StoryEditor
Biznissve zbog boeinga

Trumpova ostavština zadaje brige: Europa uvodi carine na američke proizvode od 4 milijarde dolara! Na udaru traktori, lješnjaci, kečap, duhan...

11. studenog 2020. - 13:02
Europska najava protumjera uslijedila je zbog američkih subvencija proizvođaču zrakoplova BoeingAFP

Europska unija najavila je uvođenje carina na uvoz proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država u vrijednosti od četiri milijarde dolara. Na udaru bi se, među ostalima, mogli naći američki traktori, lješnjaci, kečap, slatki krumpir, losos, kikiriki i duhan, a europska najava protumjera uslijedila je zbog američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeing.

Iz nekih europskih zemalja, poput Njemačke, smatraju kako bi Europska unija trebala pričekati s uvođenjem kompenzacijskih carina do inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, u siječnju 2021. godine.

Europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis naglašava, međutim, kako se definitivno ide na uvođenje kaznenih carina na američke proizvode, ali Bruxelles ostaje "otvoren" za pregovore, prenosi Deutsche Welle.

U posljednje vrijeme nije, čini se, zabilježen napredak u pregovorima s administracijom predsjednika Donalda Trumpa. Svjetska trgovinska organizacija dala je Europskoj uniji zeleno svjetlo za "osvetu" jer procjenjuje kako SAD narušava tržište državnim subvencijama za proizvođača zrakoplova Boeing. Tako EU ima pravo kaznenim carinama opteretiti američke proizvode u vrijednosti od četiri milijarde dolara u godini. Lani je, pak, WTO dao dozvolu SAD-u da optereti proizvode iz EU-a u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog europskih subvencija za Airbus. Washington je odmah uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Podsjetimo, europski proizvođač zrakoplova Airbus i njegov američki konkurent Boeing vode spor oko subvencija još od 2004. godine.

Zeleno svjetlo za 'osvetu'

Iako je europski povjerenik za trgovinu izrazio spremnost na povlačenje carina ako SAD povuče svoje, administracija predsjednika Trumpa, očito, daje prioritet nekim drugim temama. Nema tako naznaka da bi američke carine mogle biti povučene, a odnose se, među ostalim, na europsko vino, sir i maslinovo ulje.

Ekonomist dr. Damir Novotny podsjeća kako ovaj problem nije od jučer, nego da traje godinama.

– Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump počeo s provođenjem politike "America First", podizale su se tenzije oko uvođenja carina. S jedne strane, Europska unija izvozi automobile u SAD i taj izvoz je značajan te je ugrožen položaj američkih proizvođača vozila. U tom kontekstu Trump je inicirao da se podignu carine na europske automobile kako bi se zaštitila američka proizvodnja vozila. EU je zaprijetio podizanjem carina na uvoz američkih traktora. Na europskom tržištu poljoprivrednih strojeva prevladava, naime, ponuda traktora američke proizvodnje i otvoren je pravi mali trgovinski rat samo u tom dijelu proizvodnje.

Šteta za obje strane

Međutim, američka administracija najprije je uvela carine na automobile pa ih je onda povukla i tu je stalna rasprava o zaštiti američke, odnosno europske industrije, a naročito njemačke, podsjetio je ekonomski stručnjak, koji dodaje:

– Po mome mišljenju, od uvođenja carina ne može biti koristi ni za jednu ni za drugu stranu. Očekujem da će se sve pripremljene odluke odgoditi te pričekati vrijeme inauguracije novog predsjednika SAD-a, od kojeg se očekuje promjena smjera američke politike prema Europi.

Naš sugovornik misli da će se "težiti novom sporazumu i tu se može očekivati nastavak rasprave, ali će sigurno biti više međusobnog razumijevanja".

– Kada su u pitanju zrakoplovne kompanije, zbog najnovije situacije vezane uz COVID-19 i jedna i druga strana morat će subvencionirati svoje avioindustrije, i to je neizbježno. Vjerojatno će se razgovarati o tome na koji način su državne subvencije dopuštene. Nakon krize s virusom, drukčije će se razgovarati s obzirom da zrakoplovne kompanije doživljavaju potpuni kolaps, a time i proizvođači aviona, koji nemaju narudžbe. I EU i SAD morat će održavati tu proizvodnju vladinim subvencijama jer neće biti drugog izbora nego im pomagati – zaključio je dr. Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 13:02