StoryEditor
BiznisTko je sve u igri?

Smiruje li se euforija oko Podravke ili je ovo zatišje pred buru? Zadnji potezi braće Pivac mogli bi dati odgovor na to pitanje. Ostaje i par nepoznanica...

Piše Jozo Vrdoljak
10. listopada 2021. - 10:47

Dionica Podravke je u petak prije devet dana u jutarnjim satima dosegnula cijenu od 724 kune, što je do sada najveća njezina vrijednost u posljednjih petnaestak godina. U taj petak je ova dionica ostvarila promet 10,9 milijuna kuna. U četvrtak prije deseta dana njezin je promet također premašio 10 milijuna kuna. Podsjetimo, dionica Podravke 15. rujna vrijedila je 596 kuna a 600 kuna je dosegla 16. rujna.

Od tada je započeo njezin najprije blaži a potom i značajniji rast. Ovaj tjedan donosi korekciju cijene dionice Podravke i obilježili su ga punom manji prometi. U ponedjeljak pje promet iznodsio 3,75 milijuna kuna a dionica je vrijedila 650 kuna dok je u utorak promet iznosio 1,9 milijuna kuna a dan je zaključen sa cijenom od 650 kuna. U ovaj petak je zabilježen daljni pad prometa i daljnja korekcija cijene dionice Podravke.Promet u petak iznosio je nešto iznad 560 tisuća kuna a dionica se zaustavila na 634 kune.

Braća Pivac više ne kupuju

Znač, i da je nakon intenzivnijeg šopinga Mesne industrije braće Pivac koji su do prošlog tjedna kupovali dionice Podravke, da je ova možda najatraktivnija hrvatska kompanija za preuzimanje dospjela u središte interesa još nekih ulagača. Najizglednije je da se za dionice zainteresirao veći broj investitora kojima su se aktivnosti Mesne industrije braće Pivac podsjetile na njihovo preuzimanje Kraša, pa su odlučili zaraditi na dionici Podravke. Međutim, i više je nego očito da je Mesna industrija braća Pivac nakon porasta cijene dionice Podravke prestala kupovati prije 12 ili 13 dana.

Zaustavili su se na 3,18 posto udjela u Podravci. A dionicu Podravke kupuju skoro godinu dana. Moguće je da će je nastaviti kupovati kada se cijena korigira jer za to imaju mogućnost. Uostalom, i dionice Kraša su strpljivo kupovali gotovo 12 godina. Kupovanje na burzi je najtransparentniji način kupovanja udjela u nekoj kompaniji. Urušavanje, a potom spašavanja neke kompanije, čemu smo više puta svjedočili u Hrvatskoj, nije poželjan model preuzimanja.

Zato svi oni koji očekuju da će vlasnici Mesne industrije braća Pivac srljati i pošto poto kupovati dionice po bilo kojoj cijeni očito ne poznaju njihov način poslovanja. Radi se o opreznim ulagačima koji u vođenju kompanije smanjuju rizike na minimum i koji odlično poznaju proizvodnju i sve ove godine ih odgovorno i promišljeno vode. Kompanije iz Grupe Pivac karakterizira održivo poslovanje i niska zaduženost. Na taj način treba gledati i njihovu ulogu u Podravci. Dionicu te tvrtke su očito smatrali dobrom i podcijenjenom. Tome treba poridodati i situaciji na tržištu kapitala kada je kapital nikada nije bio jeftiniji.

Uglavnom, vlasnici Grupe Pivac imaju velike planove sa svojim kompanijama na koje su i fokusirani. U tijeku su velike investicije u poslovnoj zoni Ravča. Nakon što je završena investicija vrijednae oko 17 milijuna eura u novi pogon, odmah je krenula njihova druga investicija u pogon vrijedna 35 milijuna eura čiji dovršetak je planiran u svibnju sljedeće godine. U tijeku su i značajne investicije u PPK i Vajdi. I, naravno, da kao vlasnici više od polovice dionica Kraša očekuju podizanje profitabilnosti i razvojni iskorak najveće hrvatske konditorske kompanije. U situaciji kada bi upravo vlasnici Grupe Pivac preuzeli Podravku, na ovim prostorima bi nastao prehrambeni gigant.

image
Ivica Pivac, direktor Mesne industrije Braca Pivac
Ivo Ravlić/Cropix

Što se događa s Podravkom?

