omogućava znatno bržu proizvodnju. Usporeni situacijom oko koronavirusa, proizvodnja ovih pakiranja kreće sljedećeg tjedna te bi se proizvodi trebali naći u "Tommy" trgovinama krajem srpnja - veli Zoran, pojasnivši da je riječ o pakiranjima od pola litra u okusima pistachio gold, nugat gold i coconut gold. Za proizvodnju "Gold" linije koriste najkvalitetnije sirovine i dodatke po uzoru na "Premisova" ugostiteljska pakiranja od pet litara koja su ostvarila vrhunske rezultate i jedinstven su proizvod na tržištu.

image
Detalj iz pogona
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

- Uvjereni smo da će ''Bondi Gold'' linija ostvariti odlične rezultate te pronaći svoje kupce koji ne biraju sladoled po cijeni nego po vrhunskoj kvaliteti. Za ove proizvode imamo već zainteresirane lance supermarketa u Švedskoj i Slovačkoj kao i slovenski "Hofer" - kazao je Zoran.

Nakon priče o uspješnom izvozu "Premisovih" sladoleda i izvrsnoj suradnji s "Tommyjem", dolazimo do one oko problema sa skladišnim prostorom. Naime, "Premis" je prošle godine ugradio novih 430 četvornih metara skladišnog prostora i novih 200 kvadrata komora uz pomoć EU fondova. Međutim, zbog konstantnog rasta prodaje pa tako i proizvodnje, uvidjeli su da za godinu-dvije neće više imati dovoljno prostora za skladištenje gotovih proizvoda.

Iznenadili Pranić i Krželj

- Zamolili smo makarskog gradonačelnika Juru Brkana da nam pomogne naći adekvatnu lokaciju za gradnju nove tvornice i logističkog centra. Međutim, unatoč naporima Grada, u Makarskoj nismo uspjeli naći lokaciju budući da nam je trebalo 10.000 metara četvornih građevinskog zemljišta. Uz pomoć Županije splitsko-dalmatinske, započeli smo razgovore s Općinom Zadvarje te Gradom Vrgorcem vezano za gradnju naše nove tvornice, te smo ostali ugodno iznenađeni naporima gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića i načelnika Općine Zadvarje Ivana Krželja da novu tvornicu izgradimo u njihovim sredinama. Iako smo najbolju ponudu dobili od Vrgorca, ipak smo se odlučili za Zadvarje zbog toga što većinu prodaje radimo na zapadu što će nam smanjiti troškove transporta. Prošle godine kupili smo zemljište u radnoj zoni Zadvarje i trenutno smo u fazi projektiranja nove najmodernije tvornice sladoleda u Hrvatskoj te logističkog centra - navodi Zoran Premeru.

Međutim, gradnju planiraju odgoditi na godinu dana zbog pada proizvodnje uzrokovanog koronavirusom. Nakon izgradnje nove tvornice u Zadvarju u tvornici u Makarskoj i dalje planiraju proizvoditi dio ugostiteljskog asortimana.

(Ne)dostižna Istra

- Izgradnju tvornice u Zadvarju odlučili smo odgoditi na godinu dana s time da radimo projektnu dokumentaciju i planiramo do kraja godine ishodovati građevinsku dozvolu, a onda ćemo sljedeće sezone pratiti situaciju i tijek ekonomskog oporavka od korona krize tako da bi početak gradnje trebao biti u rujnu 2021. godine jer doista više ne možemo čekati jer nam u tvornici u Makarskoj nedostaje previše skladišnog prostora - govori nam Zoran, koji nadodaje da će se u Zadvarju prvo graditi logistički centar, a onda proizvodnja koja će se do tada obavljati u Makarskoj iz koje će kamioni svakog dana voziti robu u Zadvarje.

- Proizvodnja i posao nam konstantno rastu iz dana u dan i ironično je da, primjerice, izvozimo sladoled u Švedsku, a u Istri nemamo nijedno prodajno mjesto jer nitko nije zvao za sladoled. Uglavnom nas više zovu kupci iz europskih država nego iz Zagreba ili Istre - dodaje Zoran.

Sladoljupci sladolede mogu kupiti u tvornici na Voliciji


Zorana Premerua smo upitali kako su uspjeli prebroditi ovogodišnju pauzu zbog pandemije koronavirusa. Kako kazuje, početkom godine su imali stvarno dobar start još na sajmu u Ljubljani pa su povećali broj prodajnih mjesta za dva puta i do sajma GAST u Splitu zaključili sezonu gdje nisu ''uzimali'' nove kupce. Dobili su narudžbe iz Švedske i za prvi brodski kontejner za Karibe.

- Ali onda je došao kompletan lock down i otkaz narudžbe za Karibe. Budući da smo orijentirani na "Horeca" segment, u Hrvatskoj su svi naši kupci bili zatvorili. Sukladno tome dio ožujka, travanj pa sve do 11. svibnja smo radili od kuće. Otvaranjem Slovenije i Austrije od 1. svibnja i Hrvatske od 11. svibnja započeli smo proizvodnju, međutim uz znatno smanjenu poslovnu aktivnost. Cilj nam je završiti godinu sa 50 posto do 70 posto lanjskog prometa, ali svaki dan donosi nove izazove - ističe Zoran, dodavši da ga je u korona krizi iznenadio veliki interes građana Makarske rivijere za kupovinom sladoleda za kući.

- Posljednjih nekoliko mjeseci imamo dosta poziva građana s pitanjem: ''Može li se kod vas kupiti sladoled?''. Ovim putem bih želio informirati sve sladoljupce da slobodno mogu doći kod nas u tvornicu na Voliciji i kupiti sladolede u našem diskontu - kaže Zoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 10:23