StoryEditor
Biznisomiljeni gosti

Šestanovačka nevjesta Tatjana Trogrlić već godinama povezuje svoju domovinu i Dalmaciju: Moji Česi žude za Jadranom, ako se odškrinu vrata, oni stižu!

3. svibnja 2020. - 17:58
Svi se raspituju o koronavirusu, ali s nadom da će i ove godine moći na plavi JadranIvo Ravlić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Češki predsjednik Miloš Zeman nedavno je najavio mogućnost zatvaranja granica na godinu dana, poručujući svojim građanima da uživaju u ljepotama svoje zemlje, jer će putovanja u druge države biti zabranjena.

Iako su brojne turističke agencije još prije zatražile dozvolu za putovanja u Slovačku i Hrvatsku, kao dvije najpoželjnjije turističke destinacije, kako sada stvari stoje, još nije sasvim izgledno da će “slavenska braća” vidjeti Jadrana. Kako bi se ipak izbjegle neželjene posljedice, hrvatski ministar turizma Gari Cappelli najavio je kontakt sa svojom češkom kolegicom kako bi pronašli mogućnost ovoljetnog dolaska gostiju, nakon što su o toj temi već razgovarala dvojica premijera.

Brojni su oni koji prate tijek situacije s obje strane ove priče, čiji počeci sežu još u prve godine prošlog stoljeća. Njezinu sretnom epilogu vesele se i češke nevjeste s hrvatskom adresom.

Jedna od njih je i Tatjana Trogrlić, koja je prije nešto više od 30 godina svoju prašku adresu zamijenila onom u Šestanovcu. Od tada svakodnevno prati događanja u svojoj domovini, pa i ona uzrokovana koronavirusom, koji će, nažalost, utjecati na nedolazak dijela njezinih sunarodnjaka u njihova omiljena turistička odredišta, a jedno od njih je i Makarska rivijera.

- Budući da sam se do prije godinu dana bavila turističkom djelatnošću, imam velik broj kontakata sa svojim bivšim gostima. Raspituju se o koronavirusu, o broju oboljelih prvenstveno u Baškoj Vodi i Brelima, ali s nadom da će se sve napokon završiti kako bi turisti i ove godine mogli doći na plavi Jadran.

image
Tatjana je prije nešto više od 30 godina svoju prašku adresu zamijenila onom u Šestanovcu 
Privatni album

Jedno od najčešćih pitanja je i znamo li hoće li im pri dolasku trebati nekakav oblik potvrde o zdravstvenom stanju kojom bi se potvrđivalo da gost nije pozitivan ili liječen od koronavirusa. Međutim, početni entuzijazam trajao je do prije nekoliko dana. Kada je Zeman najavio mogućnost zatvaranja granica na godinu dana, malo tko više zove - tvrdi Tatjana Trogrlić, koja danas u češko-hrvatskom turizmu predstavlja svojevrsnu poveznicu između svojih sunarodnjaka i najpovoljnijih iznajmljivača duž Makarske rivijere.

Trenutačna neizvjesnost ne odgovara nikome. Iako se u Češkoj ne spominje izravna mogućnost odlaska na more, pa je dio građana već počeo planirati odmor u svojoj domovini, šestanovačka nevjesta ipak ne gubi nadu.

- Školska godina završava koncem lipnja, a godišnji odmori se uvijek planiraju od sredine srpnja, pa do kraja kolovoza. Za sada bi bilo nezahvalno bilo što prognozirati, osim da će se definitivno raditi o vrlo specifičnoj sezoni. Sada nam je sjediti doma i pratiti sljedeće poteze s obje strane.

Česi su zaljubljeni u Jadransko more i ako se ukaže bilo kakva mogućnost za dolazak, budite uvjereni da će doći. Dolazili su još od vremena austrougarske vlasti na ovim prostorima, tijekom svih sljedećih desetljeća, bili su prvi gosti nakon Domovinskog rata, ali znajte da će doći i sada. U kolikom broju, teško je prognozirati.

Hoće li to biti zračnim putem ili možda cestovnim, ostaje nam vidjeti, sve će ovisiti o državnim dogovorima dviju strana. Nadam se pozitivnom dogovoru ministara turizma o pronalasku svojevrsnog turističkog “mosta” - naglašava naša sugovornica.

Samo prošle godine gosti iz Republike Češke ostvarili su gotovo pet milijuna noćenja u Lijepoj našoj i po tome su odmah iza državljana Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije. Nažalost, dolaskom “bogatijih” gostiju počeli su se nizati komentari o stereotipnim Česima koji dolaze na Jadran, dajući im pečat “paštetara”, iako se uvijek pokazalo da su bili i ostali apsolutno presudni za hrvatski turizam, a prema grubim procjenama, samo lani su džepove svojih jadranskih domaćina i državnu blagajnu napunili s oko dvije milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 05:24