StoryEditorOCM
Biznisglavni kriterij za zapošljavanje na javnim radovima bile su godine ‘staža’ na birou

SINJSKA PRIČA Sarić: Dobio sam posao nakon 25 godina čekanja

Piše PSD.
5. srpnja 2010. - 01:48

Za nezaposlene koji se kod nas redovito prijavljuju 36 mjeseci ili više Zavod u cijelosti osigurava novac za plaću i putne troškove, a za one koji se prijavljuju kraće participira prema utvrđenim kriterijima. Grad Sinj zatražio je zapošljavanje još jedne grupe od 50 osoba i Općina Hrvace 7-8 osoba. Čeka se odluka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o (su)financiranju. Ako bude novca, i ti već odabrani kandidati dobit će posao – kaže Frano Šuste, voditelj sinjske ispostave.

Uređenje zelenih površina, skrb za starije i nemoćne...

Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan kaže da se prijavilo oko 250 nezaposlenih osoba.

- Na odabir kandidata nisu dobili niti jedan prigovor. Glavni kriterij kod ove prve grupe od 50 radnika bila je dužina prijavljivanja Zavodu za zapošljavanje. Od njih 50, a većinom se radi o ženama, 20 je raspoređeno na održavanje javnoprometnih i zelenih površina u gradu, 15 na uređenju staroga Grada, a 15 je preko Gradskog društva Crvenog križa angažirano na poslovima skrbi starih i nemoćnih osoba. Vjerujemo da će nam HZZZ osigurati zapošljavanje i druge grupe od 50 radnika, koje smo također već odabrali – kaže sinjski gradonačelnik.

Neda Kulaš: Bez posla otkad se ugasila ‘Jugoplastika’

Ovih 20 radnika, od kojih je 16 žena, uređuje gradske javnoprometne i zelene površine. Djelatnici naše tvrtke stručno ih vode i osiguravaju im tehničku potporu. Svi radnici izuzetno su vrijedni i vrlo zadovoljni što su dobili priliku raditi – kaže Ćiril Poljak iz JKP Vodovod i čistoća kojega smo zatekli u Gradskom parku gdje je upravo raspoređivao radnike na poslove sadnje i zalijevanja cvijeća te skupljanje trave poslije košnje.

Neda Kulaš, kemijska tehničarka iz sinjskog naselja Brnaze, dobila je posao na javnim radovima poslije ravno 20 godina prijavljivanja Zavodu za zapošljavanje.

- Poslije završene srednje škole radila sam sezonski u turizmu, a onda sam se zaposlila u nekadašnjoj “Jugosplastici” u Splitu. Otkako se ugasila “Jugoplastika” pokušavala sam se zaposliti bilo gdje, ali bez uspjeha. Radujem se prvoj plaći poslije 20 godina. Nije mi bilo lako. Imala sam jedno vrijeme tri školarca, od kojih dvoje studenata, a sve od jedne plaće – kaže Kulaš.

Tiho Sarić, nekvalificirani radnik iz Sinja, spada među rekordere po dužini nezaposlenosti. Posao tražim skoro 25 godina, otkako sam se vratio iz Zagreba u Sinj. U KBC-u Rebro radio sam kao bolničar s tečajem iz vojske na odjelu onkologije. Formiranje obitelji vratilo me u Sinj. Žena mi je radila u “Dalmatinci”, a i ja sam se nadao bilo kakvom poslu. Nada mi se nije ostvarila. Tu i tamo sam nadničario kao bauštelac, onako na crno. Sada sam dobio ovaj posao jer se prvi put pošteno biralo tko će biti zaposlen – kaže Sarić.

piše i snima toni paštar

Galić: Brzo će proći 6 mjeseci

Kvalificirana konfekcionarka Ana Galić iz Turjaka nakon dobivanja posla na javnim radovima prijavljivala se Zavodu za zapošljavanje od studenoga 1998. - Radila sam u našoj konfekciji “Sinjanka”, poslije u “Lumika”, a onda sam nastojala dobiti posao bilo gdje, ali nije išlo. Za ovo zaposlenje izravno sam molila gradonačelnika Glavana koji je uvažio mojih 11 godina potrage za poslom. Raduje me osjećaj da ću ponovno primati plaću, ali ovih 6 mjeseci brzo će proći. Nadam se da će u dogledno vrijeme na Kukuzovcu biti posla i za nas – kaže Ana Galić.

Manje nezaposlenih

Krajem lipnja u evidenciji sinjske ispostave Zavoda za zapošljavanje bilo je 3166 osoba koje traže posao, od kojih je 1957 žena. U odnosu na kraj travnja broj nezaposlenih manji je za 344 osobe. Do smanjenja, koje se smatra značajnim, došlo je prije svega zbog sezonskog zapošljavanja u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, ali i zapošljavanja kroz takozvane javne radove u gradu Sinju i općinama Dicmo, Hrvace i Otok.

2500 kuna

Oko dvije i pol tisuće kuna dobit će zaposleni na javnim radovima, a u tu su svotu uračunati i putni troškovi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 20:24