StoryEditor
BiznisJačanje domaće valute

Štediše kukaju, dužnici se raduju: euro odavno nije bio ovako jeftin, i još će padati!; Evo što bi trebali učiniti iznajmljivači apartmana

11. ožujka 2017. - 11:30
novac_euro10-240113

Za one koji kupuju euro ili su uplatili ratu eurskoga kredita, Dan žena bio je dobar: koštao ih je svega 7,411 kuna po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB), a danas i manje – 7,406 kuna.

Toliko jaku domaću valutu kakva je ovog tjedna nismo imali već šest godina. Tjedan je započeo s tečajem od 7,417 kuna za euro, a u četvrtak je već bio 7,406 kuna.

Štediše koji moraju danas eure zamijeniti za domaću valutu nemaju razloga za zadovoljstvo, jer tisuću eura vrijedi 7406 kuna, a prije dva mjeseca su mogli dobiti 7564 kune.

Tako se 8. siječnja za tisuću eura dobivalo 158 kuna, ili dva posto, više nego danas. Oni koji imaju eurski kredit s ratom od 330 eura, danas će za tu ratu platiti 2443 kune, odnosno 53 kune manje nego prije dva mjeseca.

– Građani bi od jačanja domaće valute mogli profitirati jeftinijim kreditima i uvoznim robama. U načelu, to bi trebalo pozitivno utjecati na cijenu naftnih derivata. Poduzetnici će se suočiti s većim cijenama energenata, dok će oni koji su u turizmu dobiti manje kuna za eure. Tečaj bi se trebao zadržati na razini od 7,40 kuna. Na toj će razini vjerojatno biti i tijekom ljeta, a onda će krenuti lagano slabljenje kune prema kraju godine – konstatira Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Dodaje da ulazimo u godinu koja je izazovna za europske integracije, što se odnosi na skorašnje izbore u Nizozemskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Veli, dođe li do poremećaja u procesima integracija, situacija bi se na globalnom tržištu mogla promijeniti.

Izvoznici se mršte

Analitičari PBZ-a ovaj tjedan očekuju da će se tečaj kretati u rasponu od 7,40 do 7,45 kuna za euro, a analitičari Raiffeisenbank ukazuju da na jačanje kune utječe potražnja i ponuda korporativnog i bankarskog sektora te institucionalnih investitora. Ili u našem prijevodu, nije svejedno za kretanje tečaja treba li nekom većem poduzetniku velika svota novca, ili mu je na račun sjela neka velika isplata kredita, ili je naplatio neki veliki posao pa mu je stigao novac...

Jačanje domaće valute usrećuje uvoznike, ali ne i izvoznike i one koji su u turističkom biznisu, jer će za eure dobiti manje kuna, a moguće je, prema nekim scenarijima, da domaća valuta ojača najviše do 7,35 kuna za euro zbog priljeva turističkih eura i potražnje stranih gostiju za domaćom valutom.

Oni koji zarađuju od iznajmljivanja apartmana trebali bi, ako to mogu, pričekati da kuna oslabi, što bi se trebalo dogoditi na jesen. Tada će biti vrijeme za razmjenu eura u domaću valutu.

O razlozima jačanja domaće valute, glavni ekonomist Splitske banke kaže da taj trend traje već dvije godine.

– Jačanje kune omogućila je i monetarna politika Europske središnje banke koja je smanjila pritiske na odljev stranog kapitala i na razduživanje svih domaćih sektora koji su stvarali pritiske na slabljenje kune. Izoliramo li kratkoročne deprecijacijske utjecaje na kunu zbog konverzije kredita u francima, već su u 2015. dominirali pritisci na jačanje kune, što se nastavilo lani i ove godine. Ove su se godine intenzivirali na početku godine, kada je to neuobičajeno i ne odgovara sezonskim kretanjima. Razlozi su poboljšanje trendova na tekućem računu platne bilance, gdje smo zbog turizma imali suficit, a situacija na međunarodnom financijskom tržištu odgovara investitorima koji su skloni preuzimanju rizika, pa periferna gospodarstva koja nisu u europskoj monetarnoj uniji bilježe jačanje svojih valuta – objašnjava Šantić.

Podsjeća da je HNB dosta agresivno intervenirao na deviznom tržištu krajem prošle godine, pa i ne očekuje značajno jačanje kune jer HNB ima mogućnosti da to neutralizira.

item - id = 473082
related id = 0 -> 1135654
related id = 1 -> 1131058
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 20:45