StoryEditorOCM
BiznisNOVI KRUG

Razmišljate li o vlastitoj solarnoj elektrani, otvorene su prijave za grupnu nabavu čime se troškovi smanjuju i do 15%

Piše Ljubica Vuko
20. svibnja 2024. - 22:45

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana.

Kako navode u pozivu, grupnom nabavom je cilj ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu. Prijave se zaprimaju putem digitalnog prijavnog obrasca na web stranici Zelene energetske zadruge do 7. lipnja.

Pojašnjavaju i kako je prosječna snaga solarnih elektrana ugrađenih u posljednjoj ZEZ-ovoj grupnoj nabavi provedenoj početkom ove godine iznosila 8 kW. Ova snaga solarne elektrane bi odgovarala potrebama četveročlanog kućanstva veće potrošnje, a njena cijena iznosi 8.000 - 9.000 eura, ovisno o tipu i proizvođaču opreme. Kroz grupnu nabavu, sudionici su umanjili ovaj iznos za 10 - 15 %.

- Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana u kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj je narastao dvostruko. U tom razdoblju u ZEZ-u smo kroz grupne nabave realizirali 2 MW novih solarnih kapaciteta, a sudionici iz desetak županija su prosječno ostvarili oko 1.000 eura uštede na svojoj elektrani. Ugradnja solarne elektrane je dugoročno ulaganje i ideja iza grupne nabave je smanjiti trošak opreme visoke kvalitete koja će građanima osigurati što veću iskoristivost solarne energije i isplativost ovog ulaganja - ističe Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Sudjelovanje u grupnoj nabavi može se kombinirati s poticajima za solarne elektrane gradova, općina i županija, ali se mogu prijaviti i svi oni koji čekaju rezultate posljednjeg javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tako potencijalno osigurati dodatno smanjenje troška ulaganja. 

Također navode kako sudionici grupne nabave nisu nužni ići u ugradnju solarne elektrane sa ZEZ-om, međutim ako se na to odluče dobit će pristup i dodatnim pogodnostima, poput fiksnih termina ugradnje kod provjerenih instalatera solarnih elektrana, 50 % popusta na izradu glavnog projekta solarne elektrane te podršku na svakom koraku do ugradnje i puštanja solarne elektrane u pogon. 

-Iako grupna nabava podrazumijeva financijsku korist, ono što su sudionici do sada istaknuli kao najveću prednost je podrška koju od nas dobiju u procesu realizacije solarne elektrane. Imamo višegodišnje iskustvo rada s građanima u području solarne energije pa s nama mogu računati na odgovor na bilo koje pitanje i oslonac u snalaženju kroz sve administrativne i tehničke korake - naglašava Veselina Harabajs.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 15:54