StoryEditor
Biznisluka burilović

Šef HGK-a mjesečno zaradi 56.000 kuna: ‘Znam da se nekome može činiti puno, ali ja se 30 godina bavim poduzetništvom‘

Piše PSD
2. veljače 2021. - 08:54
Luka BurilovićSrđan Vrančić/Cropix

Kako s  doznale Index istrage, plaća Luke Burilovića, predsjednika parazitske Hrvatske gospodarske komore, iznosi 23 tisuće kuna. Taj podatak, koji je do sada bio tajan, potvrđen nam je iz same HGK.

No to nije jedini dohodak Burilovića koji kao član Nadzornog odbora Ine i Podravke prima mjesečno oko 32 tisuće kuna, a tu mu je i 1800 kuna naknade kao članu Uprave državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako smo došli do računice kako mjesečni primici Burilovića iznose oko 56 tisuća kuna.

Predsjednik Burilović nikada nije otkrio koliko iznosi njegova plaća, a HGK je godinama odbijala dati taj podatak javnosti. I Ured vlade svojedobno je odbio dati odgovor na pitanje koliko zapravo zarađuje Burilović.

"Uobičajeno ne ustupamo podatke o plaćama djelatnika, no uz suglasnost predsjednika HGK Luke Burilovića potvrđujemo da je plaća predsjednika HGK 23 tisuće kuna mjesečno neto", potvrdili su nam danas iz HGK. Naravno, na taj iznos valja dodati dnevnice, putne troškove i ostale beneficije koje ostvaruje Burilović. No to nije jedini prihod Luke Burilovića.

U Ini dobije oko 17 tisuća kuna neto

Kao član Nadzornog odbora Ine Burilović ima pravo na naknadu veću od 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 17 tisuća kuna neto. Naime, Burilović je u Nadzornom odboru Ine od 2016. godine, a tamo je stigao na prijedlog vlade. Članovi Nadzornog odbora Ine imaju pravo na nagradu za rad u iznosu od dva prosjeka isplaćene neto plaće zaposlenika Ine prethodnog mjeseca. Burilović je tako u 2019. godini ukupno primio 325.818,09 kuna, što je u prosjeku 27.151 kuna bruto.

Kao član NO-a Podravke u prosjeku ima 15 tisuća kuna mjesečno

Od lipnja 2018. godine Burilović je i član Nadzornog odbora Podravke. Prema godišnjem izvješću Podravke za 2019. godinu, u toj godini članovima Nadzornog odbora isplaćeno je 1.7 milijuna kuna. Kako je u Nadzornom odboru devet članova, to znači da je naknada po članu NO-a u prosjeku oko 15 tisuća kuna.

U Otvorenom branio vladu

Šef parazitske HGK Burilović sinoć je u Otvorenom, emisiji HRT-a, iskoristio priliku da pohvali rad vlade.

"Zatvaranje je donijelo nama dobar predah i očuvanje turističke sezone", govori Luka Burilović, šef parazitske Hrvatske gospodarske komore. "Sad dolazi drugi val, treba naglasiti da nikad vlada nije odbila da će nastaviti mjere. To nisu možda mjere koje daje Njemačka, ali nemojmo se uspoređivati s Njemačkom", govori šef parazitske HGK.

"Ja jesam optimist, s obzirom na rezultate koje imamo ovih dana. Moram reći da je vlada u svim onim prijedlozima koje je HGK dala i oko zatvaranja i oko otvaranja, da su dobar dio naših mjera i prijedloga prihvatili. Dobili smo dovoljno do znanja kvalitetu... Dobili smo do znanja... Dali su nam do znanja da će mjere biti, dakle, refundacija sredstava za one mjere koliko god bude, ne daj bože, zatvaranje gospodarstva", rekao je Burilović.

Rekao je kako se nada spasu gospodarstva kroz novac iz EU.

"Optimist sam da će se već 15. otvoriti taj klas... Coffee to go, ili ja bi ga danas više nazvao coffee to stay jer više nitko ne ide kad uzme tu kavu. I otvorit će se vjerojatno teretane, to je moje razmišljanje, ja vjerujem da ako se nastavi ovim tempom... Ove odluke Stožere donose dobre pretpostavke, to je dobra turistička sezona, da još malo... A vjerujte da ovo nije dugo. Ovo zatvaranje koje je još blago je dobar zalog za što raniju turističku sezonu", rekao je Burilović.

"Znam da se moja primanja nekome mogu činiti puno, ali..."

U emisiji je bilo govora i o plaći Burilovića u HGK. Na upit voditelja da komentira činjenicu da prima 23.000 kuna plaće u HGK, i uz to ima primanja u nadzornim odborima, što sveukupno mjesečno iznosi 56.000 kuna, Burilović kaže da su neki podaci točni.

Upitan je li to pravedna naknada za postignute rezultate rada, Burilović kaže:

"Ja sam danas inzistirao da se objavi moja plaća s obzirom na to da, da podsjetim, Hrvatska gospodarska komora nije državna institucija nego je stručno-poslovna organizacija, ja nisam državni dužnosnik. Ne podliježem Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ali sam rekao da želim biti transparentan", kaže Burilović i nastavlja:

"Kao čovjek koji se 30 godina bavi poduzetništvom i još od devedesete ima svoju tvrtku, naravno da imam i neke druge prihode koje sam u ovih 30 godina stvarao i da s obzirom na ove okolnosti gdje ljudi teško žive to možda za nekoga izgleda jako puno, potpuno mogu razumjeti.

Ovi neki iznosi koji su danas spominjani nisu točni, ali moja plaća u HGK je 23.000 kuna.

Ja imam još primanja u nekim institucijama i preko svog privatnog biznisa, ali mislim da nije vrijeme da o tome govorim niti je umjesno da govorim o svojim privatnim poduzetničkim aktivnostima", rekao je Burilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 12:50