StoryEditorOCM
Biznislideri dalmacije

Isplatila su se stalna ulaganja vodeće hotelske kuće u Dalmaciji, ‘Sunčani Hvar‘ opet očekuje povijesno najbolju godinu

Piše Jozo Vrdoljak
FOTO: ‘Sunčani Hvar‘/ SPONZORIRANI SADRŽAJ
31. srpnja 2023. - 12:53

Već ostvarene brojke značajno premašuju prošlogodišnje, dok je i sama špica sezone bolja u odnosu na lani. Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta - kaže predsjednica uprave Gordana Tomičić

U ovogodišnju sezonu “Sunčani Hvar” je krenuo ambiciozno. Hoteli su otvoreni ranije nego je to bilo predviđeno, te prema trenutnim pokazateljima očekuju premašivanje dosadašnjih rezultata.

”Već ostvarene brojke značajno premašuju prošlogodišnje, dok je i sama špica sezone bolja u odnosu na lani, tako da prema svim pokazateljima svakako očekujemo da će 2023. godina biti povijesno najbolja godina. Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta. Ulaganjem u luksuzni segment primjećujemo porast interesa s tržišta Brazila, Australije i Kanade, te dodatni rast s tržišta SAD-a. Možemo slobodno reći da smo nakon nekoliko godina u potpunosti vratili naša tradicionalna tržišta, a koja su gotovo isključivo vezana uz aviopromet i dominantno long-haul odredišta”, objašnjava Gordana Tomičić, predsjednica uprave “Sunčanog Hvara”.

”Sunčani Hvar” je vodeća hotelijerska kuća u Splitsko-dalmatinskoj županiji s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. U portfelju kompanije nalazi se široki spektar ponude, hoteli od tri do pet zvjezdica, kamp, te beach klubovi. U smještajnim kapacitetima ukupno može dnevno primiti više od 2000 gostiju.

”Sunčani Hvar” je i najveći poslodavac na otoku Hvaru, koji u sezoni zapošljava više od 700 stalnih i sezonskih radnika. “Razvoj ljudskih potencijala oduvijek je bio nedjeljiv dio strategijskog plana ‘Sunčanog Hvara’. Kontinuirano ulaganje u ljudske resurse osigurava stalne sezonske poslove te otvara mogućnosti stalnog zaposlenja i izgradnje karijere u turizmu, dok se selekcija i regrutacija radnika provodi u sklopu cjelogodišnjeg programa s ciljem pronalaženja i zapošljavanja kvalitetnog i stručnog kadra”, ističe Gordana Tomičić, predsjednica uprave “Sunčanog Hvara”.

Prekretnica u poslovanju “Sunčanog Hvara” svakako je 2014. godina, kada je tvrtku preuzela CPI grupa, Radovana Viteka, jedna od vodećih nekretninsko-hotelijerskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Koliko se radi o moćnoj grupaciji, dovoljno je reći da “Sunčani Hvar” kao najveća turistička tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima udjel manji od jedan posto u vrijednosti ukupnog portfelja CPI grupe. CPI grupa posluje u većini europskih zemalja, s ukupnom vrijednošću imovine od preko 23 milijarde eura. Sjedište kompanije je u Luxembourgu s izlistanim dionicama na Frankfurtskoj burzi. Također radi se o kompaniji koja je već dulji niz godina lider u ESG politikama.

Nakon preuzimanja najprije je ovoj hotelskoj kući stabilizirano poslovanje, a potom je krenuo veliki investicijski ciklus koji je započet obnovom hotela “Pharos” 2016. godine. U proteklih nekoliko godina “Sunčani Hvar” je prošao kroz značajan investicijski ciklus i ulaganje u razvoj portfelja vrijedno više od 40 milijuna eura, te potvrđuje poziciju vodećeg brownfield investitora na otoku Hvaru. Cilj investiranja svakako je jačanje tržišnog pozicioniranja portfelja “Sunčanog Hvara” prema premium odnosno luksuznom segmentu. Investicijama i ulaganjima značajno je podignuta razina cjelokupne ponude “Sunčanog Hvara”. Što se tiče općenito turizma na ovom području, “Sunčani Hvar” između ostalog je značajan i zbog otvaranja prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, hotela “Palace Elisabeth”, prvog millennials hotela, “Pharos”, otvaranja prvog održivog hotela na Hvaru, “Beach Bay Hvar”, rekonstrukcije i repozicioniranja hotela “Riva Marina”, kompletne obnove “Beach Club Hvara”, te ostalih investicija. Kroz navedene investicije “Sunčani Hvar” se pozicionirao kao jedan od vodećih hotelskih brendova na Jadranu.

