StoryEditor
Biznismjere potpore

Splitsko-dalmatinska županija pomaže vlasnicima malih tvrtki: poduzetnicima se plaćaju kamate

15. svibnja 2020. - 14:21
Mislimo na sutra
Shutterstock

Kada jednom budemo smireno promišljali o svemu što nas je snašlo, vrlo je vjerojatno kako ćemo zaključiti da nam travanj 2020. nije bio najsretniji. Sve do 27. 4. na snazi su bile mjere ograničenja kretanja, kao i mjere obustave rada određenih djelatnosti.

Udar je to neviđenih razmjera na ekonomiju. Izraženo u brojkama to izgleda ovako: vrijednost izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji u travnju bila je 757,1 milijun kuna, što je gotovo za trećinu manje u odnosu na prošlogodišnji travanj.

U četvrtom mjesecu 2019. Dalmtinci su izdali računa “teških” 1,1 milijardu kuna. Broj izdanih računa više je nego prepolovljen.

Likvidnost je najvažnija

Do prve faze relaksacije mjera obustavljen je bio rad 2.247 županijskih tvrtki s ukupno 8.277 zaposlenih, a aktivacijom mjera zadnja četiri dana u travnju ponovno je omogućen rad njih 482. Popuštanjem mjera u svibnju omogućen je ponovni rad većine subjekata kojima je bio obustavljen te je s aktiviranjem treće faze relaksacije mjera na snazi zabrana za još 248 županijskih tvrtki koje zapošljavaju 672 osobe, mahom u djelatnostima koje uključuju okupljanje većeg broja ljudi.

Kako bi barem donekle pomogli svojima, Županija splitsko - dalmatinska je među ostalim pokrenula i mjere subvencija kamatnih stopa na poduzetničke kredite. Mjera podrazumijeva potporu za poduzeća u rangu mikro i malih poduzeća i to u vidu subvencionirane kamatne stope na poduzetničke kredite, a naročito onih podignutih za područja djelatnosti turizam i ugostiteljstvo. Prijaviti se mogu baš oni, poduzetnici u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Kako mjera obuhvaća i poduzetničke kredite za obrtna sredstva i nabavku opreme – uslužnim je djelatnostima također otvorena mogućnost prijave.

- Cilj nam je bio ovom mjerom osigurati likvidnost i održati zaposlenost u tom najpogođenijem sektoru – kazao nam je župan Blaženko Boban.

Dodjela bespovratnih novčanih sredstava ženama poduzetnicama je mjera visokog obima. Složena je tako da ukupna bespovratna sredstva mogu slobodno pokriti tri bruto plaće, mogu dijelom (25.000 kuna) pokriti nabavku opreme, a njom se planira obuhvatiti čak 50 novih poduzetnika u Županiji. Rezervirana sredstva iznose 2.1 miljun kuna.

Tko se može prijaviti? Svaka fizička i pravna osoba (tvrtka) osnovana iza 01.03.2020.godine čiji većinski vlasnik nije vlasnik ili suvlasnik drugog registriranog subjekta i nad kojim se ne provodi stečajni postupak, predstečajna nagodba ili likvidacija (trgovačka društva, specijalističke ordinacije, ovlašteni uredi i obrtnici). Navedeno se odnosi na novu mjeru potpore poduzetnicima početnicima od strane Splitsko-dalmatinske županije. Maksimalna potpora je 41.380 kuna.

Tradicijske djelatnosti

Osim toga, na postojeći program mogu se prijaviti i tvrtka/obrt u većinskom vlasništvu žene, koja se bavi gospodarskom djelatnošću, koja posluje više od dvije godine, a koja se natječe za potporu za trošak čuvanja djece, troškove vrtića, troškove odgajatelja, za treće i svako naredno dijete.

Iznos naknade se razlikuju ovisno o dijelu odakle je podnositelj zahtjeva. Svi oni kojima je središte tvrtke/obrta u Splitu imaju pravo na podmirenje 50 posto troškova, i to na način ukoliko je vlasnik stariji od 50 godina pomoć iznosi 20.000 kuna, a ukoliko se bavi primarnom djelatnošću tada do 30.000 kn. Ti su iznosi veći za ostatak županije, pokrivaju čak 80 posto opravdanih troškova.

Mjeru pomoći dodjele bespovratnih sredstava za očuvanje tradicijskih vrijednosti može zatražiti svaka pravna i fizička osoba sa sjedištem i djelatnošću na području Splitsko - dalmatinske županije. Izuzev područja grada Splita. Isto tako nije bitno koliko godina tvrtka koja se prijavljuje posluje, bitno je samo da se bavi tradicijskom djelatnošću i da joj većinski vlasnik nije vlasnik ili suvlasnik drugog registriranog subjekta i nad kojim se ne provodi stečajni postupak, predstečajna nagodba ili likvidacija (trgovačka društva, jednostavna trgovačka društva i obrtnici). Iznos naknade pokriva 80 posto iznosa troškova, a može dosegnuti i do 50.000 kuna.•

Žene poduzetnice, javite se

Ako ste zainteresirani za pomoć Županije u vidu subvencioniranja kamatnih stopa na poduzetničke kredite – slobodno se obratite za sve informacije na telefon broj: 021/400-040. Isto tako možete elektroničkom poštom dobiti sve informacije koje vam trebaju na: damir.caric@dalmacija.hr. Na istu se adresu i predaje popunjena dokumentacija.

Mjera pomoći dodjele nepovratnih sredstava, odnosno očuvanja tradicijskih vrijednosti, također ima svoje kontakte. Dostava podataka se vrši na: anton.hrgovic@dalmacija.hr, ili telefonom na: 021/400-116. Ako mislite da niste dobili koordinatora isti trenutak kada ste nazvali, nazovite ponovno. Puno je zainteresiranih, puno je onih koji ispunjavaju uvjete za dobivanje potpore.

Za treću mjeru, onu za dodjelu nepovratnih sredstava ženama poduzetnicama, također se mogu podaci dostaviti na: anton.hrgovic@dalmacija.hr, ili telefonom: 021/400-116. Sve ostale informacije, ali i savjeti, mogu se dobiti na istome mjestu, na isti način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 19:05