StoryEditor
BiznisPROVJERITE STANJE

Štedišama propale Credo banke na račune 'sjelo' još 15 milijuna kuna, ali njihova borba još traje. Za razliku od države koja se potpuno naplatila, banka im još puno duguje...

Piše Tanja Gattin
1. listopada 2019. - 17:03
Klijenti se već punih osam godina bore za svoje ušteđevine i ostale depozite

Credo banka u stečaju nedavno je građanima koji su bili njezini štediše, a koji su od 2012. vjerovnici tzv. četvrtog višeg isplatnog reda, isplatila 15,86 milijuna kuna, što iznosi oko 10 posto njihovih potraživanja.

Time su nekadašnji klijenti propale novčarske kuće do sada namirili 30,22 posto iznosa svojih potraživanja, jer su od prosinca prošle godine, kad su došli na red za naplatu, te tijekom ove godine na svoje račune primili ukupno 50,03 milijuna kuna.

Prethodno su relativno male iznose u potpunosti namirili bivši radnici Credo banke i Hrvatska narodna banka (HNB), a nakon njih Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kojoj je na račun "leglo" čak 466,55 milijuna kuna.

To je prvi put u Hrvatskoj da je, tvrde u Credo banci u stečaju, ta državna agencija u sklopu stečajnog postupka nad nekom financijskom institucijom naplatila 100-postotni iznos koji je štedišama isplatila za osiguranje njihova novca koji su držali u propaloj banci.

Uz to je prijebojem 200,03 milijuna kuna niz tvrtki i ustanova koje su bile štediše banke namirilo trećinu svojih potraživanja.

Da bi Credo banka u stečaju sve to postigla, pokrenula je oko 1000 ovršnih postupaka protiv svojih dužnika, te parnica i upravnih sporova. Do kraja ovogodišnjeg srpnja tako je unovčila 805,82 milijuna kuna, od čega je vjerovnicima isplatila 765,33 milijuna kuna.

Stečaj nad Credo bankom otvoren je 2012. godine na Trgovačkom sudu u Splitu, nakon što joj je HNB u studenom 2011. oduzeo dozvolu za rad. 

#HNB#CREDO BANKA#ISPLATA POTRAŽIVANJA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 09:02