Biznisna krovu svijeta

Splićani na 'raketni' pogon: mladi informatičari postali dio najbrže rastuće IT tvrtke u SAD-u!; 'Nažalost, naši fakulteti još uvijek zaostaju za tržištem pa sami moramo odgajati vrhunske stručnjake'

Piše Ljubica Vuko
13. kolovoz 2019. - 01:11

Da bi se živio američki san, nije nužno otići u Ameriku. Može se taj san sasvim lijepo živjeti - i u Splitu. Ovim smo riječima u proljeće 2017. započeli tekst o mladim IT stručnjacima iz tvrtke 'Blazing Edge', jedne od uspješnih kompanija koje proizvode za američko tržište.'

Danas, u ljeto 2019., stiže još jedna potvrda o tome: Blazing Edge postaje dio najbrže rastuće IT agencije u Americi - Rocket Insights. Gotovo dvije godine ove dvije tvrtke sa sjedištima u Splitu i Bostonu uspješno su surađivale na projektima, a njihovo spajanje donosi novi vjetar u leđa planovima rasta američke kompanije u Europi. S uredima u Hrvatskoj, pod vodstvom tima Blazing Edgea, ona postaje još jači igrač na IT sceni.

Blazing Edge je osnovao Ivan Blažević, kao nastavak poslovanja East Coast Producta, startupa u kojem je bio osnivač i partner. Prvi ured bio je u njegovoj zgradi. U petnaest kvadrata radila su u početku dvojica, zatim trojica, pa njih petorica. Snalazili su se i radili tako godinu dana, pa su se preselili u ured od šezdesetak kvadrata na Sućidru i na koncu poslovnom prostoru od 220 kvadrata, kojeg su unajmili na splitskoj Visokoj.

Njihov tim danas broji više od dvadeset mladih IT stručnjaka u uredima u Splitu i Zagrebu.

– Zagreb nam je bio cilj jer je veći grad i tržište, a prije dvije godine stvari su se posložile. Uspio sam nagovoriti prijatelja da nam se napokon pridruži i tako smo otvorili i zagrebački ured, koji raste i polagano hvata splitski po brojnosti. Znam reći da je tvrtka nastala slučajno, jer sam počeo iz osobne želje za promjenom i onda se, malo-pomalo, s vremenom stvorila prilika za nešto više. Glavni cilj mi je uvijek bio da s guštom dolazim svaki dan na posao i moram priznati da sam izuzetno ponosan na kolege i okruženje koje danas imamo – kazuje nam 31-godišnji Blažević.

Završio je računarstvo na splitskom FESB-u, a prije osnutka svoje tvrtke radio je u dvjema velikim informatičkim kompanijama. I eto, danas Blazing Edge postaje dio najbrže rastuće softverske agencije u SAD-u, osnovane 2015. godine, fokusirane na kreiranje mobilnih, glasovnih i web aplikacija, s više od sto zaposlenih.

– Od prvog dana pokušavamo izgraditi agenciju kakvu bismo sami angažirali kao klijenti. Agenciju izgrađenu od stručnjaka za izradu digitalnih proizvoda, koji stoje iza svoje riječi i isporučuju samo visokokvalitetne proizvode. Blazing Edge je bio važan dio našeg uspjeha dosad i oduševljeni smo što ćemo od sada surađivati još i puno bliže – ističe ovom prigodom Jesse Streb, jedan od osnivača Rocketa.

Ivan Blažević kaže da su s "rocketovcima" vrlo brzo postali prijatelji i završili već više uspješnih projekata. Brzo su otkrili da imaju vrlo sličan pristup u stvaranju proizvoda svjetske klase.

– Rocket ima izniman uspjeh u SAD-u od samog osnutka. Ponosan sam da smo i mi bili dio njihova rasta, a siguran sam da ćemo ovim spajanjem snaga pomoći još i više, posebno kod planova širenja na europsko tržište – ističe Blažević, dodajući da im je cilj uvijek bio pružiti klijentima najveću kvalitetu inženjerskih talenata.

U Blazing Edgeu kreirali su dosad na tisuće linija koda za razne klijente, a u protekle dvije godine s Rocketom su radili na nekim vrlo zanimljivim projektima.

– Kao primjer, naveo bih Foundation Medicine (FMI), tvrtku koja se bavi proučavanjem i analizom gena u svrhu personaliziranog načina za liječenje raka. Veliko je zadovoljstvo biti dio tako plemenite i uspješne priče. Inače, prije godinu dana FMI je za više milijardi dolara kupila švicarska kompanija Roche. Ponosni smo i na aplikaciju za Discovery Channel i njihov program Discovery Kids, što su samo neki od primjera i projekata na kojima smo radili ili radimo – govori nam Blažević.

Na pitanje o stanju u IT struci na domaćem terenu, Blažević smatra da u Splitu, ali i cijeloj Hrvatskoj, ima puno prostora za napredak i poboljšanje, kako u pojednostavljenju funkcioniranja države, smanjenju poreznih davanja, tako i u poboljšanju obrazovanja novih kadrova.

– Nažalost, dosta naših fakulteta još uvijek pomalo zaostaje za tržištem i ne izbacuje spremne stručnjake. Stvari su se ipak počele mijenjati nabolje, ali nedovoljno brzo za još veći rast i uzlet IT industrije. Želio bih napomenuti da smo sami, kao i neke druge tvrtke koje se bave ovim poslom, na sebe preuzeli dobar dio dodatne edukacije i usavršavanja obrazovanih kadrova. Uvjeren sam da bi poboljšanje ovih uvjeta i cjelokupne situacije u državi rezultiralo većim uspjesima hrvatskih tvrtki, kako u segmentu IT industrije, tako i u svim ostalima – zaključuje Blažević.

 

#SAD#INFORMATIčARI#IT#SPLITSKA TVRTKA#BLAZING EDGE