StoryEditor
Biznisviše nema dvojbe

Sad imamo i dokaz: povećanje minimalne plaće ne utječe na otvaranje novih radnih mjesta

4. studenog 2019. - 17:06

Povećanje minimalne plaće u zanemarivoj mjeri utječe na otvaranje radnih mjesta, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje, podupirući planove britanske vlade uoči prijevremenih parlamentarnih izbora.

Profesor ekonomije na Sveučilištu Massachusetts Amherst Arindrajit Dube istražio je utjecaj minimalnih plaća na zapošljavanje u Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

"U cjelini gledano, većina istraživanja, provedenih u posljednje vrijeme u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim razvijenim zemljama, navodi na zaključak da je utjecaj minimalne plaće na zapošljavanje vrlo prigušen, a istodobno značajno povećava dohodak najslabije plaćenih radnika", stoji u izvješću.

"Posebno je važno istaknuti da se to pokazalo i na primjeru nedavno uvedenih ambicioznih mjera", dodaje se.

Istraživanje je naručila britanska vlada u kontekstu planova o podizanju minimalne plaće na dvije trećine prosječnog dohotka, na 10,5 funti po satu.

Visina minimalne plaće u Velikoj Britaniji mijenja se svake godine u travnju. Trenutno iznosi 8,21 funtu po satu a obuhvaća radnike starije od 25 godina.

"Na temelju kompletnih dokaza - s posebnim naglaskom na novije kvalitetne analize minimalne plaće i druge ambiciozne mjere na međunarodnoj razini - zaključak je mojeg izvješća da ima prostora za razmatranje podizanja minimalne plaće u Ujedinjenom Kraljevstvu na dvije trećine prosječne plaće”, rekao je Dube.

Ministar financija Sajid Javid iz redova konzervativne stranke kazao je u rujnu da će podići minimalnu plaću do 2024., budu li to dopuštale prilike u gospodarstvu. Najavio je i proširenje njezinog obuhvata na sve radnike starije od 21 godinu.

Oporbeni laburisti poručili su, pak, da će, pobijede li na izborima, odmah podići minimalnu plaću na 10 funti po satu.

Prema Javidu, "dokazi nedvosmisleno pokazuju da je naš pristup ispravan". Laburisti pak odgovaraju da je njegovo obećanje "uvreda našim marljivim radnicima".

"To je uvredljiva ponuda na koju će ljudi morati čekati godinama", poručio je laburistički glasnogovornik za financijska pitanja John McDonnell. "Laburisti će odmah (nakon izborne pobjede) uvesti realnu minimalnu plaću od 10 funti po satu za sve starije od 16 godina (...)", dodao je.

S obzirom na najave iz političkih krugova, troškovi poslovanja kompanija vjerojatno će porasti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koji će biti održani u prosincu, tko god na njima pobijedio, dodaje Reuters.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 17:24