StoryEditorOCM
BiznisNOVA PRAVILA

Trebaju li iz kina prijaviti Stožeru ako prodaju više od 50 ulaznica za film? Nove epidemiološke mjere stvorile su zbrku, ali nije ‘za svih jednako‘

15. listopada 2020. - 18:00

Ranije ovog tjedna Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je mjere za okupljanja na kojima će biti prisutno više od 50 ljudi pa su tako oni organizatori koji očekuju dolazak više od 50 sudionika obvezni najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja.

Osim toga obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika i čuvati je najmanje 14 dana.

Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ako se utvrdi da je netko od sudionika zaražen virusom, organizator mora u najkraćem roku dostaviti evidenciju sudionika. Sve će kontrolirati timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik.

Postavlja se pitanje što će sada biti s kino predstavama, jer je organizatorima nemoguće predvidjeti koliko će taj dan gledatelja doći na film, a točan broj mogu znati netom prije početka prikazivanja, kad vide koliko je ulaznica prodano.

Kontaktirali smo dva najveća hrvatska kinoprikazivača, Cinestar i Cineplexx, te splitski Ekran, gdje su dobro upoznati s najnovijim pravilima stožera, ali su nam isto tako rekli i da se ovo ne odnosi na njih.

Odgođeni Bond, Češka se zatvara

Naime, iako se ovom odlukom uvodi nužna epidemiološka mjera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba, ova se mjera ipak ne odnosi na kino projekcije.

Isto tako ni na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganje urni, vjerske obrede te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Ovo su koliko toliko dobre vijesti za kino prikazivače u vremenima kad je cijela filmska industrija u vjerojatno najtežoj krizi ikad, zbog čega se odgađa prikazivanje popularnih blockbustera poput novog Jamesa Bonda, a u nekim se zemljama kao što je Češka dvorane zbog pogoršanja situacije s koronavirusom opet zatvaraju.

- Bili smo zatvoreni od 16. ožujka te smo ponovno otvorili 26. kolovoza nakon duge pauze i sretni smo što nam se posjetitelji vraćaju.

image
Nikola Vilić/Cropix


Trenutno imamo pad posjećenosti što je bilo realno očekivati, no jasno je da gledatelji i dalje imaju želju posjetiti Cineplexx i da nam je svima potrebno opuštanje, kaže nam Ana Busurelo iz Cineplexxa dodajući kako su maske u njihovim kinima obvezne osim prilikom konzumiranja hrane i pića.

Jadranka Islamović, direktorica Blitz CineStara, tvrdi kako su osigurali mogućnost održavanja propisanog razmaka.

- Naše iskustvo od otvaranja pokazuje da se posjetitelji odgovorno ponašaju. U interesu nam je njihovo zdravlje, kao i zdravlje naših radnika, zato smo vrlo revni u provođenju svih mjera i preporuka. Srećom za sada nismo imali nikakvih problema ili izvanrednih situacija, već samo pohvale posjetitelja da se dobro i sigurno osjećaju u našim kinima.

Očuvanja radnih mjesta

Pandemija utječe na sve nas i nitko ne ostvaruje očekivane rezultate. U 2020. godini smo preko pet mjeseci bili zatvoreni. Nije realno očekivati poslovanje s dobiti u situaciji potpunog gubitka skoro polugodišnjeg prihoda, no borimo se za očuvanje radnih mjesta i dovršenje investicija, kao i filmski program koji je zbog pandemije vrlo upitan, ističe Islamović.

- Već od svibnja od kada vladaju posebni epidemiološki uvjeti, kino radi po posebnim mjerama, govori nam Snježana Kuzmanić, direktorica tvrtke Ekran koja u vlasništvu ima splitsko kino Karaman.

- Napravljen je novi raspored sjedenja, vodeći računa o potrebnom razmaku. Tako je u prodaji 80 od mogućih 230 mjesta. Mjesta u dvorani rasporedili smo u grupe od dvije do maksimalno tri osobe koje mogu sjediti zajedno.

image
Bruno Konjević/Cropix


Posjetitelji ne prigovaraju što možda ne mogu sjesti na mjesto na koje su inače naviknuli, jer prihvaćaju da se radi o trenutnom ograničenju koje je u interesu svih. Maske su također obvezne kako u predvorju, tako i u dvorani za vrijeme projekcije filma. Vjerujemo da nisu svi sretni s tom obvezom, ali je isto tako prihvaćaju, kaže Kuzmanić i dodaje.

- Što se tiče same posjete gledatelja, ona nije uvjetovana samo epidemiološkim mjerama, već i ponudom zanimljivih filmskih naslova koja se popravila tek nedavno i to otvaranjem multipleska. Veći broj novih premijernih filmova doveo je i do veće i češće posjećenosti kina.

Ni u ovim posebnim vremenima, donekle malobrojna publika ne odriče se posjete kinu i gledanja filmova na velikom ekranu te svi nestrpljivo očekujemo povratak u staro normalno. Do tada, moram priznati, kako je sadašnja posjeta daleko od prošlih godina, ali sve je bolje od lockdowna, zaključuje direktorica Ekrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 17:23