StoryEditor
Biznisbudite oprezni!

'To je bezočno varanje kupaca': morski pas koji glumi sabljarku nije jedino što nam se podvaljuje, pročitajte kako nas sve muljaju i koje nam opasnosti zbog toga prijete

Piše T.S.M.
17. srpnja 2019. - 19:40
zubatac_-_245

Vijest da se u brojnim restoranima pod sabljarkom prodaje morski pas mnoge je šokirala, no cijela istina je daleko gora jer posljednji je primjer tek jedan u nizu. Samo prošle godine u EU je zaplijenjeno čak 50 tona neispravne tunjevine, a dio nje bio je sporan jer iako je zbog niže kvalitete bio namijenjen konzerviranju, uz pomoć kemikalija 'ušminkan' da izgleda svježe i primamljivo za jelo. Tunjevina stajanjem, naime, poprima neugodnu smećkastu nijansu, koja se potom uz pomoć otopinme nitrata 'pretvara' u crvenkastu boju tek ulovljene ribe.

Ovo je signal propasti Mediterana: 'Ljudi misle da im se servira sabljarka, a zapravo jedu ilegalno meso morskog psa! To nije bezopasno'

Nažalost, smeđa boja mesa tune nije samo estetski nedostatak nego i znak da se u ribi popela razina histamina, važnog enzima koji utječe na fiziološku funkcija crijeva, djeluje kao neuroprijenosnik, uzrokuje tahikardiju, promjene krvnog tlaka... Jedemo li hranu s povišenom razinom histamina riskiramo ozbiljnu alergijsku reakciju te niz drugih zdravstvenih tegoba, od grčeva, mučnine, zatvora i proljeva preko kožnih osipa do glavobolje, nesvjestice i aritmije.

foto: arhiva/ Božidar Vukičević / Hanza Media

Prije tri godine i na splitskoj smo ribarnici svjedočili sramotnom pokušaju podvale praktički bezvrijednog, ali vrlo opasnog vijetnamskog basa pod zubaca. Uvoz spomenute ribe, latinskog naziva  Pangasius zabranjen je u nizu zemalja jer se u Vijetnamu najveća ribogojilišta base nalaze u delti Mekonga, jedne od najzagađenijih rijeka na svijetu, na području strahovito zagađenom kemikalijama, toksinima i bakterijama.

Prijevara na peškariji: bezvrijednu i vrlo opasnu ribu prodaju kao zubaca za 250 kuna

– "Pa to vam uopće ne sliči na zubaca", velim mu, a on će: "Šjor, to vam je zubatac." "E, dragi gospodine", nisam mogao više izdržati, "to vam je riba iz dalekog svijeta, iz Vijetnama, zovu je basa. Znam jer radim godinama s ribom i u Australiji su je prije više od 10 godina zabranili za prodaju jer ima sedam puta više joda nego što je dopušteno. Cijena joj je bila maksimalno pet dolara za kilo, nekih 30 kuna preračunato." On razrogačio oči i kao da se pita "što ovaj priča". "Prodaji ti i dalje jadnim ljudima što ne znaju, meni nećeš", rekao sam mu i otišao svojim putem – ispričao je tada za Slobodnu Dalmaciju S.L,  Splićanin koji kao profesionalni kuhar radi na Sveučilištu u Perthu te dodao da je istu ribu, fino filetiranu, nakon par dana vidio i u ribarnici jednog poznatog trgovačkog lanca.

Ovaj je pravi, ulovljen u Jadranu / foto: arhiva / snimio: Boris Bulić

Pangasius na hrvatsko tržište pod nazivom vijetnamski som u pravilu stiže iz Njemačke, zaleđen ili odmrznut, a riječ je o ribi treće kategorije, u rangu naših glamaca, objasnio nam je tom prilikom naš sugovornik. U Vijetnamu se otkupljuje po cijen i od samo 88 centi za 100 grama, a u našim trgovinama nudi se za  34,99 kuna. Odnosno 250, koliko je tražio prodavač koji je našeg sugovornika uvjeravao da mu nudi zubaca.

Snalazite li se na ribarnici ili vas je lako prevariti? Riješite naš foto-kviz i doznajte koliko poznajete ribe Jadrana

S potencijalno vrlo opasnim Pangasiusom skandali su izbili i u Francuskoj i Italiji, a koliko se često ta riba podvaljuje pod kvalitetniju svjedoči podatak da joj je nadjenuto ime 'riba prijevara'. Nažalost, Pangasius nije jedina sumnjiva riba. Oceana, međunarodna organizacija za očuvanje svjetskih mora, provela je opsežno istraživanje u 55 zemalja. Kroz 200 studija utvrđena je sramotna činhjenica da je jedan od pet uzoraka ribe i morskih plodova pogrešno deklariran. U Sjedinjenim Državama čak je 30 posto morskih plodova i ribe krivo označeno, najčešće su muljaže sa škarpinom i lososom, a u jednom je kalifornijskom restoranu pod tunu prodavano meso kita.

