StoryEditor
Biznispozadina sukoba

Rat za Arenu: otkrivamo što bi značila smjena Stipe Mesića s čela Nadzornog odbora tvrtke kojoj Zagreb plaća najam ogromne dvorane

Piše Novac.hr
3. ožujka 2019. - 13:41

Nema razloga za opoziv bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića s funkcije predsjednika Nadzornog odbora Ingre d.d. Ne znam jesu li članovi Nadzornog odbora koji to žele provesti svjesni kakve to negativne posljedice može ostaviti na rejting same kompanije - rekao je predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim o prijedlogu opoziva bivšeg predsjednika Mesića, kojeg bi na toj poziciji trebao naslijediti navodno drugi član Nadzornog odbora Ingre, Davor Štern, piše Novac.hr.

Sve to trebalo bi se odigrati na sjednici u ponedjeljak, 4. ožujka, koju je sazvao dio članova NO-a, i to sedam dana prije datuma koji je predlagao predsjednik NO-a Ingre i bivši predsjednik države Mesić. Na istoj bi sjednici, među ostalim, trebao biti imenovan i treći član Uprave Ingre.

Kako neslužbeno doznaje Novac.hr, to bi trebao biti dosadašnji prokurist kompanije, u čijoj su Upravi dosad sjedila dva člana. U tom imenovanju neobično je što bi se ono trebalo dogoditi suprotno uobičajenom postupku kojim su se dosad birali članovi Uprave - na prijedlog predsjednika Uprave.

Ovaj je put to imenovanje, neslužbeno doznajemo, stiglo od dijela članstva NO-a. U pozadini svih tih smjena i imenovanja navodno se krije zasad još neformalna potencijalna želja Grada Zagreba da preuzme dvoranu Arena Zagreb prije isteka ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Grada Zagreba i Vlade s Ingrom, koji je potpisan na razdoblje do 2036. godine. Grad prije tri godine nije iskoristio klauzulu prijevremenog otkupa iz ugovora po uvjetima povoljnim za obje strane. Preuranjeno preuzimanje dvorane, strahuju naši izvori u kompaniji, moglo bi značiti kraj Ingre.

Bivši predsjednik Stipe Mesić na čelnoj je funkciji NO-a Ingre još od 2010. godine, a kad su ga novinari portala Novac.hr kontaktirali, nije želio komentirati svoj potencijalni opoziv. Pomalo nezadovoljan tom informacijom, rekao je da ju “ne bi uopće komentirao”.

Predsjednik Uprave Ingre Oppenheim također ne podržava Mesićevu smjenu.

- Ne vidim nikakav opravdan razlog za provođenje Mesićeve smjene - kaže Oppenheim.

Davor Štern, koji bi na čelnoj funkciji navodno trebao naslijediti Mesića, doznaje Novac.hr, “nije najsretniji takvim raspletom”, ali službeno nije želio komentirati smjenu. Također, kako se doznaje, ostali članovi Nadzornog odbora navodno su “ustrajni u odluci da se Mesića smjeni”, ali  drugi izvor iz kompanije kaže kako je “u najmanju ruku neobično” da u pozivu za Mesićev opoziv nisu navedeni konkretni razlozi za njegovu smjenu

Jednako tako, neslužbeno komentiraju zašto se toliko “žuri s tom smjenom i imenovanjem” te pitaju nije li se moglo pričekati 11. ožujka, za kada je sjednicu predložio sam predsjednik Mesić.

Međutim, Mesić nakon odlaska s pozicije predsjednika NO-a Ingre i dalje ostaje član tog peteročlanog odbora. Prema neoficijelnim saznanjima, ostali članovi NO-a nisu bili zadovoljni dinamikom održavanja sjednica Odbora.

- I ovako nam se teško uskladiti. Bivši predsjednik često je na putovanjima, a događaji u kompaniji nameću nam češće sastanke - rekao je izvor blizak jednom članu Ingrina NO-a.

Ostali članovi Odbora uglavnom su odgovarali da ne žele ništa javno komentirati.

- To su odnosi unutar same kompanije, nije to od javnog interesa - rekao  je jedan od članova NO-a Ingre.

Unatoč njihovu navodnom nezadovoljstvu, bivši predsjednik Mesić rekao  je da je osobno zadovoljan dinamikom održavanja sjednica Nadzornog odbora - Nadzorni odbor Ingre sasvim se dovoljno sastajao - rekao je Mesić.

Ingra i Grad Zagreb lani su se javno natezali oko neplaćenih računa za koje je Grad tvrdio da su plaćeni, a Ingra da nisu. Tada su iz Ingre objasnili da je Zagrebački holding 2017. godine imao mogućnost otkupiti Arenu Zagreb jednokratnom uplatom od 80,5 milijuna eura.

- Oni su nas obavijestili 15. lipnja 2016. godine da to pravo ne žele iskoristiti - objasnio je lani u medijima predsjednik Uprave Ingre.

Međutim, spomenuti ugovor Grada Zagreba i Vlade s Ingrom posljednjih godina u Gradskoj skupštini najčešće je kritizirao vijećnik Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš. Oni su, čak, lani zatražili revidiranje tog ugovora, smatrajući da je “taj ugovor o javno-privatnom partnerstvu omča oko vrata građanima još 17 godina”.

- Otpočetka se protivimo ovom štetnom ugovoru o javno-privatnom partnerstvu u kojem je rizik javni, a profit privatni. Arena Zagreb je megalomanski projekt za jednokratni spektakl koji je potpisivanjem ugovora 2007. godine postao financijska omča oko vrata građana Zagreba sve do 2036. Ove je godine u gradskom proračunu opet predviđeno čak 60 milijuna kuna za subvencije za Arenu, a prihod od iznajmljivanja dvorane za razne događaje bit će nekoliko milijuna kuna - rekao je Tomislav Tomašević, piše Novac.hr.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 19:50