StoryEditorOCM
BiznisLOVAŠI IZ PROŠLOSTI

Tko su bili najbogatiji ljudi u Jugoslaviji neposredno prije njezina raspada? Lista je zanimljiva, bacite pogled

Piše MOZAIK SD
7. kolovoza 2024. - 17:23

U današnje vrijeme na ovim prostorima s velikom pažnjom iščitavaju se popisi najvećih zarada. Tako je bilo i u bivšoj Jugoslaviji.

Porezna uprava je u veljači 1989. godine predstavila preliminarnu listu najbogatijih građana iz prethodne godine, u kojoj se navodi da su najveće prihode prijavili privatni ugostitelji, pjevači, skladatelji narodne glazbe, trgovački putnici, predstavnici stranih firmi, nogometaši, likovni umjetnici, novinari i sveučilišni profesori.

Interesantno je da na ovoj listi nije bilo nijednog političara. Vrijedi naglasiti kako porezna osnova nije bila jednaka za cijelu Jugoslaviju te se izračunavala prema formuli: prosječni dohodak puta tri, piše Yugopapir.

image

Zastave aktualnih i bivše države, u nekim od njih neki su ostvarili dobru zaradu   (ilustracija)

/Shutterstock

U Beogradu je najveću zaradu zabilježio pjevač narodne glazbe (142 milijuna dinara; nešto više od 52 tisuće maraka prema tečaju s kraja 1988.), u Zagrebu trgovački predstavnik (61 miliijun dinara; nešto više od 22.000 maraka), a u Ljubljani akademski kipar (28 miliijuna dinara, nešto više od 10.000 maraka). Nema podataka za Sarajevo, a rekord je postavio privatni ugostitelj iz Skoplja, koji je tijekom 1988. godine zaradio 171 miliijun dinara (gotovo 63 tisuće maraka).

Budući da se tada još uvijek živjelo u socijalizmu, tadašnje najveće zarade prema današnjima naprosto su smiješne. Pri tome se naravno ne smije zanemariti činjenica da je cvala i siva ekonomija, odnosno sva zarada se nije prijavljivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 06:08