U Italiji, pokazalo je isto istraživanje, pogrešno je označeno čak 82 posto istraženih uzoraka škarpina, smuđa i sabljarke, a u svjetske razmjere prijevare s ribom možete se uvjeriti na Oceanijinoj interaktivnoj mapi.

 
- Kupce se bezočno vara - upozorava potpredsjednica Oceane Beth Lowell te ističe kako su, za razliku od uvriježenog mišljenja, prijevare češće u malim ribarnicama i restiranima nego u velikim trgovačkim lancima.
 
Oceanino istraživanje pokazalo je da je predmet prijevara najčešće lubin pod kojeg se nudi tijapija, nutritivno slabo vrijedna riba koja se zbog masovnog i isplativog uzgoja u slabo nadziranim ribogojilištima u Africi, Kini i Latinskoj Americi naziva 'vodena piletina'. Osim s lubinima, često se mulja i sa 'red snapperom'  (Lutjanus campechanus), a pod cijenjenog švoja se prodaje sjevernoamerički smuđ.
 

 - Već devet godina provodimo ova ispitivanja i svakog se puta, prije no stignu rezultati, nadamo 'hajde, možda će se pokazati da je situacija sada bolja'. I svaki se put razočaramo - kazala je Lowell za CNN.

Lowell upozorava da nije stvar samo u tome da se riba niže kategorije prodaje pod onu više, nego i u tome da takve muljaže nisu nimalo bezopasne za zdravlje, te spominje primjer trudnica i žena koje planiraju trudnoću pa paze da ne jedu ribu koja sadrži živu. Ako je riba pogrešno deklarirana, one zapravo uopće ne znaju što jedu.

Na prijevare s deklaracijama ribe upozorio je i Dan Distel, direktor Ocean Genome Legacy laboratorija na američkom Northeastern University Marine Science Centeru koji je na nalog tužilaštva države New York proveo DNK analizu uzoraka s tržišta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Generally speaking, all types of fish are good for you. They are high in many nutrients that most people aren't getting enough of. This includes high-quality protein, iodine and various vitamins and minerals. A healthy, balanced diet should include at least 2 portions of fish a week, including 1 of oily fish. Most of us aren't eating this much. A portion is around 140g. However, for certain types of fish, there are recommendations about the maximum amount you should eat. But in general, fish has a lower caloric count than red meat, but some fish has a higher mercury count than others, to minimize your mercury intake, limit your consumption of these higher-mercury fish. #Grouper. #Chileanseabass. #Bluefish. #Halibut. #Sablefish (black cod) #Spanishmackerel (Gulf) #FreshTuna (except skipjack) . Anyway, while any meat is a good sources of protein, seafood boasts the healthiest fatty acid profile; generally low in saturated fat and high in those omega-3 fats we hear so much about. Fish is a low-fat high quality protein. Fish is filled with omega-3 fatty acids and vitamins such as D and B2 (riboflavin). Fish is rich in calcium and phosphorus and a great source of minerals, such as iron, zinc, iodine, magnesium, and potassium. But again to be heathy like everything it needs to balanced. #eatfish #eatfishlivelonger #fish #foodwithfish

A post shared by Toma | My World Of Nutrition (@tomakitchen) on

 

- Tržište je izrazito kompleksno i dio pogrešnog deklariranja događa se slučajno, no dio je sasvim sigurno namjeran. Kad prodajete jednu vrstu pod drugu riječ je o prijevari i tu nema nikakve sumnje. Za neke od tih prijevara krivi su zakonodavci. Recimo, dozvoljeno je pod lubina prodavati njegove patagonijske ili antarktičke manje cijenjene srodnike, sve što prodavač ili ugostitelj treba napraviti je dodati riječ 'čileanski'- istaknuo je stručnjak.

Osim kod do sad spomenutih vrsta, prijevare su česte s bakalarom, lampugom - tropskom ribom koja se zbog klimatskih promjena odnedavno lovi i u Jadranu -  tunom, sabljarkom i  grouperom iz podporodice Epinephelinae. 

Kako biste izbjegli prijevare s ribom, savjetuju upućeni, pokušajte skratiti lanac preprodavača između vas i ribara te birajte cijele ribe, a ne filete ili konzerve, s kojima su prijevare učestalije. Popis riba koje se najčešće pogrešno deklariraju i svih naziva koji su 'u igri' naći ćete na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 01:57