StoryEditorOCM
BiznisAPSURDI

Turističke vodiče udarilo po džepu zbog promjene propisa: ‘Sustav nas tretira kao zaposlene čim dobijemo licenciju, to nije pošteno!‘

28. veljače 2020. - 11:22

U Hrvatskoj ima najmanje pet i pol tisuća turističkih vodiča. O njihovim problemima javnost malo zna, iako je ovo zanimanje jako bitno za hrvatski turizam, a ta struka stvara sliku stranim gostima o našoj zemlji i nama kao domaćinima.

Vodiči muku muče s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji ih tretira jednako kao liječnike ili odvjetnike te zbog toga mnogi od njih moraju vraćati HZZ-u naknade koje su dobivali kao nezaposlene osobe, a ti povrati dosežu i do 30-ak tisuća kuna po vodiču.

– Recimo, kada netko postane član Odvjetničke komore, Porezna uprava o tome bude obaviještena i on od toga dana ima svoju poslovnu djelatnost, te je upisan u registar poreznih obveznika. Ista je situacija s liječnicima koji imaju svoju privatnu praksu. Kada dobije licenciju, automatizmom je upisan u registar poreznih obveznika.

Ali kada netko postane turistički vodič, svrha našeg upisnika i registra je samo evidencija, ne i registracija pri Poreznoj upravi. HZZ tvrdi kako turistički vodiči stjecanjem uvjerenja i pribavljanjem rješenja kojim se odobrava pružanje usluga automatski postaju zaposleni, što apsolutno nije točno! Radi toga HZZ od tih osoba traži povrat naknada koje su dobivali kao nezaposleni do stjecanja licencije, a onima koji su se “samozaposlili” na kućnu adresu dolaze obavijesti kako moraju vratiti dobivena sredstava za nezaposlene – izvijestila nas je predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka.

Različiti odgovori ministarstava

Ona u ime 21 udruge koja čini Zajednicu traži očitovanje Ministarstva rada, Ministarstva financija i Porezne uprave na ovu temu s jasnim naglaskom da svi jasno navedu članke koji podupiru tumačenje da turistički vodič samom registracijom ne ispunjava uvjet za stjecanje statusa nezaposlene osobe i prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Nakon desetaka poslanih e-mailova raznim institucijama, dobili smo podršku Ministarstva turizma, no unatoč istom, od Ministarstva rada i mirovinskog sustava negativni skandalozni odgovor kojim se pozivaju na jednu nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Rijeci. Osobno sam susrela premijera Andreja Plenkovića i upoznala ga s ovim problemom i nesuglasjem stajališta dvaju ministarstava, pa se nadam pozitivnom rješenju – kaže Nuić Prka.

– Najbolje da HZZ svim nezaposlenim građanima RH uplati tečaj za turističke vodiče i tako riješi problem nezaposlenosti u Hrvatskoj! – dodat će Viktorija Modrić iz Sekcije turističkih vodiča pri Udruženju obrtnika Split.

– U prošlosti je HZZ pojedincima financirao tečajeve, ali ne vjerujem da su ih upozorili da ne zatraže Rješenje o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča ako nemaju osiguran posao, jer u suprotnom gube sva prava nezaposlenih.

Imajmo na umu i da će ova definicija onemogućiti da pošteno zarade, da ne kažemo i uništiti sve turističke vodiče Republike Hrvatske. Prava je istina da veliki broj turističkih vodiča ne radi samo kao vodič i ne privređuje isključivo od turističkog vođenja, jer ovo je prije svega posao sezonskog karaktera.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media

Na primjer, kolege u kontinentalnim županijama ne mogu živjeti samo od vođenja, kao ni kolege koje rade, primjerice, samo na jeziku za kojim je mala potražnja turista. Imamo umirovljenika u našim redovima, koji imaju registriranu dodatnu djelatnost ili ugovor o djelu, a i studenata vodiča koji su prema takvom stavu – zaposleni!?, upoznaje nas sa svakodnevnom problematikom Viktorija Modrić.

Tko će više htjeti u vodiče?

Obje naše sugovornice postavljaju pitanje: kako će se razvijati kontinentalni turizam, primjerice, u Slavoniji ili Lici bez stručnih ljudi?

– Zbog ovakvog stava imamo niz osoba s položenim ispitima koje su financirale jedinice lokalne uprave u Slavoniji, a radi ovakvog stava i povremenih mogućih vođenja s gubitkom svih prava nisu ishodili iskaznicu, bez koje ne mogu raditi – upozorava Kristina Nuić Prka, koja je o ovom problemu pisala i predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora, te je zahtijevala učestalije kontrole inspektora, koje zahtijeva i sada u ime udruge čija je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:10