Dionica Podravke može biti zanimljiva za strpljive ulagače i iz razloga što je usvojena je strategija do 2025. godine kojom se planira uložiti oko pet milijardi kuna od čega dvije milijarde su planirane za akviziciju, oko 1,7 milijardi kuna su investicije u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa te oko 1,4 milijarde kuna u marketing za ostvarenje organskog rasta. To bi svakako podignulo vrijednost Podravke ali je izglednije da je sam ulazak Mesne industrije braća Pivac bio očito okidač ostalim ulagačima. Naravno, uvijek se kod nas sumnja da se uključio još netko jak u kupnju dionice i da netko možda ima i povlaštene informacije.

Upravo iz tog razloga je prije devet danas i došao odgovor iz Podravke na upit Zagrebačke burze “Nastavno na upit Zagrebačke burze od 1. listopada o postojanju povlaštenih informacija vezano za povećanu volatilnost u trgovini dionicama Podravke, očitujemo se kako slijedi: Društvu nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene predmetnih dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi”, stoji u očitovanju Podravke. Prije tjedan dana Martina Dalić predsjednica uprave Podravke je na marginama Liderove konferencije novinarima komentirala kupnju dionica od strane Mesne industrije braća Pivac.

Istaknula je kako je Podravka jedna od domaćih tvrtki koja ima najviši free flow, odnosno udio dionica koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi je visok, premašuje 20 posto.

„Tako veliki free flow omogućava da se na Burzi zbiva i intenzivna trgovina. To je dobro da se dionicama trguje, jer to pokazuje da postoji interes investitora, poslovne zajednice za Podravku“, kazala je Martina Dalić koja je istaknula i neke nepovoljne okolnosti a to je veliki rast cijena sirovina i energenata .

Mirovinski fondovi zarađuju na prodaji

Većinu dionica Podravke prodaju mirovinski fondovi koji su imali oko 51 posto dionica Podravke. Najprije je određen broj dionica prodao Erste plavi mirovinski fondovi a onda dio svojih dionica prodao AZ mirovinski fond. I ovaj tjedan su mirovinci prodali nešto dionica. Koji je razloga da ih prodaju teško je reći. Ne moraju baš svi prodavati dionice na vrhuncu cijene a vrhunac se postiže u trenutku preuzimanja. Moguće je da su mirovinci zadovoljni zaradom jer su dionice kupili po 300 kuna za vrijeme dokapitalizacij pa zato prodaju dio svojih dionica. Međutim, nije neka tajna da baš uvijek i nisu bili zadovoljni svojim udjelom u odlučivanju.

Nakon smrti Marina Pucara mirovinci su htjeli Davora Doku na čelu Podravke, sindikati i lokalni političari te poslovna zajednica Gorana Markulina dok je politika bila sklona da to bude Martina Dalić, a spominjalo se čak da je politika sklona da to bude i Luka Burilović, inače, zamjenik predsjednika nadzornog odbora Podravke. Menadžer jednog inozemnog fonda, koji je aktivan i uspješan na ovim naši prostorima, kaže da bi njemu osobno da je na mjestu čelnika mirovinskih fondova smetalo to da nemaju predstavnike u nadzornom odboru a imaju 51 posto udjela.  A što se tiče Podravke i ovaj menadžer smatra da je njezina cijena dionice podcijenjena.

„Podravka osim što u vlasništvu ima snažne brendove i imovinu, s obzirom na utjecaj politike na njezino poslovanje ima potencijal rasta profitabilnosti. S obzirom na upravljanje kako je bilo, ne bi nikakav problem bilo udvostručiti profitabilnost. Jasno, ako bi dobila kvalitetnog vlasnika iz realnog sektora“, smatra naš sugovornik.

Drugi također iskusan fond menadžer je mišljenja da Podravka sama po sebi može biti atraktivna za investitore jer ova kompanija ima potencijal ako napravi planiranu akviziciju za godišnji prihod od 10 milijardi kuna. Podravka je u prvih šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje Podravke u prvom su polugodištu ove godine iznosili 2,2 milijarde kuna, a neto dobit grupe Podravka dosegnula je 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li mirovinski fondovi nastaviti prodavati dio svojih dionica u Podravci, a ostaje nepoznanica hoće li doći do preuzimanja i tko je sve u igri za preuzimanje možda najatraktivnije hrvatske tvrtke. Država ima nešto više od 24 posto, a mirovinski fondovi oko 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 18:28