Prema riječima Gordane Tomičić, inače iskusne hotelijerke koja je dugo godina vodila “Istraturist” iz Umaga, “Sunčani Hvar” razvija niz velikih investicijskih projekata te planira nastavak ulaganja u nišu luksuznog turizma koji će dodatno podignuti razinu portfelja “Sunčanog Hvara”. Među ostalim, razvija se projekt kompletne obnove hotela “Delfin”, čime se, kako ističe Gordana Tomičić, zaokružuje obnova elitnog hotelskog portfelja u samom centru Hvara. U investicijskim planovima “Sunčanog Hvara” je i rekonstrukcija najvećeg hotela iz portfelja “Sunčanog Hvara” – hotela “Amfora”, koji je najprepoznatljiviji brend “Sunčanog Hvara”. “Radimo i na projektu luksuznih vila lociranih na obroncima Hvara s jedinstvenim pogledom na Paklinske otoke. Navedene investicije zasigurno će ojačati tržišni položaj ‘Sunčanog Hvara’, ali i cijele destinacije i njegovu međunarodnu prepoznatljivost”, pojašnjava Gordana Tomičić.

”Sunčani Hvar” prva je grupacija u Hrvatskoj koja se pridružila UNESCO-vu programu Sustainable Travel Pledge, odnosno UNESCO-ovu programu održivog turizma. Ovaj program, koji je potaknuo UNESCO, prvi je takve vrste osmišljen s ciljem promoviranja održivog turizma i očuvanja baštine na globalnoj razini.

U “Sunčanom Hvaru” rade i na projektima obnovljivih izvora energije te podizanju energetske učinkovitosti. Hoteli “Sunčani Hvar” prva su hotelska kuća u Hrvatskoj koja je na svim svojim hotelima i zgradama postavila solarne elektrane kako bi se smanjilo onečišćenje i troškovi operativnog poslovanja hotela. Ukupna snaga doseže 1 MW energije, čime “Sunčani Hvar” postaje najveći privatni proizvođač solarne energije u Dalmaciji. Na taj način će pokriti do 40 posto ukupne potrošnje s vlastitom proizvodnjom. Veliki poticaj okretanju prema zelenom poslovanju i samoodrživosti, kako objašnjava predsjednica uprave, bez sumnje je vezano za cijene energenata koje su posljednjih godina znatno porasle.

”Otok Hvar zbog najdulje insolacije od preko 2700 sati godišnje omogućava akumulaciju velike količine sunčeve i toplinske energije na krovnim površinama objekata gdje su smješteni solari. Prednost toliko sunčanih sati je značajno brži povrat uloženih sredstava i njihova veća isplativost. Korištenje obnovljivih izvora energije, novih tehnologija, stvaranje zelenog i održivog poslovanja sastavni je dio strategije da tijekom idućih desetljeća aktivno pridonesemo očuvanju okoliša i da donesemo optimalan odgovor klimatskim promjenama. Održivost nije više samo trend, nego nezaobilazno načelo poslovanja u hotelijerstvu. U ‘Sunčanom Hvaru’ nastojimo pronaći ekološka rješenja kako bismo mogli osigurati sigurniju budućnost i rast održivoga gospodarstva. Uvođenjem solarne energije doprinosimo i Europskom zelenom planu te smanjenju emisija ugljičnog dioksida”, izjavila je predsjednica uprave Gordana Tomičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:35